Αυτό το άρθρο είναι 8 μηνών

Τουριστικές περιηγήσεις μεικτής πραγματικότητας προσφέρει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

02.11.2023
2' διάβασμα
touristikes-periigiseis-meiktis-pragmatikotitas-prosferei-to-panepistimio-dytikis-makedonias-305016

Μια μοναδική τουριστική εμπειρία με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και καινοτόμων προσεγγίσεων προσφέρει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στους ενδιαφερόμενους χρήστες, δίνοντας την ευκαιρία όχι μόνο να επισκεφθούν άγνωστους ορεινούς προορισμούς ή να ενημερωθούν για την ιστορία και την παράδοση των περιοχών, αλλά και να κερδίσουν δώρα από τοπικά καταστήματα.

«Προσπαθούμε να φτιάξουμε εφαρμογές μεικτής πραγματικότητας, οι οποίες θα αναδεικνύουν τα τουριστικά σημεία που δεν είναι γνωστά στη Δυτική Μακεδονία. Όλοι γνωρίζουν τις θάλασσες και τις παραλίες, όμως υπάρχει ένας πλούτος σε βουνά και περιπατητικά μονοπάτια, τα οποία προσπαθούμε να αναδείξουμε μέσω των εργασιών μας», αναφέρει η υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Φωτεινή Γραμουσένη.

Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν τρεις εφαρμογές κινητού τηλεφώνου επαυξημένης πραγματικότητας. Μέσω των εφαρμογων αυτών, ο χρήστης καλείται να επισκεφθεί μέρη της Δυτικής Μακεδονίας, να ενημερωθεί, να πληροφορηθεί και να εκπαιδευτεί π.χ. για την πολιτιστική κληρονομιά, τα αξιοθέατα μιας περιοχής, τα ιστορικά στοιχεία των τόπων κ.λπ.

«Μαζί με την εκπαίδευση, ο χρήστης μπορεί να παίξει παιχνίδια, στα οποία εμφανίζονται και ψηφιακές ιστορικές προσωπικότητες, με επαυξημένη πραγματικότητα.

Ο χρήστης καλείται να επισκεφθεί μέρη, να συλλέξει πόντους και στο τέλος να λάβει ένα βραβείο, που αντιστοιχεί σε δώρα από κάποιο τοπικό κατάστημα, ή να ξεκλειδώσει επιβραβεύσεις και να συνεχίσει τον προορισμό του, πηγαίνοντας στο Εργαστήριο Εμβύθισης του πανεπιστημίου μας για να πραγματοποιήσει εμβύθιση σε διάφορα περιβάλλοντα της Δ. Μακεδονίας», καταλήγει ο Αλέξανδρος Κλεφτοδήμος, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.