Με θετικό πρόσημο κλείνει η φετινή περίοδος για το κάστανο

Με θετικό πρόσημο, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα εξελίξεις, κλείνει η φετινή χρονιά για τους καστανοπαραγωγούς. Τα προβλήματα της μελάνωσης του έλκους, όπως επίσης και της σφήκας είναι σημαντικά, όμως οι παραγωγοί προσπαθούν με κάθε μέσο να τα αποτρέψουν και παράλληλα να προστατεύσουν τα δέντρα τους, κάτι που σε μεγάλο βαθμό έχουν καταφέρει. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής έφυγε με εξαγωγή και, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, η ελληνική αγορά για τις μέρες των γιορτών θα μείνει ακάλυπτη από εγχώριο κάστανο.

Την εικόνα αυτή μας περιγράφει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αμπελακίων, Ευθύμης Καζαντζίδης, ο οποίος αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι Έλληνες καταναλωτές να γευτούν κινέζικα κάστανα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, μαζί με τη γαλοπούλα.

«Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν ελάχιστες ποσότητες στα ψυγεία μας και δυστυχώς δεν μπορούμε να καλύψουμε την εγχώρια ζήτηση». Όπως ο ίδιος δηλώνει, η χρονιά ήταν πάρα πολύ καλή για τους καστανοπαραγωγούς της περιοχής. «Η καστανιά για εμάς αποτελεί σημείο αναφοράς, είναι καλλιέργεια με σημαντικές δυνατότητες. Για την τρέχουσα περίοδο, όταν σε ένα χωριό των 300 κατοίκων μπαίνουν 1.700.000 ευρώ από την πώληση του κάστανου, προσπαθούμε να δείξουμε το αντίστοιχο ενδιαφέρον, ώστε να το εξελίξουμε και στο μέλλον. Βασικό μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε τα φυτά κυρίως από τη σφήκα της καστανιάς, ένα έντομο το οποίο έχει προξενήσει σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή. Με ίδια κεφάλαια προσπαθούμε να αποτρέψουμε όσο μπορούμε αυτόν τον εχθρό από την παρουσία του στις φυτείες μας».

 

Ποτιστικά πλέον τα κτήματα στη Μελιβοία Λάρισας

Η ανομβρία και οι κλιματικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά την καλλιέργεια του κάστανου στην περιοχή της Μελιβοίας Λάρισας. Σημαντική επίσης υπήρξε και η προσβολή των φυτών από τη μελάνωση και το έλκος, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Μελιβοίας Βαγγέλης Κρανιώτης. «Για να αντεπεξέλθουμε, κάναμε τα κτήματά μας ποτιστικά και με αυτόν τον τρόπο καλύψαμε τις ανάγκες των φυτών μας στη δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, δήλωσε ευχαριστημένος για την τρέχουσα περίοδο και με μία ενοχή για τη μη κάλυψη της εγχώριας αγοράς. «Πουλήσαμε το προϊόν μας από 3,80 έως 4 ευρώ για την α΄ κατηγορία και για τα μικρότερης ποιότητας από 2 ευρώ το κιλό. Συνολικά, ο συνεταιρισμός μας διακίνησε για την τρέχουσα περίοδο περίπου 250 τόνους».

Επενδύσεις από τον Συνεταιρισμό Καρίτσας Πυργετού

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του προέδρου του Συνεταιρισμού Καρίτσας Πυργετού, Ευθύμη Τριανταφύλλου, ως προς το θέμα των τιμών.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπήρξε πρόβλημα με τους εργάτες γης και έκανε ειδική αναφορά στον τομέα των επενδύσεων. «Κοιτάζουμε το μέλλον της παραγωγής και για αυτό προσπαθούμε να επενδύσουμε στις νέες τεχνολογίες και στην προώθηση του προϊόντος. Έχουμε προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα την κατασκευή διαλογητηρίου και ψυγείου για τις ανάγκες του συνεταιρισμού μας ώστε να δώσουμε προστιθέμενη αξία στο προϊόν που παράγουμε». Τέλος, για μία καλή χρονιά στο προϊόν κάνει λόγο και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Όρμας Πέλλας, αναφέροντας ότι η παραγωγή έχει εξαχθεί στο 100% στην Ιταλία, με μία μέση τιμή στα 3 ευρώ το κιλό.

Μειωμένη η παραγωγή στην Πελοπόννησο

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, τα καστανοπερίβολα της Πελοποννήσου παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στη διαχείρισή τους. Με πρόσφατη επιστολή τους προς τους δήμους Βόρειας Κυνουρίας και Σπάρτης, οι καστανοπαραγωγοί εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για το μέλλον της καλλιέργειας στον τόπο τους.

Σύμφωνα με τον Θόδωρο Πεφάνη, πρόεδρο της κοινότητας Καστάνιτσας και καστανοπαραγωγό, «υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με χιλιάδες προσβεβλημένα δέντρα από το έλκος, ακόμη και σε μεγάλα σε ηλικία δένδρα, τα οποία ξεραίνονται. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και τα προβλήματα από τη σφήκα της καστανιάς και τη μελάνωση». Σε ό,τι αφορά το θέμα της παραγωγής, ο κ. Πεφάνης έκανε ειδική αναφορά στην άρδευση των καλλιεργειών, καθώς λόγω θερμού κλίματος αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την έντονη λειψυδρία των τελευταίων ετών, που επιβαρύνει την παραγωγή σε χιλιάδες στρέμματα, τα οποία δεν αρδεύονται καθόλου. Επίσης, εστίασε και στην ανανέωση των γερασμένων φυτών ωστόσο όπως είπε, «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον τομέα των φυτωρίων και του πολλαπλασιαστικού υλικού».

Τον Μάρτιο τα πρώτα αποτελέσματα για τη σφήκα

Ιδιαίτερα αισιόδοξος στο θέμα αυτό παρουσιάζεται ο Δημήτρης Παπαχρήστου, φυτοπαθολόγος στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Μάρτιο του 2021 αναμένεται δειγματοληψία, κατά την οποία θα καταγραφεί ο αριθμός των παρασίτων που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της σφήκας. Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και τα αποτελέσματα τα περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον οι καστανοπαραγωγοί.