Το μέλλον της γεωργίας μέσα από καινοτόμες τεχνολογίες
Στην «καρδιά» του θεσσαλικού κάμπου και συγκεκριμένα στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή εκδήλωση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), η οποία είχε ως θέμα τις «Νέες τεχνολογίες για βιώσιμη γεωργία», δείχνοντας τον δρόμο για το μέλλον στον πρωτογενή τομέα της χώρας.
Η εκδήλωση, που διεξήχθη στις αγροτικές εγκαταστάσεις του Τμήματος Γεωπονίας και Αγροτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, περιελάβανε επιδείξεις και έκθεση γεωργικών μηχανημάτων, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου, ιδιαίτερα από επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, όπως αγρότες, γεωτεχνικούς, κατασκευαστές γεωργικών μηχανημάτων, φοιτητές, αλλά και όλων των μελών του συνδέσμου που φάνηκε να «αγκαλιάζουν» τις καινοτόμες τεχνολογίες.
Παράλληλα, το «παρών» έδωσε –εκπροσωπώντας την πολιτική ηγεσία– ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, ο εντεταλμένος σύμβουλος Ισότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Σίμος Βασίλης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων, Δημήτρης Σοφολόγης, ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας και Αγροτεχνολογίας, Αλέξανδρος Παπαχατζής, όπως και καταξιωμένοι καθηγητές του τμήματος.
Αποτελέσματα στην πράξη
«Οι νέες τεχνολογίες ήρθαν για να μείνουν και αποτελούν μονόδρομο στον εγχώριο πρωτογενή τομέα, αν θέλουμε να έχει μέλλον στη χώρα μας και να είναι ανταγωνιστικός», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, Σάββας Μπαλουκτσής.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Μπαλουκτσής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επίδραση που έχουν οι νέες τεχνολογίες στο καθαρό εισόδημα του Έλληνα αγρότη, αφού επηρεάζουν θετικά τόσο το κόστος παραγωγής όσο και τον όγκο, αλλά και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, ενώ ταυτόχρονα τον καθιστούν ανταγωνιστικό έναντι του Ευρωπαίου συναδέλφου του.
Ο ίδιος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ανέφερε ότι «το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Αυτή η εκδήλωση δεν είναι εκθεσιακή, αλλά μία επίδειξη μηχανημάτων στο χωράφι, η οποία συνδυάστηκε και με μία συμβολική παρουσία των μελών μας ως εκθετών στον χώρο».
«Ο στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι να δείξουμε στην πράξη πώς λειτουργούν οι σύγχρονες τεχνολογίες, πώς επηρεάζουν στο κόστος παραγωγής, στην ποσότητα παραγωγής και, τελικώς, στο αγροτικό εισόδημα τα μηχανήματα γεωργίας ακριβείας στην πράξη. Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο πώς επηρεάζουν τη μείωση των εισροών, αλλά και την αύξηση του όγκου παραγωγής. Είναι συντελεστές που διαμορφώνουν το καθαρό εισόδημα του αγρότη. Έως τώρα ό,τι συνέβαινε ήταν σε θεωρητικό επίπεδο, με ημερίδες και ενημερώσεις προς τους αγρότες και την πολιτεία. Αυτό που δείξαμε στην πράξη είναι ότι τα μηχανήματα μπορούν να συνεργαστούν», εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, δίνοντας ένα παράδειγμα από τις παρουσιάσεις, όπου «ένας ελκυστήρας, μ’ ένα παρελκόμενο μέσα από ένα ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και με τη χρήση του GPS μπορούν να κάνουν πιο ορθολογική δυνατή χρήση των αγροτικών εφοδίων».
«Αποτύπωμα για το μέλλον»
Στις εναρκτήριες ομιλίες, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, αφού συνεχάρη τον Σύνδεσμο για την πρωτοβουλία του και εξήρε τον κόσμο για την εντυπωσιακή προσέλευσή του, δήλωσε ότι ο πρωτογενής τομέας διάγει μέρες «Γεωργικής Τεχνολογικής Επανάστασης», με την καινοτομία να αποτελεί οδηγό των εξελίξεων. «Η σημερινή εκδήλωση του ΣΕΑΜ κρίνεται απαραίτητη στην εποχή που ζούμε, όσον αφορά την ευφυή γεωργία, αλλά και την πρόοδο των καλλιεργειών. Με τη βοήθειά τους μελετούν, διδάσκουν και εξηγούν στους αγρότες αυτά τα οποία χρειάζονται για την επόμενη μέρα στην αγροτική καλλιέργεια. Η εκδήλωση αυτή, που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, είναι ιδιαίτερα αποδοτική και αναμένεται να αφήσει το αποτύπωμά της στο μέλλον της γεωργίας», κατέληξε ο κ. Κέλλας.
