«Οι τοπικές ποικιλίες μπορούν να φέρουν την επανάσταση στο μέλλον των τροφίμων»

Σχεδόν οι μισές θερμίδες που προσλαμβάνουμε προέρχονται από μόλις τρεις καλλιέργειες

FAO Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών

Το ζήτημα της χαμηλής ποικιλίας καλλιεργειών που αξιοποιούνται για τη διατροφή του ανθρώπου θίγει με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, περισσότερο από το 40% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων του ανθρώπου προέρχονται από τρεις καλλιέργειες βασικών προϊόντων: Του ρυζιού, του σιταριού και του καλαμποκιού.

«Από τα 6000-7000 είδη φυτών που έχουν καλλιεργηθεί για παραγωγή τροφίμων, οι αγρότες σήμερα ασχολούνται με μόλις 170 καλλιέργειες σε υπολογίσιμη εμπορική κλίμακα» επισημαίνει ο FAO, τονίζοντας ότι οι καλλιέργειες στις οποίες υπολογίζουν πραγματικά οι καταναλωτές είναι μόλις 30.

Ο Οργανισμός παραθέτει πέντε σημαντικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να σταματήσουμε να παραμελούμε τις ποικίλες καλλιέργειες που μπορούν να φέρουν την επανάσταση στο μέλλον των τροφίμων:

1

Εμπλουτίζουν τη διατροφή μας: Οι παραδοσιακές και οι τοπικές καλλιέργειες που αναπτύσσονται σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου είναι συχνά πολύ θρεπτικές και μπορούν να μας προσφέρουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

2

Προστατεύουν τη γεωργία: Η μονοκαλλιέργεια είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε καταστροφές, μειωμένες αποδόσεις και υποβάθμιση του εδάφους. Καθώς μόνο μια μικρή γκάμα καλλιεργειών τροφοδοτεί την πλειοψηφία του ανθρώπινου πληθυσμού της Γης, τα συστήματα διατροφής διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από τυχόν εμφάνιση νέων ανθεκτικών ασθενειών ή επιβλαβών οργανισμών.

3

Είναι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή: Οι παραδοσιακές καλλιέργειες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, καθώς πολλές από αυτές διαθέτουν μηχανισμούς που τις καθιστούν ανθεκτικές σε ακραίες κλιματικές συνθήκες (π.χ. πλημμύρες ή ξηρασίες). Μπορούν λοιπόν να χρησιμοποιηθούν σε ορισμένους τύπους κλίματος που δεν μπορούν να αντέξουν άλλες «τυποποιημένες» καλλιέργειες.

4Διατηρούν ζωντανή την παραδοσιακή γνώση: Δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές καλλιέργειες, αλλά και ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας και συγκομιδής τους. Αρκετές βιώσιμες γεωργικές πρακτικές κινδυνεύουν να περάσουν στη σφαίρα της λήθης.

5Μπορούν να ενισχύσουν τους μικρούς παραγωγούς: Ορισμένες παραδοσιακές καλλιέργειες έχουν πολύ καλές εμπορικές προοπτικές και θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα σεβαστό εισόδημα σε τοπικούς μικροκαλλιεργητές και οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.