Το Ιστορικό Σουηδικό Σχολείο Υφαντουργίας στη Βλάστη επαναλειτουργεί από το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας

08/01/2025
2' διάβασμα
to-istoriko-souidiko-scholeio-yfantourgias-sti-vlasti-epanaleitourgei-apo-to-panepistimio-dyt-makedonias-343384

Στην επαναλειτουργία του ιστορικού Σουηδικού Σχολείου Υφαντουργίας στη Βλάστη, προχώρησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με την έναρξη των θεωρητικών μαθημάτων τον περασμένο Νοέμβρη, όταν οι πρώτες δραστηριότητες ζωντάνεψαν στον ανακαινισμένο χώρο της δομής Υφαντουργίας.

Στην πρώτη συνάντηση εκπαιδευτών και εκπαιδευτριών μπήκαν οι βάσεις για ένα ταξίδι στον κόσμο της υφαντικής τέχνης, όπου η παράδοση συναντά την καινοτομία και την επαγγελματική προοπτική.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της δράσης «Αναζωογόνηση των τοπικών χειροτεχνικών μονάδων ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που συντονίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και υλοποιείται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σε συνολικά σε δεκαεννιά δομές σε όλη την Ελλάδα.

Ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου για τις δομές που εποπτεύει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητής Γιάννης Ζιώγας από το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, σημειώνει ότι

«Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, συμμετέχει δυναμικά στο εμβληματικό εγχείρημα του Υπουργείου Πολιτισμού για την αναζωογόνηση της χειροτεχνίας στην Ελλάδα με την ενεργοποίηση επτά

συνολικά δομών χειροτεχνίας». Στο έργο συμμετέχουν, επίσης, ο καθηγητής και επιστημονικά υπεύθυνος της Δομής Υφαντικής στο Νεστόριο, Φίλιππος Καλαμάρας, και ο επιστημονικά υπεύθυνος της Δομής Υφαντικής στη Βλάστη και της Δομής Κεραμικής στο Μαλάκι Βόλου, Θοδωρής Ζυρπιάδης.

Η εκπαίδευση εστιάζει σε τρεις βασικούς κλάδους, την Υφαντική, την Κεραμική και την Ξυλοτεχνία ενώ οι εκπαιδευτικές δομές περιλαμβάνουν: Υφαντική, στη Βλάστη Κοζάνης και το Νεστόριο Καστοριάς. Κεραμική στους Ψαράδες Φλώρινας, το Μαλάκι Βόλου, τον Αρτεμώνα Σίφνου και το Θραψανό Κρήτης. Και Ξυλοτεχνία στη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας.

Μέσα από θεωρητικά μαθήματα, εργαστηριακή πρακτική και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στόχος είναι να συνδυαστούν οι παραδοσιακές τεχνικές με σύγχρονες δεξιότητες, ενισχύοντας τόσο την πολιτιστική όσο και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας «Με την αναγέννηση αυτού του ιστορικού χώρου, η Βλάστη μετατρέπεται ξανά σε σημείο αναφοράς για την τέχνη και τη δημιουργία. Οι ήχοι των εργαλείων, τα ζωντανά χρώματα των υφαντών και οι συζητήσεις στα ανακαινισμένα εργαστήρια θυμίζουν μια παλιά εποχή που τώρα ενώνεται με το μέλλον».

Πηγή: ertnews.gr

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: