Με θετικό πρόσημο κλείνει η φετινή συλλογή αβοκάντο

Αναγκαίες οι όψιμες ποικιλίες

Αρχές καλοκαιριού δείχνει να ολοκληρώνεται η διαδικασία της συλλογής του αβοκάντο σε πολλές περιοχές της Κρήτης και όχι μόνο. Το ενδιαφέρον των παραγωγών για την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων παραμένει αμείωτο. Το κενό της αγοράς που μεσολαβεί προσπαθεί να καλυφθεί με νέες ποικιλίες, ώστε να συγκομίζονται μέχρι τα τέλη φθινοπώρου.

Παράλληλα, το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση, αξιολογώντας ποικιλίες που να μπορούν να καλύψουν αυτό το κενό παραγωγής. Όπως μας ενημερώνει η Δρ. Θηρεσία-Τερέζα Τζατζάνη, ερευνήτρια στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, το ενδιαφέρον των παραγωγών είναι μεγάλο.

Όμως, η ίδια υποστηρίζει ότι θα πρέπει οι παραγωγοί να προσαρμόσουν τις καλλιέργειές τους σε μεγαλύτερα κτήματα, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα κόστη που δημιουργούνται. Μας εξηγεί ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια η οποία απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές πρακτικές, ώστε να είναι περισσότερο αποδοτική.

«Κάτω από 1.000 κιλά το στρέμμα η παραγωγή αρχίζει να γίνεται ασύμφορη. Οι αγρότες πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά την καλλιέργεια, διότι ο ανταγωνισμός το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερος. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ισπανία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην καλλιέργεια του αβοκάντο και θα τη βλέπουμε περισσότερο στις αγορές».

Σε ερώτημά μας σχετικά με την επέκταση της καλλιέργειας στην ηπειρωτική Ελλάδα, απάντησε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει πειραματικά σε διάφορα σημεία της χώρας, όπως είναι η Μεσσηνία, η Άρτα, ακόμη και η Στυλίδα. «Οι κλιματολογικές συνθήκες που απαιτούνται θα πρέπει να είναι περισσότερο ήπιες και από αυτές της λεμονιάς, για να μην έχουμε τους φόβους της παγωνιάς τον χειμώνα», υποστηρίζει κλείνοντας η κα Τζατζάνη.

Θέλει προσοχή στο χωράφι και στις αγορές

Ο Γιώργος Δασκαλάκης, ο οποίος είναι από τους πρώτους καλλιεργητές αβοκάντο στην Κρήτη, διατείνεται ότι «η ζήτηση έχει δημιουργήσει υπερτίμηση στο προϊόν, κάτι το οποίο μελλοντικά θα δημιουργήσει προβλήματα».

Εκτιμά, όμως, ότι η ποιοτική υπεροχή λόγω των εδαφοκλιματολογικών συνθηκών της Κρήτης είναι αυτό που δημιουργεί και τη ζήτηση του προϊόντος στις αγορές. «Όμως, θα πρέπει να το προσέξουμε περισσότερο ώστε να μπορέσουμε να το κρατήσουμε», υποστηρίζει με σθένος ο κ. Δασκαλάκης. Ο ίδιος, κάνοντας έναν απολογισμό για το αβοκάντο της καλλιεργητικής περιόδου που κλείνει σύντομα, υπολογίζει ότι «ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος του καρπού, οι τιμές για τα συμβατικά κυμάνθηκαν από 2 έως 2,30 ευρώ το κιλό και για τα βιολογικά από 3 έως 3,10».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εξεύρεσης εξειδικευμένων εργατών, όχι μόνο για τη συλλογή, αλλά και για τις καλλιεργητικές φροντίδες του φυτού, διότι για τον ίδιο το αβοκάντο διαφοροποιείται σημαντικά από την ελιά και τα εσπεριδοειδή.