Τμήματα αγροτών: Πληθαίνουν τα αναπάντητα ερωτήματα των παραγωγών και των Επιμελητηρίων

Με προβληματισμό και πολλές ενστάσεις υποδέχτηκαν το νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ για την ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας οι παραγωγοί, αλλά και κάποια από τα Επιμελητήρια. Όπως λένε πολλοί αγρότες, με αυτόν τον τρόπο, το ΥΠΑΑΤ επιχειρεί να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων για τον πρωτογενή τομέα, αγνοώντας τόσο τους ίδιους όσο και τα αιτήματά τους.

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Αργυρίου

«Οι αγρότες ανέκαθεν ζητούσαν ένα αγροτικό Επιμελητήριο και όχι φιλοξενία. Αντί αυτού, επιχειρείται να δημιουργηθούν Τμήματα Αγροτών εντός των υφιστάμενων Επιμελητηρίων, ζήτημα για το οποίο δεν έλαβαν ενημέρωση», σχολιάζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Θέμης Καλπακίδης. 

Ο ίδιος αναρωτιέται πώς γίνεται να επιχειρείται η ένταξη των αγροτών, ενώ προβλέπεται να γίνουν συνενώσεις Επιμελητηρίων και δεν είναι ξεκαθαρισμένος ο θεσμός, ενώ θίγει και αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με το αν οι αγρότες θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους επαγγελματίες.

«Θα μπορούν να εντάσσονται σε εκπαιδευτικά προγράμματα και να προσλαμβάνουν άνεργους εργαζόμενους από τον ΟΑΕΔ;» αναρωτιέται, κάνοντας λόγο για τυπική διαβούλευση αντί διαλόγου. Επισημαίνει, δε, ότι σε ορισμένα Επιμελητήρια ο πρωτογενής τομέας είναι ανύπαρκτος ή κατέχει μικρό μέρος της οικονομίας, επομένως δεν μπορεί να προωθηθεί.

«Θάβουν τη φωνή μας»

«Επί της ουσίας των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα και της χάραξης πολιτικής, τα Επιμελητήρια δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν τους παραγωγούς. Η κυβέρνηση προσπαθεί να θάψει τις φωνές των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και τα προβλήματά τους, μέσα σε ένα Επιμελητήριο. Εάν υπήρχε ξεχωριστό αγροτικό Επιμελητήριο, θα εκπροσωπούσε τους αγρότες στην κυβέρνηση και θα είχε έναν λόγο στο υπουργείο», προσθέτει ο κ. Καλπακίδης.

Η ένταξη στα Επιμελητήρια υποβαθμίζει τα προβλήματα του αγροτικού κλάδου, όπως συνηγορεί και ο Θοδωρής Ιφόγλου, παραγωγός οσπρίων από το Κάτω Νευροκόπι. «Τα προβλήματά μας είναι συλλογικά και θα έπρεπε να έχουμε κάτι αντίστοιχο με τη Γερμανία, ένα συνδικάτο ή μια ομοσπονδία. Δεν καταφέραμε να οργανωθούμε με βάση τον νόμο για τις συλλογικότητες, που ήταν ελλιπής, με αποτέλεσμα πολυδιασπασμένους αγρότες». Σύμφωνα με τον κ. Ιφόγλου, σε μια περίοδο που ο κλάδος αντιμετωπίζει πολλά σοβαρά ζητήματα, ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί να στηριχτεί στα Επιμελητήρια. Ο ίδιος τονίζει πως πολλοί μικροί αγρότες δεν στηρίζονται, κι ενώ συμφωνεί με την ύπαρξη μεγαλύτερων σχημάτων, εξηγεί πως απαιτούνται κίνητρα.

«Πώς θα ήταν εάν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι διαπραγματεύονταν μαζί τις τιμές του κρέατος και του γάλακτος; Ποιος θα ήταν δυνατός;» τονίζει με νόημα, εξηγώντας ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις σε άλλο επίπεδο από το υπουργείο, εάν αυτό πραγματικά ενδιαφέρεται να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα.

«Ναι» στο Μητρώο Αγροτών

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγα και τα Επιμελητήρια που διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας, Φώτης Δαμούλος, ο οποίος έχει παράλληλα και την ιδιότητα του μέλους της διοικητικής επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, ως υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης: «Είμαστε σε αναμονή, καθώς όλα δείχνουν ότι θα πάμε σε μία προαιρετική δημιουργία Αγροτικών Τμημάτων, μέσα από μία τροποποίηση που θα υπάρξει στη συνέχεια στο νέο νομοσχέδιο. Αυτό που πρέπει να θεωρείται δεδομένο, μετά από τη συζήτηση που είχαμε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, είναι η ίδρυση και λειτουργία Μητρώου Αγροτών, για το οποίο είμαστε σύμφωνοι να το αναλάβουμε και να το λειτουργήσουμε σε όλα τα Επιμελητήρια».

Προσδιορίζοντας την άρνησή του για τη δημιουργία Αγροτικού Τμήματος, ο κ. Δαμούλος αναφέρει: «Μέχρι και σήμερα, οι Αγροτικές Ενώσεις, οι Ομάδες Παραγωγών και τα άλλα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα είναι γραμμένα στο Επιμελητήριο. Επομένως, δεν υπήρχε κανένας λόγος να γραφτούν τα φυσικά πρόσωπα, δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο πρόβλημα στη διοίκηση των Επιμελητηρίων».

Και συμπληρώνει: «Αυτή η κίνηση του υπουργείου θα είχε και άλλες επιπτώσεις, αφού οι αγρότες θα έπρεπε να γραφτούν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και τότε θα είχαν και εμπορική ιδιότητα. Από παραγωγοί θα μετατρέπονταν σε εμπόρους. Η εγγραφή στο Επιμελητήριο θα δημιουργούσε και ένα επιπλέον κόστος, το οποίο για το Επιμελητήριο Αργολίδας θα ανερχόταν στα 41 ευρώ. Περιμένουμε, τώρα, μια σειρά οδηγιών για το Μητρώο Αγροτών».