Θετικά εξελίσσεται η καλλιέργεια του ακτινιδίου

Για καλή εικόνα των καρπών και για καλά σχήματα και μεγέθη κάνουν λόγο στο πρώτο στάδιο της ωρίμανσης του καρπού οι γεωπόνοι και οι παραγωγοί. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μικρότερη παραγωγή, με διακυμάνσεις μεταξύ των περιοχών της καλλιέργειας, οι οποίες έως έναν βαθμό θα αντισταθμιστούν από τις ποσότητες που θα δώσουν τα δέντρα που φυτεύτηκαν πριν από πέντε χρόνια.

Κατά 10% λιγότερη αναμένεται πως θα είναι συνολικά η παραγωγή της Πιερίας. Όπως εξηγεί ο Αλέξανδρος Παπακώστας, μέλος του ΔΣ της Ομάδας Παραγωγών ΖΕΥΣ Ακτινίδια ΑΕ, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του Ιανουαρίου είχαν ως αποτέλεσμα να παγώσει ένα μέρος των ματιών.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ποιότητα και μειωμένη παραγωγή δείχνει το βαρόμετρο για τη φετινή σεζόν

Η μείωση υπολογίζεται από 20% μέχρι 27%, ωστόσο θα αντισταθμιστεί κατά ένα μέρος από τις νέες φυτεύσεις των 2.000-2.500 στρεμμάτων που θα μπουν φέτος για πρώτη φορά στην παραγωγή. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Παπακώστας, μιλώντας στην «ΥΧ», στα θερινά κλαδέματα, ώστε να γίνουν έγκαιρα και αποτελεσματικά, προκειμένου να μπει φωτισμός και αερισμός, παράγοντες που συνδέονται με την αντοχή του καρπού.

Κανονικές φαίνονται σε αυτό το στάδιο της καλλιέργειας οι αποδόσεις των δέντρων στην Καβάλα, με εξαίρεση τα κτήματα που επλήγησαν από την έντονη νεροποντή της 28ης Ιουνίου 2018, τα οποία κράτησαν νερά και είχαν ακαρπία. Αυτό ισοδυναμεί με το 7%-8% στο σύνολο των 11.000 στρεμμάτων της καλλιέργειας, ποσοστό το οποίο θα καλυφθεί σε έναν μεγάλο βαθμό από περίπου 1.500 στρέμματα νέων φυτεύσεων.

Η γεωπόνος της ΕΑΣ Καβάλας, Αριστέα Νικάκη, διευκρίνισε πως είναι νωρίς ακόμη να εκτιμηθεί το μέγεθος του καρπού, καθώς ο Ιούνιος είναι κρίσιμος μήνας για τις κυτταροδιαιρέσεις. «Προς το παρόν, πάντως, βλέπουμε καλό αριθμό και καλούς ρυθμούς ανάπτυξης», κατέληξε.

Στην κλίμακα του 15%-20% εκτιμά πως θα κινηθεί το ποσοστό της μείωσης της παραγωγής φέτος στην Άρτα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων (ΑΣΕΑ) Άρτας, Άγγελος Ξυλογιάννης, ως αποτέλεσμα του σοκ που υπέστησαν τα δέντρα από τους ισχυρούς ανέμους του προηγούμενου Οκτώβρη και από την έντονη χαλαζόπτωση της προηγούμενη εβδομάδας.

Βρισκόμαστε στο στάδιο της κυτταροδιαίρεσης. Είχαμε και καλή γονιμοποίηση και καλό σχήμα. Καιρού επιτρέποντος, με εξαίρεση την περιοχή που επλήγη από χαλάζι, μπορούμε να πούμε ότι πάμε για καλά σχήματα και καλά μεγέθη

συνόψισε ο κ. Ξυλογιάννης

Ιδιαίτερη μέριμνα, μετά το περσινό μαλάκωμα μέσα στα ψυγεία

Έμπειροι καλλιεργητές, με τους οποίους συνομιλήσαμε, μεταξύ άλλων, εξέφρασαν προβληματισμό για το γεγονός ότι κατά την προηγούμενη εμπορική σεζόν παρατηρήθηκε περιορισμένη αντοχή κάποιων παρτίδων μέσα στα ψυγεία, επηρεάζοντας αρνητικά τη διαμόρφωση των τιμών εμπορίας. Η αιτία αυτής της μετασυλλεκτικής συμπεριφοράς των καρπών δεν είναι ακόμη σαφής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΑ Άρτας, Άγγελο Ξυλογιάννη. «Σε πρώτη φάση, φαίνεται ότι συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

Έγινε αισθητό φέτος το χαρακτηριστικό αυτό, γιατί ήταν μια χρονιά χωρίς τις προηγούμενες αυξημένες ταχύτητες εμπορικών ροών. Εμείς, στον συνεταιρισμό που γνωρίζουμε ένα-ένα τα κτήματα, ξέρουμε ότι έγινε ο ίδιος χειρισμός, οι ίδιες λιπάνσεις, τηρούμε το καλλιεργητικό μοντέλο που συστήνουν οι γεωπόνοι μας, αλλά η συμπεριφορά στα ψυγεία ήταν διαφορετική», επεσήμανε, τονίζοντας την ανάγκη για συντονισμένη προσπάθεια συνολικά των κλάδων που ασχολούνται με το ακτινίδιο, ώστε να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί η αιτία.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Παπακώστας, επιβεβαίωσε «μαλάκωμα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, πράγμα το οποίο πίεζε να φύγει το προϊόν σε παραγωγές εκτός της ομάδας ΖΕΥΣ». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αιτίες φαίνεται να αποδίδονται στην υπερβολική και άναρχη λίπανση σε στάδια της καλλιέργειας, σε μη ορθές πρακτικές συγκόμισης και στις υψηλές θερμοκρασίες του Σεπτεμβρίου.