Τη φόρμουλα για ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ ψάχνει ειδική ομάδα εργασίας

Διολισθαίνουν οι τιμές πρόβειου γάλακτος, με τους παραγωγούς να εκπέμπουν SOS

Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η ανάθεση φακέλου ΠΓΕ για το «Ελληνικό Γιαούρτι»

Ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση κατάθεσης φακέλου για την καταχώριση της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» στο ενωσιακό Μητρώο Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) πραγματοποίησε η χώρα μας.

Μετά την πρόταση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), η οποία έγινε δεκτή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας, η οποία θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Και ενώ οι εξελίξεις για το γιαούρτι διαφαίνονται θετικές, δεν συμβαίνει το ίδιο και για το αιγοπρόβειο γάλα, οι τιμές του οποίου φαίνεται να διολισθαίνουν όλο και περισσότερο.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ομάδα εργασίας, σύμφωνα με όσα ορίζει η σχετική απόφαση θα έχει διετή θητεία και ο ρόλος της θα είναι ο συντονισμός και η ενημέρωση των συλλογικών φορέων της παραγωγής του ελληνικού γιαουρτιού, καθώς και των παραγωγών της πρώτης ύλης, προκειμένου να συναποφασιστούν και να προετοιμαστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες ενός φακέλου υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» στο ενωσιακό Μητρώο τον ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων. «Προχωράμε σε ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση του παραδοσιακού εθνικού μας προϊόντος, του ελληνικού γιαουρτιού, που φημίζεται για τα ιδιαίτερα και μοναδικά ποιοτικά του χαρακτηριστικά, στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές», ανέφερε σχετικά ο Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε ότι «παράλληλα με την ανάδειξη του ελληνικού γιαουρτιού, προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ελληνικής κτηνοτροφίας και η διασφάλιση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων που παράγουν την πρώτη ύλη, καθώς και των παραγωγών του προϊόντος».

ΣΕΚ: Όφελος για το ελληνικό γιαούρτι

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα εργασίας για το ελληνικό γιαούρτι, τόνισε στην «ΥΧ»: «Η δημιουργία της ομάδας ήταν πρόταση του ΣΕΚ, την οποία αποδέχθηκε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης. Αν  επιτευχθεί, εντέλει, ο στόχος, το όφελος για το ελληνικό γιαούρτι θα είναι μεγάλο, αφού θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε το προϊόν μας, το οποίο προσπαθούν να σφετεριστούν διάφορες χώρες λόγω τις ολοένα αυξανόμενης ζήτησής του από τους καταναλωτές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Τσεχίας κατά της οποίας ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε δικαστικά μέτρα, με αφορμή την πρόσφατη νομοθεσία της, η οποία επιτρέπει την εμπορία προϊόντων με την ονομασία ελληνικό γιαούρτι». Ο ίδιος προσθέτει ότι «θα υπάρξει όφελος για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, αφού θα έρθουν στη χώρα μας επενδύσεις από γαλακτοβιομηχανίες που θέλουν να παράγουν ελληνικό γιαούρτι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικό της εμπορικής πορείας τους ελληνικού γιαουρτιού είναι ότι την τελευταία τριετία η αξία των εξαγωγών έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία μας, το 2016 η αξία των ελληνικών εξαγωγών αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ».

Αύξηση και όχι μείωση της τιμής στο πρόβειο ζητούν οι παραγωγοί

Στον εκπρόσωπο των κτηνοτρόφων, Τ. Πεβερέτο, θέσαμε και το ζήτημα των διαφαινόμενων μειώσεων στις τιμές του πρόβειου γάλακτος. «Αντιτασσόμαστε σε κάθε μείωση της τιμής του», μας απάντησε ο πρόεδρος του ΣΕΚ, συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο «θα οδηγήσει στην καταστροφή του κλάδου, όπως ακριβώς έγινε δηλαδή και με την αγελαδοτροφία. Πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε όχι μόνο να μη μειωθεί, αλλά και να αυξηθεί η τιμή του αιγοπρόβειου, με δεδομένο ότι το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται».

Επιπλέον, ο ίδιος επεσήμανε ότι «οι βιομηχανίες μειώνουν τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος μαζικά και δραστικά. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Ηπείρου, η οποία αναφέρει ότι οι τιμές παραγωγού ξεκινούν από τα 78 λεπτά, τη στιγμή που η μέση τιμή που δίνει ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα είναι τα 94 λεπτά. Οι υπόλοιπες βιομηχανίες μπορεί να μη βγάζουν ανακοινώσεις, αλλά διαδίδουν –τουλάχιστον στην Πελοπόννησο– για τιμές στα 80 με 85 λεπτά. Αυτό συμβαίνει διότι μετά τις μεγάλες περσινές εισαγωγές πρόβειου γάλακτος γέμισαν τα ψυγεία τους τυρί. Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, οι οποίες μπορούν να αποβούν ολέθριες για τον πορεία του κλάδου, έχουμε ήδη ξεκινήσει κάποιες επαφές τόσο με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ (σ.σ. έγινε μια πρώτη σύσκεψη με τον αν. υπουργό, Γιάννη Τσιρώνη) όσο και με τη διοίκηση του ΕΛΓΟ – Δήμητρα».

Ο ίδιος καταλήγει, λέγοντας ότι «αυτό που επιδιώκουμε, πρώτα από όλα, είναι να ξεκινήσουν έλεγχοι στα σύνορα, έστω υγειονομικοί, αφού οι εισαγωγές γίνονται από ευρωπαϊκές χώρες. Τόσο εμείς όσο και οι τυροκόμοι επισημάναμε ότι σε ελέγχους που έγιναν βρέθηκαν ότι στο γάλα (αλλά και στο τυρί που παρασκευάστηκε) που εισήχθη υπήρξε πολύ μεγάλο μικροβιακό φορτίο πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Προκειμένου, λοιπόν, να προστατεύσουμε και τους καταναλωτές, θα πρέπει να γίνονται οπωσδήποτε υγειονομικοί έλεγχοι. Ωστόσο, έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται και σε επίπεδο παραγωγών και βιομηχανιών».