Το μέλλον της βιομηχανικής κάνναβης είναι η μεταποίηση

Μετά την επιτυχία του έργου «Βελτιστοποίηση της άρδευσης στην καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στην Κεντρική Μακεδονία και Θράκη για μειωμένη περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη και αύξηση της διατροφικής αξίας του παραγόμενου κανναβέλαιου», ο πρόεδρος της ΚοινΣΕπ «Θεογένης», Σπύρος Δέδογλου, εστιάζει στην επόμενη μέρα της καλλιέργειας, ώστε αυτή να είναι αποδοτική και οικονομικά συμφέρουσα.
Η ΚοινΣΕπ εισήγαγε την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στη Θράκη και, μάλιστα, παρήγαγε το πρώτο λάδι κάνναβης, υιοθετώντας τη φιλοσοφία της αναβίωσης των καλλιεργειών. Η κάνναβη καλλιεργείται μόνο σε μικρές εκτάσεις, καθώς αξιοποιείται αποκλειστικά ο καρπός και οι παραγωγοί πωλούν μόνο τον σπόρο.
«Για να υπάρξει μαζική παραγωγή, η καλλιέργεια χρειάζεται μια μονάδα πρώτης επεξεργασίας, ώστε πέρα από τον καρπό να αξιοποιείται και το στέλεχος του φυτού, με στόχο ο παραγωγός να γνωρίζει ότι θα πουλήσει μέσα από τη συμβολαιακή γεωργία», επισημαίνει ο κ. Δέδογλου. Ο ίδιος προτείνει την εκπόνηση ειδικού Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη Θράκη, με πρόβλεψη χρηματοδότησης για την υποστήριξη της μεταποίησης.
Σωστή άρδευση
Η ΚοινΣΕπ ανακάλυψε στο πεδίο τον ορθό τρόπο καλλιέργειας. Επιπλέον, συμμετείχε στο προαναφερθέν έργο ως μέλος της επιχειρησιακής ομάδας «ΚΑΝΝΑΒΟΤΥΧΕΡΟ» (στο πλαίσιο του Μέτρου 16), μαζί με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΑΣΚΓΕ «Σουφλιώτικα Κελάρια», ο οποίος ήταν και ο συντονιστικός φορέας.
Στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αποτυπώθηκε ότι διεξήχθη έρευνα για τον τρόπο άρδευσης και πώς η εξοικονόμηση νερού επηρεάζει την περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Ο κ. Δέδογλου τονίζει ότι με σωστή άρδευση δεν αυξάνεται η τετραϋδροκανναβινόλη, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει το όριο του 0,2%. Αντιθέτως, αυξάνεται όταν η καλλιέργεια είναι ξηρική και δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις.
«Το πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές και τους γεωπόνους του ΑΣΚΓΕ να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα, ώστε να καθοδηγήσουν τους παραγωγούς», καταλήγει.