Τηλεδιάσκεψη ΕΝΑΕ με τον Γ. Στύλιο για τα προβλήματα των ΟΕΒ και τα δικαιώματα των αρδευόμενων αγροτών

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022, μέσω τηλεδιάσκεψής η συνάντηση μελών του ΔΣ της Ένωσης Αρδευτών Ελλάδος «ΕΝ.Α.Ε.» με τον αρμόδιο Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Στύλιο.

Η ΕΝ.Α.Ε με έδρα την Θεσσαλονίκη, έχει σκοπό την μέριμνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων αρδευόμενων αγροτών, την ανάδειξη των προβλημάτων και των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν πανελλαδικά οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων καθώς και την προβολή των σημαντικών αιτημάτων προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Από την ΕΝ.Α.Ε παρευρέθηκαν οι, κ. Βασίλειος Κανάκας – Πρόεδρος, Δημήτριος Ντούρος – Αντιπρόεδρος, Βασίλειος Γιαννακός – Γεν. Γραμματέας, Μόσχος Κυτούδης – Ταμίας, Ευάγγελος Τσιμπραγάκης – Μέλος, Νικόλαος Γεωργιάδης εκπρόσωπος του Κωνσταντίνου Παντελίδη – Μέλος, Χρήστος Παλαιολόγος – Μέλος, Ευστάθιος Σφήκας – Μέλος, Μιχαήλ Αμανατίδης – Μέλος, Αθανάσιος Αρχοντίδης – Αν.Μέλος και Γεώργιος Γωνιοτάκης – Αν.Μέλος.

Την συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους επίσης οι συνεργάτες του Υφυπουργού κ. Δημήτριος Θεοδώρου γεωπόνος εγγείων βελτιώσεων, ο κ. Κωνσταντίνος Πλίατσικας Νομικός Σύμβουλος, ο κ. Γεώργιος Γιαννόπουλος, γεωπόνος  Σύμβουλος για την αναδιάρθρωση των ΟΕΒ  καθώς και οι κ. Θεόδωρος Καραγιάννης Νομικός Σύμβουλος ΕΝΑΕ και ο κ. Βασίλειος Χατζηπαπάς Διευθυντής του ΓΟΕΒ Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά τεχνικός Σύμβουλος της ΕΝΑΕ

Στα πλαίσια της συνάντησης και σε συνέχεια της προκαταρκτικής συνάντησης με του συνεργάτες του Υφυπουργού που πραγματοποιήθηκε στις 22/12/2021 συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

  • Επενδύσεις που αφορούν τους ΟΕΒ και τις έγγειες βελτιώσεις Μέτρο 4.3.1., 4.3.4. NetMetering και μεγάλα έργα άνω των 2.200.000€
  • Εκσυγχρονισμός Νομικού Πλαισίου λειτουργείας τον ΟΕΒ : Παρουσίαση Προτάσεων της ΕΝΑΕ
  • Επίκαιρα Θέματα : Αύξηση κόστους Ενέργειας – Παραγωγής, Ρευστότητα ΟΕΒ

Ο Υφυπουργός και οι συνεργάτες του ενημέρωσαν το ΔΣ της ΕΝΑΕ στα πλαίσια του Προγράμματος 4.3.1. προϋπολογισμού 40.000.000 € υπάρχει η δυνατότητα υπερδέσμευσης καθώς και ότι στο πλάνο τις επόμενης προγραμματικής περιόδου είναι η προκήρυξη και άλλων αντίστοιχων επενδυτικών μέτρων για μικρά και μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα.

Επίσης ο Υφυπουργός έκανε γνωστό, ότι είναι σε εξέλιξη η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου και σύγχρονου μοντέλου λειτουργείας και διαχείρισης τον ΟΕΒ, σε συνεργασία και ανοιχτή συνομιλία με τους αρμόδιους φορείς καθώς και με την ΕΝΑΕ. Σχετικά με την Διαμόρφωση του Νόμου για τους ΟΕΒ και τις Προτάσεις που έγιναν από την ΕΝΑΕ, ο Υφυπουργός  δεσμεύτηκε για διαρκή, συστηματική και ειλικρινή επικοινωνία, διαδικασία για την οποία η συμμετοχή των τελικών δικαιούχων κρίνεται απαραίτητη από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Τέλος για το θέμα της Αύξησης του κόστους ο κ. Υφυπουργός είπε ότι από την κυβέρνηση γίνετε μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της Παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, καθώς και ότι σχετικά με το κόστος παραγωγής και ειδικότερα στον τομέα τον γεωργόεφοδίων θα διαμορφωθεί ομάδα εργασίας του υπουργείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τα προβλήματα ρευστότητας των ΟΕΒ τόνισε ότι δύνανται να λυθούν με την διαμόρφωση μιας νέας διαχείρισης.

Για όλα τα παραπάνω θέματα ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΕΝ.Α.Ε., χαιρέτησαν θετικά τις ενέργειες του υπουργείου, και συνέστησαν γρήγορη υλοποίηση και λύσεις για τα χρόνια προβλήματα τον ΟΕΒ, ότι θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση στην διαμόρφωση της ομάδας εργασίας για την διαμόρφωση του Νόμου για τους ΟΕΒ, καθώς και συνεχής και συχνή συνεργασία με τον κ. Γεώργιο Γιαννόπουλο για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργείας και διαχείρισης των ΤΟΕΒ.