Τι σημαίνει η επικαιροποιημένη οδηγία της EFSA για τα νέα τρόφιμα στην ΕΕ

02/10/2024
2' διάβασμα
ti-simainei-i-epikairopoiimeni-odigia-tis-efsa-gia-ta-nea-trofima-stin-ee-333791

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε μια επικαιροποιημένη οδηγία που παρέχει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα νέα τρόφιμα (σ.σ. τα τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων τα οποία χρησιμοποιούνταν σπάνια για κατανάλωση από ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τις 15 Μαΐου 1997). Το έγγραφο λαμβάνει υπόψη περισσότερα από 700 σχόλια που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια δημόσιας διαβούλευσης και παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες συμβουλές που πρέπει να γνωρίζουν οι αιτούντες προκειμένου να ανταποκριθούν στις τελευταίες απαιτήσεις διαδικασίας έγκρισης. Οι επικαιροποιήσεις αυτές θα ισχύουν για όλες τις αιτήσεις νέων τροφίμων που υποβάλλονται στην Κομισιόν από τον Φεβρουάριο του 2025.  

Ποιότητα και ασφάλεια τα ζητούμενα

Η επικαιροποίηση αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ που αφορά τα νέα τρόφιμα, καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας των τροφίμων. Η βιομηχανία νέων τροφίμων εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ και οι αιτήσεις για εφαρμογές νέων τροφίμων πληθαίνουν συνεχώς και η EFSA θεωρεί απαραίτητη την ανανέωση και τον εξορθολογισμό του πλαισίου αξιολόγησης ασφάλειας των νέων τροφίμων στο μπλοκ. 

Σε γενικές γραμμές, η επικαιροποιημένη καθοδήγηση παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες, ιδίως όσον αφορά τις επιστημονικές απαιτήσεις, ιδίως σε σημεία όπου παρατηρήθηκαν κενά τα τελευταία έξι χρόνια.  

Η καθοδήγηση ισχύει για όλες τις νέες εφαρμογές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για τρόφιμα και συστατικά που προέρχονται από καλλιέργεια κυττάρων. Στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι δοκιμές σε ζώα, σύμφωνα με μια ευρύτερη στρατηγική της ΕΕ για τη σταδιακή κατάργησή τους. Οι αιτούντες θα πρέπει να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους όποτε είναι δυνατόν. Εάν οι μελέτες σε ζώα είναι απαραίτητες, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ.

Παράλληλα, περιλαμβάνουν επιπλέον οδηγίες σχετικά με τις επιστημονικές απαιτήσεις για τη έγκριση παραδοσιακών τροφίμων από τρίτες χώρες, και τις απαιτήσεις για την αξιολόγηση της ασφάλειας νέων πηγών μικροθρεπτικών συστατικών.

ΓΡΑΦΕΙ: