Ολλανδία: Ζητά την επαναφορά της αλιείας με ηλεκτρικούς παλμούς
Την εκ νέου έγκριση της αλιείας με ηλεκτρικό παλμό που απαγορεύεται στην ΕΕ από το 2021, ζήτησε η ολλανδική κυβέρνηση μέσα στο σχέδιό της για τη γεωργία, προκαλώντας ενδεχόμενη ρήξη με άλλες χώρες του μπλοκ, ιδίως με τη Γαλλία και το Βέλγιο.
Στο κυβερνητικό της σχέδιο για τη γεωργία και την αλιεία που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, η νέα δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού στην Ολλανδία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εγκρίνει εκ νέου την αμφιλεγόμενη πρακτική τερματίζοντας τους «παρεμποδιστικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς».
Στον αντίποδα, η Γαλλία, η κύρια αλιευτική δύναμη στη Βόρεια Θάλασσα, και το Βέλγιο, έχουν απαγορεύσει την πρακτική αυτή ήδη πριν την εφαρμογή της ευρωπαϊκής προθεσμία του 2021.
Συγκεκριμένα, το 2018, η Γαλλία ηγήθηκε ενός συνασπισμού που περιλάμβανε ΜΚΟ, βιοτέχνες αλιείς, πολυτελή ξενοδοχεία και σεφ με αστέρια Michelin, προτρέποντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απαγορεύσει την πρακτική αυτή, επειδή «απειλεί την παραγωγικότητα των ωκεανών και έναν ολόκληρο αλιευτικό τομέα», σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ Bloom.
Lobbying από τις Κάτω Χώρες
Η απαγόρευση της αλιείας με ηλεκτρικό παλμό χρονολογείται από το 1998, προτού η ΕΕ την επιτρέψει το 2006 σε «πειραματική» βάση στο νότιο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας. Τότε τα κράτη μέλη είχαν το δικαίωμα να αφιερώσουν το 5% των στόλων τους σε αυτή την πρακτική.
Μεταξύ 2006 και 2021, κυρίως ολλανδικά σκάφη (84 σκάφη το 2018) εφάρμοζαν την αμφιλεγόμενη τακτική στη Βόρεια Θάλασσα.
Για τους πολέμιους, η πρακτική της εκπομπής ηλεκτρικών σημάτων για την αναισθητοποίηση και τον εκφοβισμό των ψαριών πριν από την παγίδευσή τους στα δίχτυα έχει επιβλαβείς συνέπειες στην υδρόβια πανίδα.
Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι η μέθοδος αυτή είναι ασφαλέστερη για το περιβάλλον από άλλους τύπους αλιείας -όπως η τράτα βυθού- επειδή μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και προκαλεί λιγότερες ζημιές στον πυθμένα της θάλασσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω πλεονεκτήματα έχουν αναγνωριστεί σε μελέτη του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES), ενός διακυβερνητικού οργανισμού για τη θαλάσσια επιστήμη.
Οι Ολλανδοί αλιείς υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση της ΕΕ δεν βασίζεται στην επιστήμη και θα παρεμποδίσει την καινοτομία στην αλιευτική βιομηχανία.
Μάλιστα, το 2019, οι Κάτω Χώρες άσκησαν έφεση κατά της απόφασης της ΕΕ, πριν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της νομοθεσίας.
Η απαγόρευση θα μπορούσε να ανατραπεί μέσω επανεξέτασης, εάν υποστηριζόταν από επιστημονικά δεδομένα, αλλά αυτό φυσικά εξαρτάται από τη θέση της Επιτροπής και των κρατών μελών.