Τελεσίγραφο αμερικανικών επιχειρήσεων στον Τραμπ

Κατά 25% ενδέχεται να αυξηθούν οι τιμές πολλών εισαγόμενων καταναλωτικών αγαθών μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου

trump-dasmoi-telesigrafo
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι τελευταίοι χειρισμοί της διοίκησης Τραμπ στο θέμα των εμπορικών δασμών ενισχύουν την αντίληψη ότι το παρακινδυνευμένο αυτό εγχείρημα θα γυρίσει μπούμερανγκ στις ΗΠΑ. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους γύρους του εμπορικού πολέμου, στους οποίους καταβλήθηκε προσπάθεια προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές, με τη στόχευση σε κινέζικα βιομηχανικά προϊόντα, εξοπλισμούς, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και άλλα ενδιάμεσα αγαθά, τώρα χιλιάδες καταναλωτικά προϊόντα ενδέχεται να πληγούν άμεσα με δασμούς, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η λίστα των δασμών, ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βάζει στο στόχαστρο κινέζικα θαλασσινά, έπιπλα και προϊόντα φωτισμού, ελαστικά, χημικά, πλαστικά, ποδήλατα και καθίσματα αυτοκινήτων για μωρά. Σε περίπτωση που επιβληθούν, οι δασμοί θα αναγκάσουν τους Αμερικανούς να πληρώνουν καπέλο 25% σε εισαγόμενα αντικείμενα που χρησιμοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, από την κούνια μέχρι το… φέρετρο!
«Οι προτεινόμενοι αμερικανικοί δασμοί σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές, ύψους 200 δισ. δολαρίων, αυξάνουν δραματικά τη ζημιά για τους Αμερικανούς καταναλωτές, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και την οικονομία», ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, τη στιγμή που κορυφαία επιχειρηματικά λόμπι της χώρας κατηγορούν τη διοίκηση Τραμπ για έλλειψη συνεκτικής στρατηγικής. Επιπλέον, σε περισσότερες από 1.400 γραπτές παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν στον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR), Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, οι περισσότερες επιχειρήσεις ισχυρίζονται ότι οι δασμοί θα προκαλέσουν ζημιά στη χώρα, ανεβάζοντας το κόστος για προϊόντα που κυμαίνονται από αποκριάτικα κοστούμια και χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια μέχρι εισροές πυρηνικών καυσίμων.

«Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα βλάψει τις ΗΠΑ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα»
Στο γαϊτανάκι των δυσοίωνων προβλέψεων προστέθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος του δανέζικου ομίλου AP Moller-Maersk, Soren Skou, ο οποίος, εκπροσωπώντας τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία παγκοσμίως, εξέφρασε την άποψη ότι ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα βλάψει τις ΗΠΑ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Skou, οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα από τις εμπορικές διαμάχες που οι ίδιες προκάλεσαν, εξαιτίας της υπερβολικής εξάρτησής τους από καταναλωτικά αγαθά αλλοδαπής προέλευσης.
«Ο αντίκτυπος των δασμών μπορεί άνετα να καταλήξει να είναι μεγαλύτερος στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Skou κατά την ομιλία του στα κεντρικά του δανέζικου ομίλου, υποστηρίζοντας ότι, παρότι το παγκόσμιο εμπόριο πιθανότατα δεν θα μειωθεί περισσότερο από 0,3%, οι αρνητικές επιπτώσεις στο αμερικανικό εμπόριο θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και το 4%.
Τη στιγμή που Ουάσινγκτον και Πεκίνο συνεχίζουν να ανταλλάσσουν εκατέρωθεν δασμολογικές απειλές, ο διευθύνων σύµβουλος του δανέζικου κολοσσού θεωρεί ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγάλες εφόσον οι ΗΠΑ ενδώσουν στο δόγμα του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού», επιβάλλοντας δασμούς σε καταναλωτικά αγαθά από τη χώρα της Άπω Ανατολής. «Το πρώτο πράγμα που θα κάνουν οι Αμερικανοί εισαγωγείς εάν επιβληθούν δασμοί σε κινεζικά καταναλωτικά αγαθά, θα είναι να αγοράσουν από το Βιετνάμ, την Ινδονησία ή από κάπου αλλού στην Ασία. Οι μεγάλες αμερικανικές φίρμες, όπως η Nike, παράγουν σε όλη την Ασία, όχι μόνο σε μία χώρα. Συνεπώς, θα υπάρξει ένα φαινόμενο υποκατάστασης» τόνισε, συμπληρώνοντας: «Δεν μπορείς να πάρεις παπούτσια Nike ή iPhone που παράγονται στις ΗΠΑ. Έτσι, στο τέλος, το μεγαλύτερο βάρος θα το επωμιστούν οι Αμερικανοί καταναλωτές».

-Διαφήμιση-