Τιμές του 2021 για το συμπύρηνο δείχνει η μειωμένη παραγωγή

Τουλάχιστον 40% οι απώλειες σε σχέση με πέρυσι, εκτιμά η Εθνική Επιτροπή Βιομηχανικού Ροδάκινου

των Γιάννη Τσατσάκη, Αντώνη Ανδρονικάκη

Έρεισμα για μια τιμή παραγωγού της τάξης των 43 ευρώ/κιλό δίνουν τα επίπεδα στα οποία φαίνεται να διαμορφώνεται η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, οι παραδόσεις του οποίου συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Η διαπίστωση για σημαντική μείωση των ποσοτήτων σε σύγκριση με πέρυσι είναι κοινή στις τάξεις τόσο των αγροτών όσο και των μεταποιητών, έστω κι αν επί του παρόντος δεν υπάρχει ταύτιση στα ακριβή ποσοστά. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Βιομηχανικού Ροδάκινου την Πέμπτη 27 Ιουλίου, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΑΣ Μελίκης, προχώρησε σε αναθεώρηση των αρχικών της εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για απώλειες 30%. Η νεότερη πρόβλεψη της Επιτροπής ανεβάζει το ποσοστό αυτό τουλάχιστον στο 40%, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συνολικοί όγκοι να «κάτσουν» ακόμα και κάτω από τα επίπεδα του 2021.

«Αναθεωρήσαμε την εκτίμηση για μείωση της παραγωγής της τάξης του 30%-35% και συμφωνήσαμε ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη», δηλώνει στην «ΥΧ» ο επικεφαλής της Επιτροπής και πρόεδρος του ΑΣ Πέλλας, Μιχάλης Φαρμάκης. «Μπορώ να σας πω ότι υπάρχει πιθανότητα να είναι μεγαλύτερες οι απώλειες ακόμα και από το 2021. Σε σύγκριση με πέρσι η εκτίμησή μου είναι ότι μπορεί να ξεπεράσουμε ακόμα και το 50%». Όπως πρόσθεσε, σε συναντήσεις που έχουν γίνει με την ΕΚΕ στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος «δεν ειπώθηκε κάτι ιδιαίτερο για την τιμή. Ωστόσο, όπως θα θυμάστε, το 2021 οι τιμές έφτασαν τα επίπεδα των 43 λεπτών ή και τα ξεπέρασαν. Και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διεκδικήσουν από τις αγορές υψηλότερες τιμές, αλλά και εμείς ως παραγωγοί πρέπει να είμαστε στα επίπεδα του 2021».

«Ο κόσμος πρέπει να πάρει ανάσα»

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, πέραν της νέας υπόθεσης για μείωση παραγωγής άνω του 40% και τελικές μεταποιημένες ποσότητες ενδεχομένως και μικρότερες του 2021, τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα του υπέρογκου κόστους παραγωγής, το οποίο εκτοξεύτηκε 40% με 50% τα τελευταία δύο χρόνια επιβαρύνοντας αντίστοιχα τους αγρότες.

«Τα περισσότερα έξοδα πλην των εργατικών έχουν ήδη γίνει. Μετά τις περσινές τιμές ο κόσμος περιήλθε σε δυσκολίες, οι οποίες συνεχίστηκαν, καθώς το κόστος παραγωγής παρέμεινε αυξημένο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πετρέλαιο», σημειώνει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας και ροδακινοπαραγωγός, Τάσος Χαλκίδης. «Θεωρούμε ότι μια τιμή παραγωγού στα επίπεδα του 2021 θα βοηθήσει τον κόσμο να πάρει μια ανάσα. Περιμένουμε και από τον νέο υφυπουργό, κ. Σταμενίτη ο οποίος κατάγεται από την περιοχή και είναι γνώστης των προβλημάτων της καλλιέργειας, να συμβάλει ώστε οι παραγωγοί να στηριχθούν και να βελτιώσουν την κατάστασή τους».

Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Καμία όχληση για τις συμβάσεις»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σχετικά με το ενδεχόμενο εκπρόσωποι αγροτών να απευθυνθούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να γνωματεύσει κατά πόσο είναι εφικτές οι συμβάσεις μεταξύ βιομηχανίας και παραγωγών, πηγές της Επιτροπής δήλωναν στην «ΥΧ» χθες, Πέμπτη, ότι «ουδείς έχει απευθυνθεί σ’ εμάς».

Διαπραγματευτικό χαρτί και για τη βιομηχανία η χαμηλή διαθεσιμότητα

Η διαφαινόμενη μείωση της παραγωγής μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο διαπραγματευτικό όπλο και για τη βιομηχανία στις διαπραγματεύσεις με τις αλυσίδες, οι οποίες, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Αποστόλου, εξακολουθούν να πιέζουν για μείωση των τιμών αγοράς της κομπόστας.

«Προς το παρόν, ο κλάδος αντιστέκεται, δεν έχει κλειστεί κάποια σοβαρή συμφωνία ή συμβόλαιο και, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ο βασικός παίκτης στην κομπόστα στην Ευρώπη, εκτιμούμε ότι η μειωμένη διαθεσιμότητα μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε κάτι καλύτερο στις διαπραγματεύσεις», υπογραμμίζει ο κ. Αποστόλου.

Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι, όσο η καμπάνια προχωρά, γίνεται φανερό ότι οι ποσότητες συμπύρηνου ροδάκινου είναι λιγότερες των αρχικών εκτιμήσεων. «Έχοντας διατρέξει το μεγαλύτερο κομμάτι της Κατερίνας, δηλαδή της βασικής πρώιμης ποικιλίας, φαίνεται ότι η μείωση θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από το 15%-20% που αναμέναμε αρχικά. Το πόσο μένει να το δούμε», επισημαίνει. Όσον αφορά την ποιοτική εικόνα των ροδάκινων, που παραδίδονται σημειώνει ότι «έχουν καλύτερο μέγεθος, ενώ μετά και τη βελτίωση του καιρού, ευτυχώς δεν βλέπουμε πολλές προσβολές από μονίλια. Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα μορφής, αλλά και ασθενούς πυρήνα. Αυτό έχει ως συνέπεια οι αναλώσεις να είναι πολύ υψηλές, με αποτέλεσμα για ένα χαρτοκιβώτιο, αντί για 16-17 κιλά, να απαιτούνται από 19 έως 22 κιλά ροδάκινων.