Το προφίλ της Ελληνίδας αγρότισσας παρουσιάστηκε στην Ζαγορά

Μορφωμένες, γηρασμένες με υπερωρίες στο χωράφι

Το προφίλ της ελληνίδας αγρότισσας παρουσιάστηκε στην Ζαγορά

Είναι μορφωμένες, νιώθουν επαγγελματίες αγρότισσες ασχολούμενες πολλές ώρες στις καλλιέργειες, και ξέρουν να χειρίζονται πολύ καλά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το προφίλ των ελληνίδων αγροτισσών, το οποίο παρουσιάστηκε την Παρασκευή 13 Απριλίου στο Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μαρία Γκασούκα.

Ουσιαστικά η μελέτη της κ. Γκασούκα αποτελεί την πρώτη πανελλαδική έρευνα για το προφίλ της ελληνίδας αγρότισσας, η οποία έγινε πέρυσι και συμμετείχαν στο ερωτηματολόγιο 290 γυναίκες αγρότισσες από όλη την Ελλάδα, όπως βέβαια και από το Πήλιο. Επίσης πάρθηκαν 90 συνεντεύξεις από αγρότισσες. Η έρευνα εντάχθηκε στη δράση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, ενώ η ερευνητική εξόρμηση ξεκίνησε από την Ζαγορά.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μαρία Γκασούκα

Η παρουσίαση της πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και ήταν αφιερωμένη στον δύσκολο ρόλο της αγρότισσας, που είναι παράλληλα σύζυγος και μητέρα και έχει να ασχοληθεί παράλληλα με τις οικογενειακές υποχρεώσεις.

«Στην έρευνα ακούγεται για πρώτη φορά η φωνή των ελληνίδων αγροτισσών και παρουσιάζονται οι αντιλήψεις και οι κόσμοι τους. Ήταν μια ποσοτική και ποιοτική έρευνα» επισήμανε αρχικά η κ. Γκασούκα και πρόσθεσε πως «τα ερευνητικά εργαλεία σταθμίστηκαν στις γυναίκες της Ζαγοράς». Αναφερόμενη στα συμπεράσματα της έρευνας επισήμανε αρχικά πως «εντοπίζεται σημαντική άνοδος του μορφωτικού επιπέδου των ελληνίδων αγροτισσών, όπου μόνο το 25% και οι πολύ μεγάλες γυναίκες είναι απόφοιτες Δημοτικού, ενώ ένα 7% είναι απόφοιτες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης πάνω από το 60% συνδέονται και χρησιμοποιούν την τεχνολογία γνωρίζοντας διάφορες χρήσεις. Και αυτό ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς. Το άλλο στοιχείο είναι πως έχουμε μια σύγκρουση αντιλήψεων μεταξύ της παραδοσιακής ανδροκρατούμενης κοινωνίας με μια νέα αντίληψη των αγροτισσών που αρνούνται πλέον να ορίζονται ως συμβοηθούντα μέλη της αγροτικής εκμετάλλευσης και να αυτοπροσδιορίζονται ως επαγγελματίες αγρότισσες. Έχουμε δηλαδή ένα νέο προφίλ υπό εξέλιξη. Το δείγμα των γυναικών που είναι κάτω των 30 ετών είναι 7%. Επομένως έχουμε μια γήρανση του θηλυκού εργασιακού δυναμικού στην ελληνική ύπαιθρο. Όμως έχουμε να κάνουμε με ένα ενημερωμένο εργασιακό δυναμικό που ενδιαφέρεται για τις νέου τύπου καλλιέργειες, όπως τις βιολογικές, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν ένα έναυσμα για την επιστροφή των νέων γυναικών στον πρωτογενή τομέα. Το 46% των αγροτισσών δεν ξεπερνά σε μηνιαίο εισόδημα τα 500 ευρώ, ενώ μόλις το 14% ξεπερνά τα 1000 ευρώ μηνιαίως».

Ως προβλήματα που θέτουν οι αγρότισσες, αφορούν την πολύωρη ενασχόληση, την έλλειψη δομών, την υψηλή φορολογία.

