Τριμερής συνεργασία για την πιστοποίηση οσπρίων

Μεταξύ Συνεταιρισμού Ενιπέα Φαρσάλων - Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Γάλλων Συνεταιριστών

Την τεχνογνωσία Γάλλων συνεταιριστών (από το Qualisol cooperative) και των καθηγητών του εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα αξιοποιήσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας», προκειμένου να προχωρήσει στη συσκευασία αρχικά και στην εμπορία εν συνεχεία των οσπρίων που παράγουν τα μέλη του.

Η επαρχία Φαρσάλων είναι γνωστή στο πανελλήνιο για τη μεγάλη ποσότητα οσπρίων που παράγει, αλλά και για το «πλούσιο» σε στοιχεία υπέδαφος, με τον συνεταιρισμό να έχει συστήσει Ομάδα Παραγωγών Οσπρίων και να προωθεί την παραγωγή σε εργοστάσια της περιοχής.

Στόχος η πιστοποίηση

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Νίκο Γούσιο, «αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε την παρουσία Γάλλων συνεταιριστών στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τους καλέσαμε στην περιοχή μας, ώστε να μας παρουσιάσουν το σύστημα πιστοποίησης ποιότητας του γαλλικού συνεταιρισμού και ιδιαίτερα τις παραγωγές οσπρίων, στις οποίες ειδικεύεται η γαλλική περιοχή του Ταρν-ε-Γκαρόν (Tarn-et-Garonne), η οποία αποτελεί και έδρα του συγκεκριμένου συνεταιρισμού.

Η συνάντηση έγινε στο Ευύδριο Φαρσάλων και αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση συνεργασίας των τριών φορέων (συνεταιρισμών και Πανεπιστημίου) στους τομείς της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών, στη νέα κίνηση του Α.Σ. Ενιπέα για να αναδείξει την ποιότητα των oσπρίων Φαρσάλων, να διαφυλάξει την ταυτότητά τους, και να προωθήσει στην αγορά μια σειρά από προϊόντα και υποπροϊόντα οσπρίων».

Η συζήτηση που έγινε αφορούσε κατ’ αρχάς το ρεβίθι και στην πορεία τη φακή, καλλιέργειες που κυριαρχούν στην επαρχία Φαρσάλων, ενώ εκτός του Συνεταιρισμού «Ενιπέα» που δραστηριοποιείται στα όσπρια, έντονη κινητικότητα παρουσιάζουν και οι Συνεταιρισμοί Κρήνης, Βασιλί, Σιτοχώρου, και Αγ. Κων/νου.

Οι Γάλλοι, λάτρεις της Ιστορίας, ήταν ενήμεροι για τη μακρά παράδοση της επαρχίας στην παραγωγή οσπρίων και των υποπροϊόντων τους και θεωρούν ότι η ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων έχει όλα τα φόντα και τις προοπτικές να πρωταγωνιστήσει στο διεθνές εμπόριο, με το προϊόν να έχει αποκτήσει ταυτότητα και πιστοποίηση.

Ο συνεταιρισμός

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» έχει συσταθεί εδώ και τρία χρόνια, αριθμεί περί τα 60 μέλη και έχει δημιουργήσει τις αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών Οσπρίων, Αγελαδινού γάλακτος (συνεργάζεται με τον «Όλυμπο»), Σιτηρών (συνεργάζεται με τη «Μέλισσα») και Βάμβακος. Παράλληλα, καλλιεργεί και βιολογικό αρακά, προωθώντας τον στον Μπάρμπα Στάθη.

Όσον αφορά τα όσπρια, τα μέλη του καλλιεργούν περί τα 500 στρέμματα, εκ των οποίων τα 400 στρ. με ρεβίθι και 100 με φακή, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής το πωλούν στην εταιρεία Agrifarm, προς εξαγωγή.

Η διοίκηση του συνεταιρισμού έχει καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο στον Αναπτυξιακό Νόμο περί Συνεταιρισμών, ευελπιστώντας στη σχετική επιδότηση, με σκοπό την κατασκευή καθαριστηρίου-διαλογητηρίου και συσκευαστηρίου οσπρίων.