Ο τομέας του κρέατος στην ατζέντα του Διεθνούς Συνεδρίου της UECBV που διοργανώνει η ΕΔΟΚ

Η πρώτη ημέρα του Διεθνούς Συνεδρίου της UECBV και YEMCo, το οποίο διοργανώνει η ΕΔΟΚ στην Αθήνα ολοκληρώθηκε με επιτυχία, προετοιμάζοντας το έδαφος για την αυριανή, κεντρική ημέρα του Συνεδρίου. Οι Ομάδες Εργασίας, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περίπου 65 ειδικοί, συναντήθηκαν και ανέλυσαν θέματα για την Υγιεινή και τις ασθένειες των ζώων, τον Τομέα Βιομηχανίας του Κρέατος και τον Τομέα Εμπορίου Ζωικού Κεφαλαίου, όλα μείζονος σημασίας για τον Τομέα του Κρέατος συνολικά.

Ανάμεσα στα άλλα σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν το RASFF, το σύστημα ανάλυσης κινδύνου και προειδοποίησης για τα τρόφιμα. Την ατζέντα απασχόλησαν οι προτεραιότητες για το 2020, με σημαντικότερο, ίσως, την προετοιμασία για τη διαχείριση της στρατηγικής «από το χωράφι στο πιάτο», που εμπεριέχεται στη νέα Πράσινη Συμφωνία και την εφαρμογή της τεχνολογίας που εμπεριέχει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση (Industry 4.0) στον τομέα της παραγωγής και επεξεργασίας του κρέατος.

Οι Ομάδες Εργασίας, που ασχολούνται με ειδικά, τεχνικά- επιστημονικά θέματα, αποτελούν αναπόσπαστο και οργανικό κομμάτι της λειτουργίας της UECBV (Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος). Η μόνιμη γραμματεία της UECBV, με έδρα τις Βρυξέλλες, διατηρεί στενές επαφές με ευρωπαϊκά και διεθνή θεσμικά όργανα και διαδραματίζει βασικό ρόλο στη μεταφορά των θέσεων της βιομηχανίας του κρέατος και γενικά των ζητημάτων που την αφορούν στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ, ώστε οι  κανονισμοί που θα προκύψουν να έχουν κοινά αποδεκτό χαρακτήρα.

Προκειμένου να υπάρχει σωστή προετοιμασία, η γραμματεία της UECBV συντονίζει το έργο των εμπειρογνωμόνων της σε τμήματα και επιτροπές που ασχολούνται με θέματα βιομηχανίας κρέατος, διεθνούς εμπορίου και ζωικού κεφαλαίου.

Όποτε απαιτείται, μια από τις μόνιμες ομάδες εργασίας εμπειρογνωμόνων του τομέα του κρέατος της ΕΕ μπορεί να καταρτίσει έγγραφο εργασίας για βασικά ζητήματα τα οποία, αφού εγκριθούν, κοινοποιούνται στα ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων. 

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΔΟΚ, ως μέλος της UECBV-σε συνεργασία πάντοτε με τη γραμματεία της UECBV- και διοργανώτρια του Συνεδρίου, ανέλαβε και έφερε με επιτυχία σε πέρας τη φιλοξενία των Ομάδων Εργασίας στην Αθήνα  κατά την πρώτη ημέρα του Διεθνούς Συνεδρίου, όπου σημειωτέον, είχαμε πρωτιές, καθώς συμμετείχαν για πρώτη φορά εκπρόσωποι από την Ελλάδα και την Κροατία, όπως επίσης και αντιπροσωπείες επιχειρήσεων.

Η UECBV 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος (UECBV)  είναι η ευρωπαϊκή φωνή των εθνικών ομοσπονδιών και οργανώσεων, που εκπροσωπούν τις αγορές ζωικού κεφαλαίου, τους εμπόρους κτηνοτροφικών ζώων (βοοειδή, άλογα, πρόβατα, χοίρους), εμπόρους κρέατος (βοδινό, κρέας αλόγου, πρόβειο κρέας, χοίρειο κρέας) βιομηχανία κρέατος (σφαγεία, μονάδες τεμαχισμού, μονάδες παρασκευής κρέατος).

Αριθμεί 53 εθνικές ή περιφερειακές ομοσπονδίες σε 24 από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά επίσης και στην Ιαπωνία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία, την Ελβετία και την Ουκρανία. Συνολικά, περίπου 20.000 επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και πάνω από 230.000 θέσεις εργασίας εκπροσωπούνται στη UECBV και στις εθνικές και διεθνείς ομοσπονδίες του.

Η αποστολή της UECBV είναι να διευκολύνει την ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος στο οποίο όλοι οι έμποροι κτηνοτροφικών μονάδων της ΕΕ και οι εταιρείες κρέατος (αγορές ζώων, εμπόρους – βοοειδή, άλογα, πρόβατα, χοίροι- σφαγεία- εργαστήρια τεμαχισμού · μονάδες μεταποίησης κρέατος · χονδρέμποροι κρέατος · εισαγωγείς και εξαγωγείς) θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών και της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα θα επιδιώκουν αποτελεσματικά  την αειφόρο ανάπτυξη.

Η UECBV παρέχει εμπειρογνωμοσύνη βασισμένη στην επιστημονική έρευνα, ισχυρή διαχείριση δεδομένων και αποτελεσματική επικοινωνία, που εργάζεται μέσα στο κανονιστικό πλαίσιο.

Την ίδια στιγμή προωθεί τα συμφέροντα των μελών της σε τομείς όπως η γεωργία, η υγεία και οι καταναλωτές, το εμπόριο, η βιομηχανία και τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ ερευνητικά έργα, η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, ο ανταγωνισμός, οι κοινωνικές υποθέσεις και η τελωνειακή ένωση και η έμμεση φορολογία.