Τολμηρά βήματα γυναικών στη Φλώρινα

Το 35% των επικεφαλής των επιχειρήσεων στον ακριτικό νομό είναι γένους θηλυκού

Τολμηρά βήματα γυναικών στη Φλώρινα

Ενδιαφέροντα μηνύματα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, αλλά και την ισότητα των φύλων προέκυψαν από την ακριτική Φλώρινα, στη διάρκεια του Διήμερου Διεθνούς Συμποσίου με θέμα «Γυναίκες των Πρεσπών – Γυναίκες του Κόσμου. Οι Γυναίκες των Πρεσπών Επιχειρούν».

Στόχος του Συμποσίου, που πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με εταίρο τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών Φλώρινας, ήταν να παρουσιαστεί το παρόν και το μέλλον της γυναικείας επιχειρηματικότητας τόσο στην περιοχή όσο και στην Ελλάδα, αλλά και στη γειτονική ΠΓΔΜ. Στη διάρκεια των εργασιών αποτυπώθηκαν τα προβλήματα και τα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες κατά την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Γυναικείων Επιχειρήσεων Δυτικής Μακεδονίας (ΣΥΓΕΔΥΜ), Μιράντα Μπιλιώνη, ο ιδιαίτερος γεωγραφικός και μορφολογικός χάρτης της Δ. Μακεδονίας επέτρεψε ή και απαγόρευσε την ανάπτυξη κάποιων επιχειρήσεων ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών. Σε ό,τι αφορά το προφίλ του γυναικείου επιχειρείν στις τέσσερις ΠΕ της Δ. Μακεδονίας, η κα Μπιλιώνη ανέφερε πως πρόκειται για «οινοποιεία, τυροκομεία, καλλιέργεια αρωματικών φυτών, παραγωγή γλυκών κουταλιού, παραγωγή ζυμαρικών, λουκουμιών, γουνοποιία, βιοτεχνία γυναικείων ενδυμάτων και παραδοσιακών στολών, παροχή συμβουλευτικών/ασφαλιστικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών, αλλά και εμπορία προϊόντων.

Είναι υφιστάμενες, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν από δραστήριες γυναίκες και, μάλιστα, χωρίς την οικονομική στήριξη της πολιτείας, αφού το υψηλό ΑΕΠ της περιοχής στέρησε τη δυνατότητα αυτής της ευνοϊκής χρηματοδότησης». Στις δράσεις και τις ενέργειες που καταβάλλει το Επιμελητήριο της Φλώρινας για την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε ο πρόεδρός του, Σάββας Σαπαλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα στην περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σαπαλίδης, το 35% των επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι γυναίκες, πέντε ηγούνται των ΑΕ στη βιομηχανική περιοχή της Φλώρινας, ενώ υπάρχουν 30 γυναίκες σε διοικητικά συμβούλια των ΑΕ. «Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην περιοχή κάνει τολμηρά βήματα, ωστόσο υπάρχουν παθογένειες, όπως οι κρατικές χρηματοδοτήσεις που λόγω του υψηλού ΑΕΠ της περιοχής, εξαιτίας της ύπαρξης των μονάδων της ΔΕΗ, η επιχειρηματικότητα των γυναικών τα προηγούμενα δύο χρόνια έμενε εκτός. 

Στηρίζουμε τους γυναικείους συνεταιρισμούς, πολλοί από τους οποίους λειτουργούν και επιχειρούν σήμερα από φιλότιμο», είπε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου της Φλώρινας και πρόσθεσε ότι «είμαστε υπέρ των συνεργατικών επιχειρήσεων και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣεπ) στην περιοχή, που θα δώσουν άλλο στίγμα στον νομό». Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος, πρόσθεσε πως «σε περιφερειακό επίπεδο στόχος είναι η ενδυνάμωση της υπαίθρου με κίνητρα ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Αφροδίτη Χρυσοχόου