Το top 5 της φυτικής παραγωγής στην περιφέρεια

Η αγροτική οικονομία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της περιοχής. Συμβάλλει σημαντικά στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, με καθοριστικό ρόλο στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Οι αγροτικές δραστηριότητες εστιάζονται στην κτηνοτροφία και τη γεωργία, καθώς και στο αγροτικό ανθρώπινο δυναμικό, συνθέτοντας με αυτόν τον τρόπο ένα σύγχρονο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.
Η αναγκαιότητα στήριξης των υποδομών του πρωτογενούς τομέα, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες επενδύσεις, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον ρόλο του στα δρώμενα της περιφέρειας. Η «ΥΧ», μέσα από το ειδικό αφιέρωμα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καταγράφει τις βασικότερες καλλιέργειες, οι οποίες συμβάλλουν ουσιαστικά στην αγροτική οικονομία της περιοχής και δημιουργούν δυναμικές εξωστρέφειας.
Ρύζι: Αυξάνονται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις
Η ορυζοκαλλιέργεια στην Κεντρική Μακεδονία αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου και των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Οι ορυζώνες συναντώνται, κυρίως, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα στην περιοχή της Χαλάστρας και των Κυμίνων, με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας.
Δεύτερη σε έκταση, αν και με φθίνουσα πορεία, παρουσιάζεται η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, με επίκεντρο τον κάμπο της Ηράκλειας, καθώς και άλλες περιοχές. Στις εκβολές του Αξιού, στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, παρατηρείται επίσης δραστηριότητα στον τομέα της ορυζοκαλλιέργειας, ενώ μικρότερες εκτάσεις συναντώνται και στην περιοχή της Ημαθίας.
Η καλλιέργεια ρυζιού αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τον κλάδο της μεταποίησης. Τα προϊόντα εξάγονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού και το ενδιαφέρον για αυτά αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του χώρου, προβλέπεται αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 40.000 στρέμματα, ποσοστό που σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να διαχειριστεί από τις υπάρχουσες αποθηκευτικές υποδομές.
Τέλος, στα αρνητικά, μπορεί να καταγραφεί το αρδευτικό ζήτημα, που υπό τις παρούσες συνθήκες αποτελεί ένα σημαντικό θέμα, το οποίο θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις καλλιεργούμενες εκτάσεις του ρυζιού και όχι μόνο.
Ακτινίδιο: Σημαντική συνεισφορά στον αγροτικό τομέα
Η καλλιέργεια του ακτινιδίου στην Κεντρική Μακεδονία αποτελεί ένα αξιόλογο κεφάλαιο, καθώς η περιοχή ήταν από τις πρώτες όπου εγκαταστάθηκε η συγκεκριμένη καλλιέργεια. Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή ευνοούν την ανάπτυξή του, προσφέροντας σημαντικές στρεμματικές αποδόσεις. Οι κυριότερες περιοχές παραγωγής ακτινιδίων είναι η Πιερία, η Ημαθία, η Πέλλα και, σε μικρότερο βαθμό, άλλες περιοχές. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται έντονη αύξηση της ζήτησης του προϊόντος, με αποτέλεσμα να φυτεύονται κάθε χρόνο νέες εκτάσεις.
Από τις βασικότερες ποικιλίες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον αυτή την περίοδο είναι η γνωστή ποικιλία Hayward, η οποία κρατά τα σκήπτρα χάρη στην υψηλή ποιότητα και στην καλή συντηρησιμότητά της. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται στροφή και προς άλλες «χρωματιστές» ποικιλίες, όπως η Oriental Red, η κίτρινη ποικιλία Jintao, καθώς και η Kiwi Gold κ.ά.
Για τη συγκέντρωση, την τυποποίηση, τη συσκευασία και την εμπορία του προϊόντος έχουν εξειδικευθεί πολλές εταιρείες και συνεταιρισμοί, οι οποίοι διαθέτουν σύγχρονα συσκευαστήρια, ψυκτικούς θαλάμους και μέσα μεταφοράς, καλύπτοντας έτσι αποτελεσματικά τις ανάγκες της αγοράς.
