Τηλεδιάσκεψη αντιπεριφερειαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης για το νέο αγροτικό περιβάλλον

Τηλεδιάσκεψη αντιπεριφερειαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης για το νέο αγροτικό περιβάλλον

Το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον αγροτικό τομέα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2023 και έπειτα καθώς και τα συσσωρευμένα αγροτικά  ζητήματα που απασχολούν συνολικά τις περιφέρειες στην χώρα τέθηκαν στην τηλεδιάσκεψη που προκάλεσε την Δευτέρα 11 Μαΐου ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

Στην τηλεδιάσκεψη ανταποκρίθηκε το σύνολο των Αντιπεριφερειαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφερειών  της χώρας ενώ παρέμβαση έκανε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης άριστος γνώστης των αγροτικών ζητημάτων.

Συμφωνήθηκε μάλιστα οι προτάσεις που διατυπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη η οποία θα συνεχιστεί και την επόμενη Τρίτη 19 Μαΐου 2020 να κωδικοποιηθούν ώστε να τεθούν σε γνώση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος καθώς  και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Στην τοποθέτησή του ο κ Βασιλόπουλος επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας στην δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού για να υπάρξει κοινή διεκδίκηση στα αιτήματα που θα τεθούν: « Μπορούμε να δώσουμε όλοι μαζί , με τις προτάσεις που καταθέτουμε μια διαφορετική προσέγγιση στην διεκδίκηση για το νέο αγροτικό περιβάλλον που ανοίγεται μπροστά μας. Μια σειρά από ζητήματα καλούμαστε να τα ιεραρχήσουμε και να ζητήσουμε λύσεις από τα συναρμόδια υπουργεία.» 

Τα βασικά ζητήματα… 

Στην τηλεδιάσκεψη που διήρκησε περισσότερο από 2 ώρες τοποθετήθηκαν Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης από Περιφέρειες της χώρας και συμφωνήθηκε ένα πρώτο πλάνο προτάσεων-διεκδικήσεων που θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων κατατέθηκαν προτάσεις για τα παρακάτω:

  • Αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων- προγραμμάτων ανάπτυξης αγροτικού χώρου
  • Να ενταχθούν όλα τα Σχέδια Βελτίωσης χωρίς αποκλεισμούς – Δημιουργία επαγγελματιών αγροτών
  • Προώθηση  τοπικών αγροτικών προϊόντων με παράλληλη προβολή σε δυναμικές αγορές για εξαγωγές  
  • Άμεσα να δοθούν σε όλους τους πληγέντες αγρότες- παραγωγούς λόγω της πανδημίας οι ειδικές ενισχύσεις. Δεν επαρκούν τα 150 εκατ. ευρώ
  • Ένταξη στο πλαίσιο των φοροελαφρύνσεων  του συνόλου του αγροτικού- παραγωγικού ιστού της χώρας  
  • Ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην αναθεώρηση του ασφαλιστικού του πλαισίου, να λάβει υπόψιν βασικά  την κλιματική αλλαγή 
  • Οριστικό πλάνο φόρμουλα- συνεργασίας με ΔΕΗ για οφειλές ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ. Επιμονή για δάνειο από Ταμείο Παρακαταθηκών με εγγύηση Περιφερειών 
  • Στελέχωση των ΔΑΟΚ με επιστημονικό προσωπικό γεωπόνους-κτηνιάτρους-τοπογράφους

Ποιοι συμμετείχαν:

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμα  οι Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Ζιμπίδης Γιώργος, Νοτίου Αιγαίου Ζαννετίδης Φιλήμονας, Ιονίων Νήσων Κουρής Σωτήριος, Βορείου Αιγαίου Κούφελος Παναγιώτης, Κρήτης Χνάρης Εμμανουήλ και  Στερεάς Ελλάδος Βουρδάνος Δημήτριος.