Στο τραπέζι συμφωνία καπνοκαλλιεργητών και βιομηχανίας για αγορά συλλεκτικών μηχανών
Μπορεί οι καπνοπαραγωγοί ανατολικών ποικιλιών καπνού και άλλων μεσόφυλλων να έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την επικείμενη σπορά στις αρχές Μαρτίου, όμως ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς είναι σε στάση αναμονής.
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις τα τελευταία χρόνια και σε ό,τι αφορά τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, οι βιομηχανίες καπνού προσπαθούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των παραγωγών, χωρίς όμως να θέλουν να βάλουν βαθιά το χέρι τους στην τσέπη.
Όπως μας ενημερώνει ο Τάκης Παπαευθυμίου, καπνοπαραγωγός με ποικιλία Κατερίνης από τη Δεσκάτη Γρεβενών, τα αποθέματα καπνού έχουν πουληθεί σχεδόν όλα και προετοιμάζεται για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. «Ήδη έχουμε σηκώσει τις “αβραγιές”, που θα γίνει η σπορά του καπνού στις αρχές Μαρτίου και αναμένουμε τις εξελίξεις στο θέμα των συμβολαίων».
Υποστηρίζει ότι από τα 4,40 ευρώ το κιλό που πούλησε την προηγούμενη χρονιά, φέτος έφτασε στα 4,80. «Οι τιμές αυτές δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Αναμένουμε καλύτερες τιμές, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε».
Ο ίδιος, μαζί με την οικογένειά του και χωρίς να διαθέτει εργαζόμενους, προσπαθεί να συλλέξει την παραγωγή του καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Πρόκειται για μία αμιγώς οικογενειακή εκμετάλλευση, διότι περιοριζόμαστε μόνο στη συμμετοχή της γυναίκας και των παιδιών μου, ώστε να συγκρατήσουμε τα έξοδα». Επίσης, υποστηρίζει ότι η χρονιά έκλεισε με καλές αποδόσεις που κυμάνθηκαν περίπου στα 250 κιλά το στρέμμα.
Η μηχανοσυλλογή θα κρατήσει τα Βιρτζίνια στην Τιθορέα
Η έλλειψη εργατών γης για τη χρονιά που πέρασε δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στους καπνοπαραγωγούς της Τιθορέας. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς στρέφεται στη μηχανοσυλλογή ενώ ορισμένοι για την ίδια περίοδο αγόρασαν μηχανές προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Όπως μας ενημερώνει η Παναγιώτα Κοντογιάννη, «γίνεται διαπραγμάτευση με εταιρείες για την κάλυψη των συλλεκτικών μας αναγκών με μηχανές, τις οποίες θα μας δώσουν οι ίδιοι. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, και με μία καλύτερη τιμή η οποία να πλησιάζει τα 4 ευρώ το κιλό, συζητάμε για ένα καλύτερο σενάριο για την τρέχουσα περίοδο. Με τιμές των 2,5 ευρώ που πουλήσαμε πέρυσι, δεν γίνεται λόγος να καλλιεργήσουμε ξανά τον καπνό», τονίζει.
Στροφή στον ηλίανθο στην Κ. Μακεδονία-Θράκη
Σύμφωνα με τον Θόδωρο Ιορδανίδη, πρόεδρο της Unitab, η αύξηση της τιμής κατά 10% περίπου στον καπνό δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής και «θα πρέπει μέσα από μία κοινή συνεργασία, μεταξύ πολιτείας, εμπόρων καπνού και παραγωγών, να δημιουργήσουμε το κατάλληλο μείγμα, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε την καλλιέργεια του καπνού στη χώρα μας».
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και συζητώντας με τους συναδέλφους καπνοπαραγωγούς, ανέφερε ότι «ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς που έχουν αφήσει εκτάσεις για τον καπνό, αν δεν τους καλύψουν οι τιμές από τα συμβόλαια, θα στραφούν στον ηλίανθο».