Τα τοπικά φυτά που αναπτύσσονται σε τοπικό φυτώριο, αντικείμενο παρουσίασης στην Freskon

Τα μυστικά για μεγάλες παραγωγές τροπικών φρούτων και ιδιαίτερα του αβοκάντο έδωσε στο πλαίσιο της έκθεσης Freskon που φιλοξενείται στην ΔΕΘ από σήμερα μέχρι και τις 25 Απριλίου, η εκπρόσωπος της εταιρίας BROKAW ESPANA, Elsa Grande Abascal. Η εταιρεία της ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την παραγωγή αβοκάντο, μάνγκο και άλλων τροπικών οπωροφόρων δέντρων για περισσότερα από 30 χρόνια.

Η κα. Grande Abascal αναφέρθηκε στη βλαστητική διαφορά μεταξύ κλωνικών και σπορόφυτων φυτών, τον τρόπο ανάπτυξης που χρησιμοποιούνται σε ένα τοπικό φυτώριο, τον τρόπο με τον οποίο μεταφυτεύονται τα φυτά, τις τεχνικές καλλιέργειας και την σημασία της χρήσης κλωνικών γόνων -ριζών.

“Το μεγάλο μυστικό για μεγάλες παραγωγές αβοκάντο είναι ο σωστός τρόπος ποτίσματος. Θα πρέπει το νερό να βρίσκεται κοντά στην ρίζα του, ενώ πριν βγει από το φυτώριο θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση. Σήμερα το 81% των επαγγελματιών αγροτών χρησιμοποιεί κλωνικά φυτά και μόλις το 19% χρησιμοποιεί για την καλλιέργεια αποκλειστικά σπόρο. Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το έδαφος. Πρώτα πρέπει να γίνει ανάλυση του νερού και του εδάφους και μετά η φύτευση των φυτών. Οι καλλιέργειες τροπικών φρούτων μπορεί να γίνει σε όλα τα μέρη του κόσμου και γνωρίζει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλη άνθηση”, τόνισε η κα. Grande Abascal που δήλωσε ότι υπάρχουν 30 περίπου στάδια που ακολουθεί το φυτό από την αρχή μέχρι το τέλος που φεύγει από το φυτώριο.

Η ίδια με βίντεο έδειξε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας της, επισημαίνοντας ότι όλες οι εργασίες γίνονται χειρονακτικά και ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή σε όλα τα στάδια. “Ενα κλωνικό φυτό έχει τιμή περίπου 17-18 ευρώ, την ίδια στιγμή που ένα φυτό που προέρχεται από καρπό στοιχίζει περίπου 7-8 ευρώ. Όμως στο κλωνικό φυτό η παραγωγή είναι πολλάσια και το κέρδος μεγαλύτερο”, ολοκλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