Σε τροχιά υλοποίησης το αλιευτικό καταφύγιο Σκαλέτας Ρεθύμνου

Ανοίγει ο δρόμος για το αλιευτικό καταφύγιο Σκαλέτας Ρεθύμνου, με την υπογραφή της σχετική κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό χρήσεων γης της περιοχής. Πρόκειται για κοινή υπουργική απόφαση για τον καθορισμού χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης εντός της χερσαίας ζώνης του αλιευτικού καταφυγίου Σκαλέτας στο Ρέθυμνο από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι επιτρεπόμενες χρήσεις περιλαμβάνουν, χερσαίους χώρους προσωρινής εναπόθεσης και διακίνησης φορτίων από και προς τα αλιευτικά σκάφη, θρησκευτικό χώρο, χώρο πρασίνου, εσωτερική οδοποιία, χώρο στάθμευσης, διοικητικές υπηρεσίες, κοινόχρηστες τουαλέτες, χώρο Η/Μ, αποθηκευτικό χώρο, αντλιοστάσιο πυρόσβεσης και υποδομές καταλοίπων και αποβλήτων. Επιπρόσθετα, η θετική γνωμοδότηση από τη πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού συνοδεύεται από τους όρους για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομίας. Με βάση τη μελέτη του έργου, έχει προβλεφθεί χώρος για 60-70 αλιευτικά σκάφη, ενώ θα υπάρχουν σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμός.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, χαρακτηρίζει την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης “θετικό βήμα”. Κάνοντας δε, λόγο, για το επόμενο στάδιο που είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου, είπε ότι «διεκδικούμε χρηματοδότηση ύψους 6 εκατ. ευρώ από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη δημιουργία ενός λειτουργικού και πλήρως εξοπλισμένου αλιευτικού λιμενίσκου, ο οποίος θα εξυπηρετεί την αλιευτική δραστηριότητα της περιοχής. Βήμα, βήμα προχωράμε όλα τα αναγκαία έργα για το Ρέθυμνο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