Το κρύο στηρίζει τη ζήτηση στα χειμερινα κηπευτικά

mprokolo-kipeftiko

«Το κουνουπίδι πάει καλά, δεδομένου ότι φέτος ήταν περιορισμένες οι φυτεύσεις που πραγματοποίησαν οι παραγωγοί και, άρα, μικρότερη η προσφορά»

Βρίσκει τους κανονικούς του ρυθμούς το μπρόκολο τις τελευταίες ημέρες, με τα κρύα να συμμαχούν για κανονική ροή αποδόσεων και καλύτερη ζήτηση από την αγορά, μετά από την κάμψη που παρουσίασε τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν ο καιρός πρωίμησε την καλλιέργεια.

Όπως είπε, μιλώντας στην «ΥΧ» ο Μάρκος Σαπουντζόγλου, με καθετοποιημένη παραγωγή μπρόκολου και κουνουπιδιού στην Πέλλα, το προηγούμενο διάστημα, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έφεραν μαζεμένη παραγωγή και από κτήματα που προορίζονταν να δώσουν για τα Χριστούγεννα. Έτσι, συσσωρεύτηκαν μεγάλες ποσότητες στην αγορά που πίεσαν και την τιμή παραγωγού ακόμα και στα 30-40 λεπτά το κιλό. Οι τελευταίες μέρες εξισορροπούν την κατάσταση και ανακόπτεται η απότομη ανάπτυξη του προϊόντος. Η αγορά βρίσκει και αυτή τους ρυθμούς της, καθώς και τα κρύα αυξάνουν την κατανάλωση χειμερινών κηπευτικών, ενώ η τιμή του αυτές τις μέρες διαμορφώνεται για τον παραγωγό στα 70 λεπτά.

Συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει εορτών

Συγκρατημένα αισιόδοξος είναι ο κ. Σαπουντζόγλου ενόψει των γιορτών, όσον αφορά την εμπορία. «Είναι νωρίς να κάνουμε προβλέψεις, γιατί δεν ξέρουμε τι θα “πει” ο καιρός. Δείχνει ότι θα υπάρχει ροή, αλλά οι μεγάλες ποσότητες που ήρθαν πολύ γρήγορα δεν ξέρουμε με ακρίβεια πώς θα επηρεάσουν την αγορά. Από την άλλη, εάν υπάρξουν πολλά κρύα, ενδεχομένως μέσα στις γιορτές να μην υπάρχουν πολλά εγχώρια προϊόντα, πράγμα το οποίο θα σημαίνει και κίνητρο για καλύτερες τιμές».

Με κανονικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι φυτεύσεις μπρόκολου στην περιοχή της Χαλκίδας, ωστόσο, η παραγωγή αυτή την περίοδο εμφανίζει προβλήματα με στίγματα (μαυρίσματα) πάνω στον καρπό, λόγω της υγρασίας, κυρίως σε καλλιέργειες όπου δεν εφαρμόστηκε συστηματικός ψεκασμός με χαλκό, όπως αναφέρει ο φυτωριούχος Μιχάλης Κούτρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κόστος γι’ αυτή την καλλιεργητική φροντίδα δεν είναι τέτοιο που να αξίζει τον κόπο μπροστά στην απώλεια που θα έχει ο παραγωγός, όταν χάσει ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, επειδή δεν θα είναι εμπορεύσιμο». Η τιμή του αυτές τις μέρες κινείται στα 80 λεπτά για τις καλές ποιότητες.

Στον ΟΚΑΑ το μπρόκολο πωλείται προς 0,9-1,2 ευρώ το κιλό η πρώτη ποιότητα και προς 1,4-1,5 ευρώ η έξτρα, ενώ στα σούπερ μάρκετ φτάνει το 1,9 ευρώ το κιλό, δυόμισι φορές πάνω από την τιμή παραγωγού.

«Το κουνουπίδι πάει καλά, δεδομένου ότι φέτος ήταν περιορισμένες οι φυτεύσεις που πραγματοποίησαν οι παραγωγοί και, άρα, μικρότερη η προσφορά», μας είπε από τον Μαραθώνα ο φυτωριούχος Νίκος Μπουκουβάλας. Έτσι, η τιμή του κινείται γύρω από τα 70 λεπτά, για τους παραγωγούς, αλλά καλύτερη εμπορική κινητικότητα εκτιμά ότι θα υπάρξει μετά τα Χριστούγεννα, καθώς δεν είναι από τα κυρίαρχα κηπευτικά μέσα στις γιορτές.

Στη Χαλκίδα, σύμφωνα με τον Μιχάλη Κούτρα, στο κουνουπίδι συνεχίζονται οι φυτεύσεις, κυρίως από καλλιεργητές που έχουν εξασφαλίσει τη διάθεσή του με αλυσίδες λιανεμπορίου και εμπόρους. Στην περιοχή, αυτές τις μέρες, η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 50 λεπτά το κιλό, ενώ την ίδια τιμή μάς μεταφέρουν οι καλλιεργητές και από τα Μέγαρα.

Τέλος, για το λάχανο, η τιμή του οποίου διαμορφώνεται αυτές τις μέρες σε 22-25 λεπτά, οι παραγωγοί περιμένουν ανάκαμψη της ζήτησης τις επόμενες μέρες, δεδομένου ότι η παράδοση «θέλει» στο γιορτινό τραπέζι και σαλάτες και φαγητά με πρώτη ύλη το συγκεκριμένο χειμερινό κηπευτικό. Ο κ. Μπουκουβάλας, όμως, εκτιμά πως η τιμή για τους παραγωγούς δεν θα αλλάξει σημαντικά, καθώς το λάχανο αποτελεί και προϊόν προσφοράς μέσα στις γιορτές από τα σούπερ μάρκετ.