Ιδιοκτήτριες γης

Η ίδια πρόσθεσε πως ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που διαχωρίζει τις ελληνίδες αγρότισσες από τις ευρωπαίες, είναι ότι αγρότισσες στην Ελλάδα είναι ιδιοκτήτριες γης περισσότερο από τους άνδρες. ιδιοκτήτριες γης δήλωσε ένα ποσοστό 62,5%. Το 70% των αγροτισσών ασχολείται με την γεωργία και το 20% με τα ζώα. Αυτό δεν συμβαίνει στην Ευρώπη που το θεσμικό πλαίσιο ενισχύει την κληρονομιά της γης από τους άνδρες στους άνδρες. Στην Ελλάδα έχουμε δύο ειδών καταστάσεις. Αφενός οι οικογένειες μοιράζουν εξίσου στα παιδιά τους τον κλήρο, άρα παίρνουν γη και τα κορίτσια αφετέρου οι άνδρες περνούν την αγροτική περιουσία στις γυναίκες για φορολογικούς και ασφαλιστικούς λόγους».

Πρόσθεσε δε πως το πρώτο πρόβλημα που έχουν οι γυναίκες, είναι η πολύωρη, κοπιαστική εργασία τους στο χωράφι, στην καλλιέργεια. Μάλιστα αξιοσημείωτο είναι ότι δεν βάζουν στην πρώτη πεντάδα προβλημάτων την συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής ούτε την έλλειψη δομών, όπως παιδικών σταθμών.

Στις 250 ανέρχονται οι αγρότισσες στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς

Στις 250 ανέρχονται οι αγρότισσες που είναι εγγεγραμμένες στο Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και οι οποίες προσφέρουν σημαντικά στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος στην περιοχή.

Η υφυπουργός οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου στον χαιρετισμό της είπε πως «η γυναίκα αγρότισσα είναι πολύ πιο σημαντική και από οποιαδήποτε άλλη εργαζόμενη γυναίκα. Γιατί έχει πάρα πολλά να κάνει και η δουλειά της δεν φαίνεται στο σπίτι, όπου πολλές φορές είναι επίσης αγροτική. Άρα έχει ένα πολλαπλό ρόλο».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Αντώνης Λάσκος επισήμανε πως «οι γυναίκες βοηθούν σημαντικά την περιοχή στην εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής. Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό από τα 800 μέλη, οι 250 είναι γυναίκες. «Τις γυναίκες τις έχουμε δίπλα μας, τις προστατεύουμε και έχουν τον δικό τους ρόλο στην αγροτική οικογένεια» κατέληξε.

Χαιρετισμό στην χθεσινή εκδήλωση εκφώνησε και ο Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Παναγιώτης Κουτσάφτης που σημείωσε την συμβολή των γυναικών στην ανάπτυξη της περιοχής, ενώ παρούσα ήταν και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μαρία Σαμαρά.

Για δύο νομοσχέδια που έχουν εκπονηθεί και θα κατατεθούν από την κυβέρνηση και τα οποία θα ενισχύσουν την θέση της γυναίκας αναφέρθηκε η γενική γραμματέας ισότητας των δύο φύλων του υπουργείου Εσωτερικών κ. Φωτεινή Κούβελα που ανέφερε μεταξύ άλλων πως «μέσα στην κρίση οι ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών στην εργασία και αλλού έχουν διευρυνθεί. Η ανεργία είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες, ιδίως στις νέες κοπέλες, έχουμε το φαινόμενο εγκύων γυναικών, ενώ οι γυναίκες λείπουν σε εκκωφαντικό βαθμό από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Με το νέο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές από το 1/3 που ήταν οι γυναίκες ως υποψήφιες στην ποσόστωση, το αυξάνουμε στο 40%. Επίσης διευθύνουμε τον χρόνο λειτουργίας των συμβουλευτικών κέντρων για τις κακοποιημένες γυναίκες. Γενικότερα έχουμε χαράξει ένα εθνικό σχέδιο με έξι στρατηγικούς στόχους, την εργασία, την βία, την παιδεία, τα ΜΜΕ-πολιτισμό, τον αγροτικό τομέα και την ισόρροπη εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων».