Ημερίδα με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη και Νεοφυείς Επιχειρήσεις στην Αγροδιατροφή»
Ημερίδα με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Νεοφυείς Επιχειρήσεις στον τομέα της Αγροδιατροφής» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024, ώρα 10:00 – 16:00 από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ Food) σε συνεργασία με τον ΑWomanCanBe.org. H εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
H ημερίδα θα διεξαχθεί στην Άτρακτο (Μαραθονομάχων 8, Αθήνα) και θα μεταδοθεί και διαδικτυακά μέσω Live Streaming. Τόσο η δια ζώσης, όσο και η διαδικτυακή συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ΔΩΡΕΑΝ και αποκλειστικά με πρόσκληση.
Για να λάβετε την πρόσκληση, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή, έως τις 15 Νοεμβρίου στο εξής link.
Σκοπός της ημερίδας είναι να ανοίξει το διάλογο για τα νέα δεδομένα που η τεχνητή νοημοσύνη έχει δημιουργήσει στον τομέα της αγροδιατροφής και να επισημάνει τα κίνητρα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) του κλάδου. Η εκδήλωση σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση για το 2024 του προγράμματος «Ενδυνάμωση Γυναικών στον τομέα της Αγροδιατροφής –Empowering Women in Agrifood (EWA)», το οποίο υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις, project και ιδέες, που αναπτύχθηκαν από γυναίκες. Στόχος του είναι η ενδυνάμωση των γυναικών σε ένα τομέα που στερούνται ηγετικού ρόλου. Το πρόγραμμα οργανώνεται κάθε χρόνο από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό ΕΙΤ Food, και στην Ελλάδα υλοποιείται σε συνεργασία με τον οργανισμό AWomanCanBe.org.
Στο πλαίσιο του EWA2024, 10 συμμετέχουσες έλαβαν για 6 μήνες, συνεχή υποστήριξη για τις επιχειρήσεις ή/και την ανάπτυξη των ιδεών/project τους, μέσω online training και εξατομικευμένου mentoring, τους δόθηκε πρόσβαση σε επενδυτές, ειδικούς και επιχειρηματίες που θα τις βοηθήσουν να εξελίξουν τις ιδέες και τις επιχειρήσεις τους και το πιο σημαντικό τους δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσουν χρηματικά έπαθλα αξίας 10.000€ και 5000€. Να σημειωθεί ότι το πρώτο και δεύτερο βραβείο θα δοθεί στις νικήτριες μετά από αξιολόγηση από κριτική επιτροπή και θα ανακοινωθεί την ημέρα της εκδήλωσης.
Στο πλαίσιο της ημερίδας θα διεξαχθούν δύο συζητήσεις πάνελ, με θέματα την τεχνητή νοημοσύνη στον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και τα κίνητρα που απαιτούνται για να αναπτυχθεί η καινοτομία στον κλάδο, αλλά και η δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Τα πάνελ συζήτησης συντονίζουν η Βικτωρία Αποστολοπούλου, αρχισυντάκτρια στην αγροτική πανελλαδική εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα και η Φαίδρα Μαυρογιώργη, διευθύντρια σύνταξης του ενημερωτικού δημοσιογραφικού πόρταλ ESG Stories.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν:
O κ. Διονύσης Σταμενίτης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, o κ. Φραγκίσκος Θεοφύλακτος, Διευθύνων Σύμβουλος του Elevate Greece, η κ. Καλλιόπη Κουνάνη, Innovation Project Manager στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η κ. Μαρία Παρταλίδου, Καθηγήτρια Αγροτικής Κοινωνιολογίας-Αγροτουρισμού στο τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η κ. Χριστίνα Στριμπάκου, ιδρύτρια της LIÁ Cultivators, ο κ. Χρήστος Ραυτογιάννης, ιδρυτής και CEO της CityCrop, η κ. Αλεξάνδρα Σαρμά, Διευθύντρια Orange Grove & SDG House Greece, η κ. Ευαγγελία Φωστηροπούλου, Technical Project Manager στην εταιρεία πληροφορικής Neuropublic, κα Δέσποινα Βαρούτα, Αντιπρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, η κ. Κατερίνα Τσούρτσουλα, που ηγείται των πρωτοβουλιών Agri-Food Initiative ICC Hellas και του Cluster Αγροτικής Ανάπτυξης του ICC Women Hellas.
Οι 10 γυναίκες από όλη την Ελλάδα, οι οποίες θα παρουσιάσουν τις ιδέες/προϊόντα τους στους κριτές αλλά και το κοινό και θα διεκδικήσουν το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ και 5.000 ευρώ, είναι:
Η Ελευθερία Αναγνωστάκη, Ιδρύτρια της Creative Pots, η Αντωνία Βασιλείου, με την Fishing Tourism Kefalonia, η Ειρήνη Δασκαλάκη, οινοποιός από την Κρήτη, η Ελένη Θεοφίλου, με το καινοτόμο προϊόν μελιού από αλόη, η Αργυρώ Κουτσουράδη, Γεωπόνος – Παραγωγός Αρωματικών Φυτών στη Myrovolos Organics, η Ασπασία Παστρικού, με τη Herbs from Kos, η Στεφανία Ρίζου, με την καινοτόμο ιστοσελίδα ψηφιακού marketing για την αγροδιατροφή, η Μαριέττα Ρούντα, με την επιχειρηματική ιδέα Διατροφείον, η Δήμητρα Τσιαμπόκαλου, με την επιχειρηματική ιδέα GoNut.gr και η Φωτεινή Χατζή με τα αποξηραμένα προϊόντα Idiotropa.
Tο πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φέτος υλοποιείται σε 12 χώρες (Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Τουρκία και Τσεχία) με τη συμμετοχή 120 υποψηφίων γυναικών.
Σχετικά με τους φορείς του προγράμματος EWA2024
Ο EIT Food είναι μια κορυφαία πρωτοβουλία για τη διατροφική καινοτομία στην Ευρώπη. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι το σύστημα διατροφής να γίνει πιο βιώσιμο, υγιές και αξιόπιστο. Ο EIT Food αποτελεί μια από τις 8 κοινότητες καινοτομίας που συστήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας (EIT), ο οποίος αποτελεί έναν ανεξάρτητο Ευρωπαϊκό οργανισμό που δημιουργήθηκε το 2008, με στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
Στην κοινοπραξία συμμετέχουν πάνω από 100 μέλη που περιλαμβάνουν βασικούς κλαδικούς φορείς, μεγάλες υφιστάμενες αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις, κέντρα έρευνας και πανεπιστήμια από 16 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού για τη νότια Ευρώπη έχουν έδρα στην Ισπανία (στη Μαδρίτη και το Μπιλμπάο) και για την υλοποίηση των προγραμμάτων του ο οργανισμός συνεργάζεται με τοπικούς εταίρους στις χώρες που απευθύνεται.
Ο οργανισμός AWomanCanBe.org σε συνεργασία με τον EIT Food για την Ελλάδα
Αποστολή του AWomanCanBe.org είναι η γυναικεία ενδυνάμωση, ώστε να μπορέσουν οι γυναίκες όλων των ηλικιών να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, σε όλες τις πτυχές της ζωής. Ο οργανισμός παροτρύνει τις γυναίκες να δράσουν ως ηγέτες και ως φορείς της αλλαγής, και υποστηρίζει πρωτοβουλίες όπου υπάρχει δυναμική συμμετοχή γυναικών και που προσανατολίζονται στην υλοποίηση των παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Σε συνεργασία με τον EIT Food, ο AWomanCanBe.org έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος γυναικείας ενδυνάμωσης EWA για την Ελλάδα συμβάλλοντας στη μείωση των έμφυλων ανισοτήτων και εν προκειμένω, στην αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών στην επιχειρηματικότητα.