Τίμερμανς κατά αγροτών: «Χρησιμοποιείτε τον πόλεμο στην Ουκρανία για να στραφείτε κατά της Πράσινης Συμφωνίας»

Οργισμένη απάντηση από Copa - Cogeca

Νέα κόντρα, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει ξεσπάσει στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, και ευρωπαϊκές αγροτικές ομάδες, όπως οι Copa-Cogeca.

Αφορμή στάθηκε η ομιλία του Φρανς Τίμερμανς προς τα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου (ENVI) ότι η ΕΕ είναι αυτάρκης και δεν κινδυνεύει η επισιτιστική της ασφάλεια και ότι οι φόβοι που εκφράζουν οι αγρότες για το αντίθετο δεν αποτελεί παρά πρόσχημα, ώστε να αντιταχθούν κατά των στόχων της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».

Τη θέση του, μάλιστα, ο Τίμερμανς δημοσίευσε στο Twitter, σημειώνοντας πως «το να τρομάζουμε τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι μπορεί να μην έχουμε φαγητό στο τραπέζι μας είναι ανεύθυνο και ειλικρινά τόσο απίστευτα… ανέντιμο, που δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο».

Ο επίτροπος εξήγησε ότι η στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» έχει σχεδιαστεί για «να σωθεί η γεωργία, όχι για να τιμωρηθεί» και πρόσθεσε: «Οι πολίτες ανησυχούν ήδη τόσο πολύ και για τόσα πολλά πράγματα και έχουν δίκιο να ανησυχούν για πολλά πράγματα, αλλά ας μην προσθέτουμε στις αγωνίες τους ψεύτικα προβλήματα απλά για να προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε την οικονομική μας θέση σε ορισμένους τομείς».

Η απάντηση δεν άργησε, με τις Copa και Cogeca να εξαπολύουν δριμύ κριτική προς τον Τίμερμανς. Σε δήλωσή της η πρόεδρος των ευρωπαϊκών οργανώσεων Κριστιάν Λαμπέρτ υποστήριξε ότι η θέση τους δεν είναι «ούτε να δραματοποιήσουν ούτε όμως και να μειώσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Η Λαμπέρτ υποστήριξε ότι οι παρατηρήσεις του Ολλανδού επιτρόπου ήταν «προβληματικές από δύο απόψεις», επειδή οι Copa-Cogeca «δεν αντιτίθεται στη γεωργία και στο περιβάλλον» και η Ευρώπη «δεν μπορεί να είναι εγωιστική και εσωστρεφής», ενώ «οι τροφικές αλυσίδες θα σπάσουν στις πιο εξαρτημένες χώρες παγκοσμίως».