«Ο στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι να δείξουμε στην πράξη πώς λειτουργούν οι σύγχρονες τεχνολογίες, πώς επηρεάζουν στο κόστος παραγωγής, στην ποσότητα παραγωγής και, τελικώς, στο αγροτικό εισόδημα τα μηχανήματα γεωργίας ακριβείας στην πράξη», εξήγησε ο πρόεδρος
του ΣΕΑΜ
Παρουσιάσεις
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιδείξεις στον αγρό που περιελάμβαναν συστήματα αυτόματης καθοδήγησης (GPS) και εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων γεωργίας ακριβείας και στις τρεις βασικές εργασίες (σπορά, λίπανση, ψεκασμό) και να ακούσουν με παραδείγματα τα οφέλη της χρήσης των συστημάτων αυτών, να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τις δυνατότητες εφαρμογής τους στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε καλλιέργειας, αλλά και να ανέβουν οι ίδιοι στους ελκυστήρες και να τα δοκιμάσουν.
«Παρουσιάσαμε τρεις καλλιεργητικές εργασίες και συγκεκριμένα τη σπορά, τη λίπανση και τον ψεκασμό. Δείξαμε πώς γίνεται η χαρτογράφηση των χωραφιών και έχουμε την απόλυτη ακρίβεια αυτών των εφοδίων, άρα καταλαβαίνετε τι όφελος υπάρχει», συμπλήρωσε ο κ. Μπαλουκτσής κι όλα αυτά με «ακρίβεια και χωρίς να μας κυνηγά ο χρόνος».
Παράλληλα, σ’ έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, λειτούργησε η έκθεση των μηχανημάτων σύγχρονης τεχνολογίας από μέλη του ΣΕΑΜ, εκεί όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν μια μεγάλη γκάμα γεωργικών ελκυστήρων και παρελκομένων.
Όλοι όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση συμφώνησαν ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι απαραίτητες στο μέλλον, προκειμένου να αναδειχθεί η ανάγκη της μετάβασης και της ενσωμάτωσης του Έλληνα αγρότη στη νέα ψηφιακή εποχή, αλλά και η ευαισθητοποίηση της πολιτείας, έτσι ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα για τους νέους ανθρώπους.
Κόστος
Μπορεί να μειώνεται το κόστος παραγωγής για τους αγρότες με τη χρήση τέτοιων μηχανημάτων, αλλά αυξάνεται το κόστος αγοράς για την απόκτησή τους, με τον πρόεδρο του ΣΕΑΜ να σημειώνει πως είναι ένα από τα ζητήματα που και ο ίδιος καλείται πολλές φορές ν’ απαντήσει. «Η πρώτη απάντηση που δίνω είναι πως ο κάθε αγρότης πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε επένδυση θα πρέπει να κάνει μία μελέτη για να δει αν είναι αποσβέσιμη. Από εκεί και πέρα, βάσει της εκμετάλλευσης που διαθέτει, αλλά και το είδος της καλλιέργειας, προκύπτει και το αν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα μηχανήματα. Σε επόμενο χρόνο, σημαντικό είναι το θέμα της χρηματοδότησης. Τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες βοηθούν δίνοντας διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία για την απόκτηση τέτοιων μηχανημάτων, όπως και τα μέλη μας υποστηρίζουν τέτοιες προσπάθειες με μακροχρόνιες πιστώσεις. Τονίζω, όμως, πως θα πρέπει να γίνονται προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις», εξηγεί, εφιστώντας την προσοχή των ενδιαφερομένων ο κ. Μπαλουκτσής, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία και να χρησιμοποιούνται παράλληλα μηχανήματα που είναι 40 ετών και κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα».
Επόμενα βήματα
«Είναι πιθανό να συνεχίσουμε και αντίστοιχες εκδηλώσεις. Η συγκεκριμένη εκδήλωση, άλλωστε, αφορούσε ανοιχτές καλλιέργειες και η σκέψη των διοργανωτών είναι να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες που αφορούν τη δενδροκομία και την αμπελουργία», εξηγεί ο κ. Μπαλουκτσής.
Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Λαρισαίοι και οι Θεσσαλοί αγρότες προσαρμόζονται με γοργούς ρυθμούς στις νέες τεχνολογίες και επιζητούν μέσω της διαρκούς ενημέρωσης να αποκομίσουν οφέλη από αυτές.