Πυρηνόκαρπα: Ουσιαστικός ο ρόλος τους στην τοπική οικονομία
Η καλλιέργεια των πυρηνόκαρπων στην Κεντρική Μακεδονία αποτελεί για πολλές οικογένειες το κύριο εισόδημα. Τα προϊόντα αυτά και, κυρίως, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και άλλα ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε πολλά μέρη του κόσμου. Το σημαντικό ποσοστό από αυτά τα είδη μεταποιείται από τοπικές βιομηχανίες, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν. Εμβληματικό προϊόν αποτελεί το συμπύρηνο ροδάκινο (με πάνω από 400.000 τόνους παραγωγή), που από τη μεταποίησή του σε κομπόστα έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο και η ζήτησή του συνεχώς αυξάνεται.
Μπορεί, όμως, τα προϊόντα αυτά να ανοίγουν αγορές του εξωτερικού, δυστυχώς, όμως, οι κλιματολογικές συνθήκες έτσι όπως διαμορφώνονται σε συνδυασμό με ιογενείς προσβολές δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην παραγωγή. Ταυτόχρονα, όμως, ενισχύουν τη συνεργασία παραγωγών και ερευνητικών φορέων, ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα όλα εκείνα τα εργαλεία που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του κλάδου και να ενισχύσουν την παραγωγή.
Βαμβάκι: Ποιότητα και συνέργειες αναδεικνύουν τη βιωσιμότητα της παραγωγής
Σχεδόν σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται βαμβάκι, το οποίο επιλέγεται ως κύρια καλλιέργεια από πολλούς παραγωγούς. Σημαντικός, όμως, είναι και ο ρόλος των μεταποιητικών επιχειρήσεων της περιοχής, οι οποίες συμβάλλουν ουσιαστικά στην αξιοποίηση της πρώτης ύλης του βαμβακιού, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν.
Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα νερού, ενισχύουν τις στρεμματικές αποδόσεις, αλλά και την ποιοτική υπεροχή. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια έντονη στροφή προς το ποιοτικό βαμβάκι, ώστε μέσω της διαδικασίας πιστοποίησης το προϊόν να αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερες αγορές.
Σημαντική είναι, επίσης, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τους παραγωγούς, με αναφορά στην ευφυή γεωργία και με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των εισροών, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, από τον σπόρο έως και το τελικό προϊόν, αποτελεί το επόμενο στοίχημα. Η πρακτική αυτή μπορεί να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και να προσδώσει σημαντικά οφέλη σε όλους.
Ελιά: Κερδίζει έδαφος με νέες φυτεύσεις
Η καλλιέργεια της ελιάς στην Κεντρική Μακεδονία αποτελεί για πολλές περιοχές την κύρια αγροτική δραστηριότητα, προσφέροντας προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως η επιτραπέζια ελιά και το ελαιόλαδο. Η κύρια ζώνη ελαιοκομίας στην περιφέρεια εντοπίζεται στη Χαλκιδική, όπου περισσότερα από 50.000 στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης παράγουν ελιές και ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας, με κύρια ποικιλία τη «Χαλκιδική».
Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιοχές, η καλλιέργεια της ελιάς αναπτύσσεται κυρίως στη Θεσσαλονίκη, την Πιερία, καθώς και σε παραθαλάσσιες περιοχές των Σερρών. Τα τελευταία χρόνια, λόγω και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, παρατηρείται επέκταση της καλλιέργειας και προς βορειότερες περιοχές, με διάφορες ποικιλίες επιτραπέζιας και ελαιοποιήσιμης ελιάς.
Σχετικά με την καλλιέργεια στη Χαλκιδική, η ετήσια παραγωγή ελαιολάδου μπορεί να ξεπεράσει τους 5.000 τόνους, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Σημαντικές είναι και οι ποσότητες επιτραπέζιας ελιάς, με αποδόσεις που υπερβαίνουν τους 100.000 τόνους ετησίως. Τέλος, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και την ισχυρή ταυτότητα των προϊόντων, πολλές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών αγροτουρισμού.