Τριαντάφυλλος Στότογλου: Ο κτηνοτρόφος που μετέτρεψε μια κρίση σε ευκαιρία ανάπτυξης

Εκανε το… άλμα της πίστης προς την επιχειρηματικότητα και την υπέρβασή του εν μέσω οικονομικής κρίσης. Άντεξε, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, και κατάφερε να «δέσει» τους καταναλωτές με την υψηλή ποιότητα των προϊόντων του. Ο λόγος για τον Τριαντάφυλλο Στότογλου, έναν κτηνοτρόφο που το 2016 –όταν τον πρωτοσυνάντησε και η «ΥΧ»– αποφάσισε να πάει κόντρα στο ρεύμα και στη δραματική μείωση των ποσοτήτων γάλακτος που ζητούσαν οι βιομηχανίες και να στραφεί στη μεταποίηση της δικής του πρώτης ύλης, παράγοντας μοναδικούς γευστικούς κωδικούς.
«Ξεκίνησα το 2016 την επαγγελματική μου ενασχόληση με την πώληση του δικού μου γάλακτος, αρχικά με delivery σε σπίτια και σε επαγγελματίες που με εμπιστεύονταν για το ποιοτικό προϊόν που διέθετα. Μέσα στην πορεία των οκτώ χρόνων, κατάφερα να καθετοποιήσω την κτηνοτροφική μονάδα με τις περίπου 100 αγελάδες που διαθέτω και να μπω σε φάση ανάπτυξης με πολλή δουλειά και κόπο. Θα έλεγα πως σταθήκαμε στα πόδια μας και δεν πέσαμε», περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκε διέξοδο στην επιχειρηματικότητα.
Καθημερινά φρέσκο γάλα
Ο κ. Στότογλου διανέμει καθημερινά το φρέσκο γάλα του πόρτα-πόρτα στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και στα περισσότερα από 100 σημεία όπου πωλούνται τα προϊόντα του.
Η μέρα του ξεκινά στις 4.00 το πρωί, οπότε μοιράζει τα γαλακτοκομικά προϊόντα του στην Κοζάνη και στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια, πηγαίνει στα ιδιόκτητα χωράφια των 150 στρεμμάτων, όπου καλλιεργεί τριφύλλι για να ταΐσει τα ζώα του, και δεν σταματά παρά μόνο αργά το βράδυ και αφού έχει περάσει αρκετές ώρες στη μονάδα του, ετοιμάζοντας το γάλα για την επόμενη ημέρα. «Δύσκολες συνθήκες, γιατί δεν υπάρχουν εργατικά χέρια, όχι μόνο στο χωράφι ή στην κτηνοτροφική μονάδα, αλλά ακόμη και οδηγό δυσκολεύομαι να βρω. Έτσι, το βάρος πέφτει όλο σε εμένα και στην οικογένειά μου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στότογλου.
Την εμφιάλωση του γάλακτος, όπως και των άλλων προϊόντων που παράγει την κάνει φασόν, σε μια μεταποιητική μονάδα της περιοχής του, ενώ στα μελλοντικά σχέδιά του είναι –με τη βοήθεια των παιδιών του– να επεκτείνει τη φάρμα και να κάνει τη δική του γραμμή παραγωγής και παστερίωσης του γάλακτος.
Νέα προϊόντα
Η οικογενειακή επιχείρηση με την επωνυμία «Γάλα Ημέρας Τριαντάφυλλος», που είναι γνωστή στην περιοχή της Κοζάνης για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της, ενίσχυσε με νέα προϊόντα επιδόρπιου το χαρτοφυλάκιό της.
Εκτός των κλασικών, όπως το γάλα πλήρες και ελαφρύ, το σοκολατούχο, το αριάνι, τις κρέμες, τα ρυζόγαλα και το παραδοσιακό στραγγιστό γιαούρτι τσαντίλας, η εταιρεία εδώ και λίγους μήνες έχει λανσάρει νέες χειροποίητες γεύσεις, όπως μιλφέιγ, μπισκότο oreo και προφιτερόλ, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των καταναλωτών που αγαπούν τα γλυκίσματα.
Τα προϊόντα έχουν βρει τη θέση τους σε όλα τα μεγάλα και επώνυμα σούπερ μάρκετ στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης
«Όλα τα γλυκά είναι χειροποίητα και με συνταγές της συζύγου μου. Έχουν ιδιαίτερη απήχηση, έχουμε μεγάλο πελατολόγιο, αφού τα αγαπούν οι καταναλωτές», σημειώνει ο κ. Στότογλου. Ωστόσο, τονίζει πως οι εποχές είναι δύσκολες με την ακρίβεια και τη στροφή των καταναλωτών σε πιο φθηνά προϊόντα.
«Δεν έχω παράπονο, τα καταφέρνουμε και ζούμε τρεις οικογένειες από τη δουλειά μας, όμως πολλοί προτιμούν να πληρώσουν ακριβά τον καφέ που πίνουν παρά να πάρουν ένα ποιοτικό γάλα για τους ίδιους», υπογραμμίζει ο Τριαντάφυλλος Στότογλου.
Τα προϊόντα του έχουν βρει τη θέση τους σε όλα τα μεγάλα και επώνυμα σούπερ μάρκετ στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης. Με ευκολία, όπως τονίζει, στις τοπικές αγορές, αλλά δεν έχει προς το παρόν σχέδια για τις μεγάλες πόλεις, γιατί δεν μπορεί να τις υποστηρίξει με τις ποσότητες γάλακτος που διαθέτει, αλλά και της έλλειψης εργατικού δυναμικού.
Η επιχείρηση του κ. Στότογλου έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για την αγνότητα και τη φρεσκάδα των προϊόντων της. Αυτός είναι και ο λόγος που ευχαριστεί τον κόσμο της περιοχής που, παρά τις δυσκολίες, όπως αναφέρει, εξακολουθεί να τον τιμά και να τον στηρίζει με την προτίμησή του.