TRACEWINDU: Ένα εργαλείο κατά της νοθείας των κρασιών

της Ελένης Ριζάκη

Προσπάθειες για να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός ανταγωνισμός στη βιομηχανία της ποτοποιίας καταβάλλουν επιστήμονες, που στηρίζονται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Horizon. Συγκεκριμένα, μέσα από το εργαλείο TRACEWINDU, το οποίο ξεκίνησε πέρυσι και στηρίζεται από το Horizon, πραγματοποιείται μια προσπάθεια να αναδειχθούν τα στάδια που μεσολαβούν, από την παραγωγή στο αμπέλι μέχρι την παραλαβή του κρασιού από κάποιο μαγαζί ή εστιατόριο.

Κάτι τέτοιο έρχεται να καλύψει μερικά κενά, καθώς οι πληροφορίες που αναγράφει η ετικέτα, πάνω σε ένα μπουκάλι κρασί, είναι σχετικές με την προέλευση του προϊόντος και τις γεύσεις του. Το έργο εστιάζει σε μια αποκεντρωμένη τεχνολογία αλυσίδας συστοιχιών (γνωστή ως blockchain), η οποία, μέσω ενός τυπωμένου QR κωδικού, θα μπορούσε να καταχωρίσει με διαφανή τρόπο πληροφορίες για όλο τον κύκλο ζωής ενός μπουκαλιού κρασιού.

Παρακολούθηση της θερμοκρασίας, προτείνουν οι οινοποιοί

Για την καλύτερη δυνατή ικανοποίηση των καταναλωτών, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα οινοποιοί προτείνουν, ακόμα, την παρακολούθηση της θερμοκρασίας κατά τη μεταφορά του προϊόντος. Έτσι, δεν θα υποβαθμίζεται η ποιότητα του κρασιού, με την άφιξή του στον προορισμό του.

Τέλος, το έργο TRACEWINDU μελετά την πιθανότητα να συμπεριλαμβάνονται στον κωδικό QR και πληροφορίες προερχόμενες από χημικές αναλύσεις.

Κατά συνέπεια, αξιοποιώντας αυτά τα στοιχεία, θα μπορούν να προσδιοριστούν τα μοναδικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ένα μπουκάλι κρασί, όπως η γεωγραφική θέση και, στη συνέχεια, θα παρέχεται μία ευρύτερη εγγύηση για το περιεχόμενο του προϊόντος.