Τρόποι αντιμετώπισης της σήψης λαιμού στα πυρηνόκαρπα

Για σήψη του λαιμού στα πυρηνόκαρπα των σχετικών περιοχών προειδοποιεί το Τεχνικό Δελτίο, που δημοσίευσε στις 16 Νοεμβρίου το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η εκρίζωση και καταστροφή των ξερών δέντρων που έχουν προσβληθεί έντονα, δίνοντας προσοχή στην αφαίρεση όλου του ριζικού συστήματος και να γίνει απολύμανση του εδάφους.

Στη συνέχεια, να αποκαλυφθεί (ξελάκκωμα) ο λαιμός των προσβεβλημένων δέντρων μέχρι τις ρίζες, να αφαιρεθεί ο προσβεβλημένος φλοιός, όπως και το ανάλογο κάμβιο με ζώνη 2 εκατ. υγιούς ιστού και να πραγματοποιηθεί επάλειψη με χαλκούχο σκεύασμα στην υψηλότερη δόση που συνιστάται (βορδιγάλεια πάστα). Αφότου ξεραθεί η πάστα, να γίνει επάλειψη με προστατευτικό πληγών/λινέλαιο/καθαρή πίσσα.

Τέλος, θα πρέπει να γίνει ξελάκκωμα και επάλειψη των δέντρων που βρίσκονται γύρω από την εστία προσβολής με την ίδια πάστα και με τον ίδιο τρόπο που περιγράφεται παραπάνω.

Διαφορετικά, προτείνεται να ψεκαστούν με έτοιμο χαλκούχο στην πιο ισχυρή δόση που συνιστάται ή να γίνει ριζοπότισμα με μείγμα chestnut (11 μέρη βάρους ανθρακικού αμμωνία, 2 μέρη θειικού χαλκού σε σκόνη, χρήση με δόση 2-3 γραμμάρια σε 1 λίτρο νερό). Ακόμα, κατά τη χειμερινή περίοδο συνιστάται καλή στράγγιση του οπωρώνα και οι επεμβάσεις με χαλκούχα στο έδαφος να γίνονται μόνο σε περίπτωση ανάγκης, λόγω συσσώρευσης του χαλκού που προκαλεί προβλήματα τοξικότητας ειδικά στα όξινα εδάφη.

Χαλασμένοι καρποί προκαλούν μονίλια

Το μόλυσμα της μονίλιας προκαλείται από τους μουμιοποιημένους καρπούς που έχουν πέσει από το δέντρο και έχουν παραμείνει στο έδαφος καθ’ όλο τον χειμώνα. Επίσης, προσβάλλονται και τα κλαδιά, εμφανίζοντας πληγές από όπου εκρέει κόμμι και σχηματίζονται έλκη. Κατά συνέπεια, από τους καρπούς και τα έλη προκαλούνται μολύνσεις στα άνθη.

Για να προληφθεί το φυτό από τη μονίλια χρειάζεται να εξαφανιστούν οι αρχικές εστίες μόλυνσης. Αυτό επιτυγχάνεται με καθαρισμό και καταστροφή των κλαδιών με έλκη και των μουμιοποιημένων καρπών στα δέντρα και στο έδαφος.

Ιδανικός ο ξηρός καιρός για την αντιμετώπιση του εξώασκου

Οι συστάσεις ενάντια στον εξώασκο περιλαμβάνουν αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων, ενώ έχει ξηρό καιρό. Επίσης, όπου διαπιστώθηκαν προσβολές, προτείνεται επέμβαση με βορδιγάλειο πολτό ή άλλο χαλκούχο σκεύασμα, όταν έχουν πέσει τα φύλλα. Ωστόσο, η χρήση χαλκούχων θα πρέπει να γίνεται μετά το ψήσιμο (ωρίμανση) των ματιών, ώστε να αποφευχθεί η ζημιά από φυτοτοξικότητα. Τέλος, η επέμβαση μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά και το κορύνεο.