Τρίκαλα: Καθοριστικό το ενεργειακό ζήτημα στη μείωση του κόστους παραγωγής

11/04/2025
3' διάβασμα
trikala-kathoristiko-to-energeiako-zitima-sti-meiosi-tou-kostous-paragogis-350637

Οι προκλήσεις για τη γεωργία στην εποχή της κλιματικής κρίσης και η θωράκιση του πρωτογενούς τομέα, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες της Θεσσαλίας ενάμιση χρόνο μετά τον Daniel, αλλά κυρίως το ενεργειακό κόστος και η σημερινή κατάσταση για τα αγρο-φωτοβολταϊκά, απασχόλησαν το 13ο ετήσιο Αγροτικό Συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων το προηγούμενο Σάββατο (5/4).

Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έκανε ξεχωριστή παρέμβαση για τον πρωτογενή τομέα ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ανέλυσε σε τέσσερις άξονες την ανάγκη στήριξης του αγροτικού κόσμου και της ελληνικής περιφέρειας. Επίσης, σκιαγράφησε την επόμενη μέρα στην ΚΑΠ μετά το 2027, τη φυγή των νέων από την ύπαιθρο και πρότεινε δέσμη μέτρων για τη στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων.

Ο ίδιος κατέληξε, τονίζοντας ότι «τώρα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου με μακροχρόνια διάσταση, μετά από ευρεία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκομένους» και «πάνω απ’ όλα με διακομματική συνεννόηση και συναίνεση». Τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την άμεση και ουσιαστική στήριξη γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων ανέπτυξε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, ο οποίος ανέλυσε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ των οποίων η μη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σε παραγωγική γη, η διάθεση 30 εκατ. για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αγροτικής χρήσης, το πρόγραμμα «ΓΑΙΑ» για φθηνό αγροτικό ρεύμα με 9,3 λεπτά/kWh για δύο + οκτώ χρόνια, η δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους παρόχους ρεύματος χωρίς τόκους και η επιστροφή 100% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

Επίσης, ειδική αναφορά έγινε στο πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ» και στην εγκατάσταση νέων σταθμών ΑΠΕ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους σε 332 δήμους και όλες τις περιφέρειες.

Ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα Θερμοκηπιακής Καλλιέργειας, ύψους 600 εκατ. ευρώ, με στόχο την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 50%, στις προωθούμενες επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ για την καινοτομία στη γεωργία και, φυσικά, στη νέα ΚΑΠ 2021-2027 των 19,4 δισ. ευρώ συνολικά, προκειμένου να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή. Στο ενεργειακό ζήτημα και στη μείωση του κόστους παραγωγής εστίασε –επίσης μέσω βίντεο– ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθηγητής Γιάννης Μανιάτης.

«Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να παραμείνει ο αγροτικός κόσμος στην ύπαιθρο, να ανανεωθεί με νέους αγρότες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), Κώστας Σπανούλης.

Στο συνέδριο μίλησαν, ακόμη, οι βουλευτές Κ. Σκρέκας, Λ. Λιακούλη, Β. Κόκκαλης, ο αναπληρωτής γραμματέας στον Τομέα της Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Κυανίδης, και ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας, Νίκος Σακκάς. Τέλος, ο Γιάννης Χανιωτάκης, διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Πειραιώς, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα επιτόκια και τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, όπως και στη συνεργασία της τράπεζας με τον ΠΣΑΘ, δηλώνοντας ξεκάθαρα τη στήριξή του προς τον αγροτικό τομέα.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: