Τι προβλέπεται για τα κόκκινα δάνεια;

Τι προβλέπεται για τα κόκκινα δάνεια;

Προστασία ως το 2018, για τα κόκκινα δάνεια και νέο φορέα πιστοποίησης φερεγγυότητας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας , Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, γεγονός που απασχολεί και τους αγρότες, που αδυνατούν να αποπληρώσουν δόσεις για το σπίτι τους αλλά προστατεύονται εφ’ όσον είναι πρώτη κατοικία , κάτω των 140.000 ευρώ.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο, που φέρει την υπογραφή Ευκλείδη Τσακαλώτου έγινε εν μέσω αντεγκλήσεων. Η ατμόσφαιρα εξαρχής ήταν ηλεκτρισμένη, κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου του νομοσχεδίου και της αδυναμίας των βουλευτών, να εξετάσουν τις νέες ρυθμίσεις, που έρχονται μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς, πως θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας και δίκτυα υποστήριξης δανειοληπτών, πέρα από το γεγονός ότι προστατεύονται πολίτες με δάνεια για την πρώτη κατοικία μέχρι 140.000 ευρώ.

Επανέλαβε πως προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς σχεδόν 2, στους 3 δανειολήπτες και τόνισε ότι για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά (25%) προβλέπεται ενίσχυση από το Δημόσιο, για ν΄ αποπληρώσουν τις δόσεις. Τόνισε πως στο 93% των περιπτώσεων τα συγκεκριμένα δάνεια δεν θα επιτρέπεται να πωληθούν σε μη τραπεζικά ιδρύματα ως τις αρχές του 2018.

Όπως υποστήριξε, καθιερώνονται μεταξύ άλλων:

1ον. Ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, που θα επεξεργάζεται τα δεδομένα και θα προτείνει βελτιωτικές παρεμβάσεις προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο ενεργοποιείται ξανά με ουσιαστικές αρμοδιότητες.

2ον. Δίκτυο ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών με 30 κέντρα σε όλη τη χώρα.

3ον. Ενισχύονται τα δικαστήρια προκειμένου να βελτιωθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκδίκασης υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

4ον. Ενεργοποιείται το επάγγελμα των διαχειριστών αφερεγγυότητας κάτω από ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας, που θα συνδράμουν και θα μεσολαβούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος υπερχρέωσης.

5ον. Δημιουργείται σύντομα  φορέας πιστοποίησης φερεγγυότητας, που θα διασφαλίζει τη δίκαιη και αντικειμενική πιστοληπτική αξιολόγηση και την πρόσβαση σε νέο δανεισμό και θα λειτουργεί ως πλέγμα προστασίας, προς τους ασθενέστερους.

Άννα Στεργίου