Xωρίς τις τροπολογίες για τους δασικούς ψηφίστηκε το μνημόνιο συνεργασίας με Αζερμπαϊτζάν

Xωρίς τις τροπολογίες για τους δασικούς ψηφίστηκε το μνημόνιο συνεργασίας με Αζερμπαϊτζάν

Με ευρεία συναίνεση υπερψηφίστηκε η κύρωση του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν χωρίς ωστόσο να γίνονται εν τέλει δεκτές οι τροπολογίες που κατατέθηκαν για τους δασικούς χάρτες.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν , εκτός από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου ανέβηκαν πολλές φορές οι τόνοι, καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου δεν έκανε δεκτές ούτε τις τροπολογίες για τους δασικούς χάρτες, που κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ, με πρώτο υπογράφοντα το Δημήτρη Καμμένο ούτε την τροπολογία, που κατέθεσε για το ζήτημα αυτό, η Νέα Δημοκρατία, δια του τομεάρχη Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου είχε έντονη λεκτική αντιπαράθεση με βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κυρίως με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό της, Θάνο Θεοχαρόπουλο, όταν έγινε αναφορά στο θέμα των επεισοδίων με τους αγρότες. Ο υπουργός σημείωσε πως στόχος μιας ομάδας διαδηλωτών, που είχε παρεισφρήσει στη διαδήλωση επεδίωκε να κάνει κατάληψη του υπουργείου κι ότι κινδύνευε και η σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων. 

Διάσταση απόψεων διαπιστώθηκε κι  από την πλευρά του τομεάρχη Αγροτικού των ΑΝΕΛ, Γιώργου Λαζαρίδη γιατί δεν έγινε  δεκτή η τροπολογία για τα δασικά, η οποία έφερε και τη δική του υπογραφή. «Η κοινωνία έξω έχει αναστατωθεί με την υπόθεση των δασικών χαρτών», είπε ο τομεάρχης των ΑΝΕΛ και ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη και για τους αγρότες αλλά και για τους απογόνους προσφύγων.

Ο κ. Αποστόλου υποστήριξε πως δεν μπορεί να κάνει δεκτές τροπολογίες, που αφορούν σε νομοσχέδιο, στο οποίο δεν είναι παρών ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν διορθωτικές ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες.

Πάντως κι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπήρξαν διαμαρτυρίες δια του εισηγητή του νομοσχεδίου, Κώστα Κατσαφάδου γιατί δε γίνεται δεκτή η τροπολογία να υπάρξει ατέλεια – υπό προϋποθέσεις σε μια σειρά ρυθμίσεις, που αφορούν στους δασικούς χάρτες. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γιάννης Κεφαλογιάννης μάλιστα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, γιατί ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός δεν έχει απαντήσει τις ερωτήσεις για τους δασικούς χάρτες, που έχουν υποβληθεί από τη ΝΔ. Εξέφρασε ωστόσο και την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι υπουργός της Αριστεράς τάχθηκε κατά των καταλήψεων. 

Νωρίτερα το ypaithros.gr μετέδιδε: 

Νέα τροπολογία για το θέμα των δασικών χαρτών κατατέθηκε αυτή τη φορά από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις τροπολογίες που κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ, με πρώτο υπογράφοντα το Δημήτρη Καμμένο, στο αγροτικό νομοσχέδιο, που κυρώνει τη σύμβαση-μνημόνιο συνεργασίας της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν.

Η τροπολογία της ΝΔ  αφορά στο άρθρο 153 του νόμου 4389/2016 και, όπως σημειώνουν οι συντάκτες της, η εφαρμογή του δημιούργησε σημαντικά προβλήματα αναφορικά με τις ιδιοκτησίες και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται πως το αναπτυξιακό ζήτημα, όπως είναι οι δασικοί χάρτες, μετατράπηκε σε φοροεισπρακτικό μέτρο , που ισοδυναμεί με νέο ΕΝΦΙΑ και μάλιστα έως 40 φορές μεγαλύτερο.

 Η ΝΔ με πρώτο υπογράφοντα τον τομεάρχη Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα κι άλλους 9 βουλευτές ζητά μεταξύ άλλων να προστεθούν άλλες 3 παράγραφοι στο άρθρο 15, του νόμου 3889/2010 ώστε η υποβολή αντιρρήσεων να γίνεται ατελώς σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες από όποιον έχει έννομο συμφέρον.

Ζητά επίσης να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για το άρθρο 155 του νόμου 4389/2016  για το οποίο υπάρχει η υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών. Συγκεκριμένα ζητά ν’ ανασταλεί ως το τέλος του 2019 η επιβολή και η είσπραξη προστίμων, για διατάξεις, που αφορούν στη δασική νομοθεσία. .

Ειδική αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα έκανε σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα ταλαιπωρούνται και πολλοί βρίσκονται σε απόγνωση με τη διαδικασία των δασικών χαρτών. Ιδιαίτερα, αγρότες και κτηνοτρόφοι που – κατά απαράδεκτο τρόπο – τα χωράφια τους χαρακτηρίζονται δασικά».

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «ασφαλώς πρέπει να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των δασικών χαρτών, αλλά χωρίς αδικίες για τους πολίτες και χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν νέα χαράτσια σε μια εποχή μεγάλων δυσκολιών για όλους» και σημείωσε πως «η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε σήμερα τροπολογία που δίνει λύση στα προβλήματα που δημιούργησε η Κυβέρνηση χωρίς οικονομική επιβάρυνση για όσους αδικούνται».