Το καλαμπόκι έγινε βαμβάκι και ηλίανθος

kalampoki-xorafi-kalliergeia

Με την ολοκλήρωση της συγκομιδής σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, γίνονται φανερές οι διακυμάνσεις που χαρακτήρισαν τη φετινή περίοδο. Η τακτική της αμειψισποράς περιόρισε τις προσβολές από το έντομο diabrotica, ενώ οι αποδόσεις κυμάνθηκαν από 1.300 έως και 1.800 κιλά/στρέμμα, εκτός των περιπτώσεων εκείνων που η απόδοση έπεσε στα 1.000 κιλά λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.

Στην περιοχή της Βισαλτίας Σερρών, η καλή παραγωγή δεν αντικατοπτρίζεται στις συγκομισμένες ποσότητες, λόγω της φθίνουσας πορείας της καλλιέργειας. «Βάσει των δηλώσεων ΟΣΔΕ, η μείωση αγγίζει το 50%, ενώ υπάρχουν και χωριά που μπορεί να ξεπερνά το 80%», παρατήρησε ο γραμματέας της ΕΑΣ Βισαλτίας, Παύλος Αραμπατζής, με τους παραγωγούς να στρέφονται στην καλλιέργεια βαμβακιού και ηλίανθου, λόγω των χαμηλότερων κοστολογίων και της πιο σίγουρης παραγωγής.

Στην περιοχή του Αγ. Αθανασίου Δράμας, οι αποδόσεις ανταπέδωσαν τον κόπο των παραγωγών, καθώς με την αμειψισπορά περιορίστηκε η ασθένεια από το diabrotica, χωρίς να έχει εκλείψει ωστόσο, ενώ ακόμη και τα ξερικά χωράφια ευνοήθηκαν από τις βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τον καλλιεργητή Τάσο Πεφτίνα. Αντίθετα, στον Δήμο Τοπείρου Ξάνθης, τα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν προκάλεσαν μεγάλη διαφορά στις αποδόσεις, όπου κυμάνθηκαν από τα 1.000 κιλά στα χωράφια που κράτησαν νερό, έως τα 1.500-1.600 κιλά/στρέμμα στα καλά χωράφια, όπως δήλωσε ο παραγωγός Κώστας Δαλάτσης.

1-1,5 λεπτό πάνω οι τιμές, δυσβάσταχτα τα κόστη

Η τιμή του καλαμποκιού φέτος παρουσιάζει άνοδο κατά 1-1,5 λεπτό, φτάνοντας τα 16 λεπτά στην Ξάνθη, τα 16,5 στη Δράμα και τα 17 λεπτά/κιλό στις Σέρρες. Η άνοδος αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην απουσία του βουλγαρικού καλαμποκιού από την ελληνική αγορά, αφού κατευθύνθηκε σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης που αντιμετώπιζαν προβλήματα ξηρασίας.

Εκείνο που προβληματίζει τους παραγωγούς είναι το μεγάλο κόστος της καλλιέργειας. «Το κοστολόγιο αγγίζει τα 200 ευρώ/στρέμμα σε εμάς, που αρδεύουμε με κλειστού τύπου κυκλώματα μέσω ΤΟΕΒ, φανταστείτε τι πληρώνει κάποιος που αρδεύει με ιδιωτική γεώτρηση», σημείωσε ο κ. Αραμπατζής. Σημαντική επιβάρυνση, σύμφωνα με τους παραγωγούς, αποτελεί η τιμή του πετρελαίου, η οποία έχει ανέβει στο 1,40 ευρώ/λίτρο.