Τρόμο στους βιοκαλλιεργητές προκαλεί η πιθανότητα ενός άτακτου Brexit

Παρόλο που η προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα ήταν καλή για καμία από τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων τόσο της ΕΕ όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι περισσότεροι θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους ακόμη και υπό το βάρος των δασμών εισαγωγής. Όμως, στην περίπτωση των βιολογικών, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των Βρετανών και της ΕΕ για τα πρότυπα που ορίζουν την παραγωγή, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, υπογραμμίζει η ιστοσελίδα «The Scottish Farmer», αναφερόμενη στην έλλειψη συμφωνίας ισοδυναμίας.

Περισσότεροι από 30 φορείς που εκπροσωπούν τον τομέα των βιολογικών τροφίμων και ποτών της χώρας έστειλαν επιστολή στους επικεφαλής της βρετανικής πλευράς των διαπραγματεύσεων για να εκφράσουν τη βαθιά ανησυχία τους για το μέλλον των βιολογικών προϊόντων μεταξύ της χώρας και της ΕΕ. Με τις παγκόσμιες πωλήσεις βιολογικών προϊόντων να προσεγγίζουν τα 100 δισ. λίρες, η ένατη μεγαλύτερη αγορά κι ένας εκ των κορυφαίων παραγωγών-εξαγωγέων βιολογικών τροφίμων παγκοσμίως «φοβάται» μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία ισοδυναμίας επί των βιολογικών προτύπων στο πλαίσιο μίας εμπορικής συμφωνίας με τους πρώην εταίρους.

Μέσω της επιστολής τους, οι συνυπογράφοντες τονίζουν τη σημασία των βιολογικών για τη βρετανική οικονομία και ζητούν την αποτροπή του αποκλεισμού τους από μία αγορά ζωτικής σημασίας, πιέζοντας για κατά προτεραιότητα συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς διαφορετικά ο τομέας θα χάσει αυτομάτως πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

«Είναι ένας από τους λίγους τομείς που ενδέχεται να αντιμετωπίσει αποκλεισμό εν μία νυκτί», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Βρετανικού Φορέα Πιστοποίησης Βιολογικών, Roger Kerr. «Καλούμε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει αυτό που κινδυνεύει εδώ, καθώς μπαίνουμε σε ένα νέο καθεστώς με την ΕΕ», πρόσθεσε.

«Η πρόσβασή μας στην ευρωπαϊκή αγορά είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για τις ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει, αλλά κι επειδή η εξάπλωσή μας σε αγορές και προϊόντα μας επιτρέπει να παρέχουμε μεγαλύτερη ευελιξία και διαθεσιμότητα στους Βρετανούς πελάτες μας», υποστήριξε ο Richard Hampton, διευθύνων σύμβουλος της Omsco, της μεγαλύτερης συνεταιριστικής βρετανικής επιχείρησης βιολογικών γαλακτοκομικών. Απώλεια αγορών που θα βλάψει την αποδοτικότητα, θα μειώσει την ευελιξία και θα αυξήσει το κόστος σε μια επισφαλή οικονομική στιγμή, υπογράμμισε.

«Το επερχόμενο Brexit απειλεί αναμφισβήτητα την επιτυχία του ταχέως αναπτυσσόμενου και προοδευτικού βιολογικού μας τομέα», υποστήριξε ο Lee Holdstock, διευθυντής εμπορικών σχέσεων της Soil Association Certification, ζητώντας από τους διαπραγματευτές διασφάλιση των απρόσκοπτων συναλλαγών με την ΕΕ μετά το 2020 και βεβαιότητα για τις βρετανικές βιολογικές επιχειρήσεις.