Τριγμοί… με το καλημέρα στην εμπορική ανακωχή ΕΕ – ΗΠΑ

Η Ευρώπη θέλει να προφυλάξει τον αγροτικό τομέα από το να εμπλακεί στις συζητήσεις

giounker_trump

Μόλις μία ημέρα μετά την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την αποφυγή ενός εκτεταμένου εμπορικού πολέμου, ΕΕ και ΗΠΑ διαφωνούν σχετικά με το εάν η γεωργία θα αποτελέσει μέρος των μεταξύ τους εμπορικών συνομιλιών. Τη στιγμή, λοιπόν, που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η γεωργία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις επερχόμενες διμερείς εμπορικές συζητήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται ότι θα τεθεί επί τάπητος οτιδήποτε παραπάνω από τη σόγια.

Το κείμενο της διακήρυξης Γιούνκερ-Τραμπ αναφέρει ότι και οι δύο πλευρές θα «καταβάλουν προσπάθεια για τη μείωση των φραγμών και την αύξηση του εμπορίου σε υπηρεσίες, χημικά, φαρμακευτικά, ιατρικά προϊόντα, καθώς και σόγια», με τον Αμερικανό πρόεδρο να διαμηνύει ότι «αυτό θα ανοίξει τις αγορές για τους αγρότες και τους εργαζομένους, θα αυξήσει τις επενδύσεις και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αξιωματούχοι ΗΠΑ: «Διαπραγματευόμαστε για τη γεωργία, τελεία και παύλα»

Όμως, η κάθε πλευρά φαίνεται ότι έχει ερμηνεύσει με τον δικό της τρόπο τα όσα συμφωνήθηκαν ανάμεσα στον πρόεδρο της Κομισιόν και στον πρόεδρο των ΗΠΑ στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο στις 25 Ιουλίου, με τις δύο εκδοχές να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Εκεί, ο κ. Γιούνκερ είχε αρκεστεί στο να δηλώσει ότι «όσον αφορά τη γεωργία, η ΕΕ μπορεί να εισάγει περισσότερη σόγια από τις ΗΠΑ και αυτό θα γίνει». Παρ’ όλα αυτά, Αμερικανοί αξιωματούχοι επέλεξαν να προσδώσουν νέα διάσταση στα λεγόμενα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι στις επερχόμενες διμερείς συνομιλίες θα συζητηθούν οι εμπορικές διατάξεις για όλα τα αγροτικά προϊόντα. «Η άποψή μας είναι ότι διαπραγματευόμαστε για τη γεωργία, τελεία και παύλα. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας», δήλωσε ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, σε συνεδρίαση υποεπιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας πριν από μερικές ημέρες, διευκρινίζοντας ότι οι συνομιλίες θα καλύψουν περισσότερα πεδία από αυτό της σόγιας.

Τους παραπάνω ισχυρισμούς έσπευσε να ενστερνιστεί και ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας, Σόνυ Περντιού, δηλώνοντας ότι σίγουρα υπάρχουν σχέδια για να γίνει η γεωργία ένα από τα θέματα των συζητήσεων.

Η ΕΕ διαψεύδει τις αμερικανικές… παρερμηνείες

Ωστόσο, γρήγορη ήταν η αντίδραση της αναπληρώτριας εκπροσώπου της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, η οποία έσπευσε να αντικρούσει αυτές τις δηλώσεις, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί για τα αγροτικά προϊόντα. «Στην κοινή δήλωση θα δείτε ότι δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά στη γεωργία αυτή καθ’ εαυτή. Θα δείτε μία αναφορά στους αγρότες και μία αναφορά στη σόγια, που είναι μέρος των συζητήσεων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, ο γενικός διευθυντής Εμπορίου του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, Ζαν-Λικ Ντεμαρτί, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των κρατών-μελών ότι τα αγροτικά προϊόντα θα παραμείνουν εκτός των συζητήσεων.

Ο Περντιού ανταπάντησε στα σχόλια των Ευρωπαίων αξιωματούχων, χαρακτηρίζοντάς τα ως μη σύμφωνα µε τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ την κατάσταση. «Αν και θα ήθελαν πολύ η γεωργία να είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής, μας ενδιαφέρει πολύ να το αντιμετωπίσουμε μαζί με την ΕΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα μη δασμολογικά εμπόδια που συνεχίζουν να διακηρύττουν», ανέφερε.

Ο γενικός διευθυντής Γεωργίας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η γεωργία θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ των δύο εμπορικών εταίρων σε μια εκτελεστική ομάδα εργασίας που θα συγκροτηθεί για να «προσδιορίσει βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών και την αξιολόγηση των υφιστάμενων δασμολογικών μέτρων».

Τετραπλασιάστηκαν οι ευρωπαϊκές εισαγωγές αμερικανικής σόγιας

Την 1η Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη δημοσίευση στοιχείων που δείχνουν ότι οι εισαγωγές σόγιας από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν τετραπλασιάστηκαν κατά την τελευταία περίοδο εμπορίας (last marketing year).

Ωστόσο, οι υπάλληλοι του εκτελεστικού οργάνου τόνισαν ότι αυτή η μεταβολή προκλήθηκε από τις εξελίξεις στην αγορά και όχι από τις ενέργειες της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκαν μετά την κοινή διακήρυξη Γιούνκερ-Τραμπ.

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν εκ νέου τις ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ επανέλαβαν τη διαφωνία τους με την επιμονή της ΕΕ για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων. «Η ΕΕ προσπαθεί να αποκτήσει κοινά ονόματα τροφίμων, εμπορικά σήματα ή διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έχουν γίνει στον κόσμο εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια», ανέφερε ο Περντιού, αναφέροντας τα παραδείγματα φέτας και μοτσαρέλας.

«Η ΕΕ προσπαθεί να κατοχυρώσει κοινά ονόματα τροφίμων που υπάρχουν εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια», ανέφερε ο Περντιού, κατονομάζοντας ως παραδείγματα την ελληνική φέτα και τη μοτσαρέλα.

Δηλώσεις όπως οι παραπάνω, δίνουν μια πρόγευση του τι ενδέχεται να συμβεί εφόσον ο κλάδος της γεωργίας μπει στο σύνολό του στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.