Περιμένουν να βρέξει οι καπνοκαλλιεργητές του Μπασμά

Τι δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Σινάν Αμέτ
24/06/2024
1' διάβασμα
perimenoun-na-vrexei-oi-kapnokalliergites-tou-basma-324439

Ολοκληρώθηκε η μεταφύτευση του καπνού τις προηγούμενες ημέρες στη Θράκη και, πλέον, αντίπαλος των διαρκώς μειούμενων καπνοπαραγωγών είναι ο καιρός. «Παλεύουμε με τη ζέστη και την ξηρασία, γιατί σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει νερό να ποτίσουμε. Χρειαζόμαστε βροχές και άρδευση», σημειώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Σινάν Αμέτ.

Φέτος, φυτεύτηκαν σε όλη τη Θράκη 25.000 στρέμματα, εκ των οποίων αρδεύονται λιγότερα από 10.000. «Οι καλλιέργειες που βρίσκονται στην περιοχή Κάλχας και Ιάμπολη αποδίδουν κάθε χρόνο εξαιρετική ποιότητα, αλλά δυστυχώς οι παραγωγοί τους δεν έχουν ούτε σταγόνα νερό για πότισμα», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Συνέπεια της απουσίας αρδευτικών υποδομών είναι οι καπνοκαλλιεργητές του παραδοσιακού Μπασμά να αγωνιούν για τις καιρικές συνθήκες του επόμενου δεκαημέρου, καθώς αν δεν βρέξει η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Μέσα σε όλα αυτά, η καπνοκαλλιέργεια συνεχίζει τη φθίνουσα πορεία της, με μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε ποσοστό 10%-20% από χρόνο σε χρόνο.