Τουρκία: Νέες «ρωγμές» στη γεωργία μετά το μαζικό κύμα φυγής του εργατικού δυναμικού

Ο πρωτογενής τομέας της γειτονικής χώρας έχει τεράστιες ανάγκες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς

Οι μονάδες παραγωγής και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Τουρκίας στις περιοχές που επλήγησαν σφοδρότερα από τους φονικούς σεισμούς του προηγούμενου μήνα αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις εργατικών χεριών, καθώς μια αρκετά μεγάλη μερίδα του δυναμικού τους έχει μετακομίσει προληπτικά σε άλλα μέρη της χώρας για να παραμείνει ασφαλής και να στεγαστεί.

Οι νεκροί από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου πλησιάζουν τους 45.000. Δεκάδες χιλιάδες κτήρια έχουν καταρρεύσει, αφήνοντας εκατομμύρια πολίτες χωρίς στέγη ή επιφυλακτικούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές. Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι επιζώντες έχουν αναγκαστεί να αναζητήσουν προσωρινό καταφύγιο σε σκηνές, αυτοκίνητα και ξενοδοχεία, ή να μεταναστεύσουν.

«Η κύρια ζημιά στην πρωτογενή παραγωγή προκύπτει από τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την περιοχή» και όχι από τις ρωγμές στα εδάφη που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος, σύμφωνα με δηλώσεις του Kazim Tayci, προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Δημητριακών, Οσπρίων, Ελαιόσπορων και άλλων Προϊόντων της Κωνσταντινούπολης (ΙHΙR), στο κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Η τοποθέτησή του απηχεί τα σχόλια των ανθρώπων του κλάδου στις πληγείσες τουρκικές επαρχίες, με τον επικεφαλής των Ενώσεων Εξαγωγέων της Νοτιοανατολικής Ανατολίας να τονίζει ότι αρκετές περιοχές αναζητούν τους αγρεργάτες τους μετά τους σεισμούς. «Το πρωταρχικό πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι το εργατικό δυναμικό», δήλωσε ο Ahmet Fikret Kileci στην εφημερίδα Dunya, επικαλούμενος την «αθρόα μετανάστευση».

Η καταστροφή που έχει πλήξει τη Νότια Τουρκία εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την παραγωγική ικανότητα του πρωτογενούς τομέα της χώρας, καθώς οι δέκα επαρχίες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο φιλοξενούν περίπου 35,8 εκατομμύρια στρέμματα γεωργικής γης, η οποία αντιστοιχεί στο 15% του συνόλου της χώρας.

Αυτές οι περιοχές είναι υπεύθυνες για το 15,5% όλων των σπαρμένων σιτηρών, το 15,2% των λαχανικών και το 25,2% των φρούτων και των μπαχαρικών στην Τουρκία, αντιστοιχώντας περίπου στο 1/5 των αγροτικών εξαγωγών της, αξίας 34,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Dunya.

Η Unay Tamgac, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο TOBB ETU της Άγκυρας, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο AFP ότι η πληγείσες τουρκικές περιοχές ευθύνονται για το 14,3% της συνολικής παραγωγής της Τουρκίας σε γεωργία, αλιεία και δασοκομία. Η ίδια προειδοποίησε ότι η ζημιά που θα υποστεί η παραγωγή ορισμένων εκ των εμβληματικών εξαγωγικών προϊόντων της περιοχής, όπως τα βερίκοκα, θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές.

«Μετά από χρόνια κλιματικής αλλαγής, εκτεταμένης ξηρασίας και σοβαρών εμποδίων που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κίνδυνος θα φτάσει στο απόγειό του μετά τους σεισμούς», δήλωσε στην Birgun ο Yusuf Demir, καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ondokuz Mayis. «Οι αγρότες πρέπει να αποκτήσουν σπόρους, λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι παλεύουν να επιβιώσουν, τα σπίτια τους καταστρέφονται και τα τρακτέρ τους δεν λειτουργούν», προειδοποίησε.