Τρύγος 2017: Τι θα βγάλουν τα φετινά πατητήρια;

Ο αμπελοοινικός χάρτης της χώρας μια ανάσα πριν από τον φετινό τρύγο. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα οινοστάφυλλα

trygos-2017-ampeli-stafilia

Λίγες εβδομάδες προτού ξεκινήσει ο τρύγος, αμπελουργοί, οινοποιοί και φυσικά οινολόγοι εύχονται οι καιρικές συνθήκες να διατηρηθούν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα και να μην ανέβει και πάλι στα ύψη η θερμοκρασία. Οι υψηλές θερμοκρασίες καίνε τις ρώγες, που, αυτήν τη στιγμή, βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη και, άρα, μειώνεται η παραγωγή. Οι οινολόγοι αναφέρουν ότι υψηλές θερμοκρασίες σημαίνουν ίσως μικρότερη, αλλά όχι και χαμηλότερης ποιότητας παραγωγή.

Διαβάστε ακόμη: Καταγράφουμε την εικόνα από τις βασικές οινικές περιφέρειες της χώρας, από την Κρήτη έως την Βόρεια Ελλάδα

 

Σαντορίνη

Παραδοσιακά, το πρώτο τσαμπί κρασοστάφυλου κόβεται κάθε χρόνο στη Σαντορίνη στις αρχές Αυγούστου. Το νησί δίνει την εκκίνηση του ελληνικού τρύγου για το κρασί. Φέτος, λόγω των χειμερινών βροχοπτώσεων –που για τη Σαντορίνη είναι εξαιρετικά σπάνιο γεγονός–, το νησί έγινε καταπράσινο, αναφέρουν οι ντόπιοι αμπελουργοί, αλλά και οι υπόλοιποι παραγωγοί.

«Τα αμπέλια είναι πολύ δυνατά φέτος, φαίνεται ότι έχουν πάρει τα πάνω τους, χάρη στον καλό χειμώνα», λέει στην «ΥΧ» ο Ματθαίος Δημόπουλος, διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, Santo. «Όμως, δυστυχώς, ενώ όλα φαίνονταν να βαίνουν πολύ καλά, ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών έπληξε ένα τμήμα της παραγωγής. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε μια μείωση της τάξης του 20% φέτος σε σχέση με ό,τι αναμέναμε, γιατί η Σαντορίνη έτσι και αλλιώς έχει μικρή παραγωγή», αναφέρει. Ήδη, εκτιμητές του ΕΛΓΑ βρίσκονται στο νησί για να αποτιμήσουν τη ζημιά που έχει γίνει. «Οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν εγκαύματα στα σταφύλια που αφυδατώνονται και αυτό σημαίνει μικρότερη παραγωγή, χωρίς όμως να επηρεάζεται η ποιότητα», λέει στην «ΥΧ» ο οινολόγος του κτήματος Τσέλεπου (ο οινοποιός δραστηριοποιείται και στο νησί), Παναγιώτης Σμυρνιώτης, ο οποίος, προς το παρόν, δεν μπορεί να εκτιμήσει την επίδραση του καύσωνα στους αμπελώνες του κτήματος στη Σαντορίνη. «Πάντως, φέτος, τα αμπέλια είναι πολύ εύρωστα στο νησί και έχουν καλή υγεία», τονίζει.

Κρήτη

«Θύματα» του καύσωνα και οι αμπελώνες της Κρήτης. Μεγάλο πλήγμα έχουν δεχτεί τα επιτραπέζια σταφύλια σε ποσοστό, όπως εκτιμούν οι παραγωγοί, έως και 80%, αλλά και η σταφίδα. Όσον αφορά τα οινοστάφυλα, φαίνεται ότι η επίδραση του καύσωνα στη μείωση της παραγωγής θα είναι μικρότερη, της τάξης του 20%-30%, σύμφωνα με τον σύμβουλο της Ένωσης Ηρακλείου, Γιάννη Φουντουλάκη.

«Τον χειμώνα είχαμε πολύ καλές βροχοπτώσεις και έτσι όλα φαίνονταν καλά. Όμως, έβρεξε και την άνοιξη και αυτό έφερε περονόσπορο, ενώ ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών έκαψε πολλά σταφύλια», τονίζει. Πάντως, λόγω των βροχοπτώσεων, ο τρύγος στην Κρήτη (κυρίως στο Ηράκλειο) αναμένεται να καθυστερήσει περίπου 15 ημέρες σε σχέση με πέρυσι και να ξεκινήσει κοντά στον Δεκαπενταύγουστο.

Σάμος

«Φυσιολογική» χαρακτηρίζει τη χρονιά στη Σάμο για την παραγωγή κρασιού ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιάννης Σκούτας. «Ίσως να έχουμε μια μείωση της παραγωγής της τάξης του 10%, γιατί στο νησί δεν είχε βροχές τον Σεπτέμβρη. Όμως, οι θερμοκρασίες έως τώρα χαρακτηρίζονται φυσιολογικές, για την εποχή», επισημαίνει. Ο τρύγος στο νησί έχει μια ιδιαιτερότητα λόγω του γεγονότος ότι πολλά αμπέλια βρίσκονται στα πεδινά και άλλα σε υψόμετρο που φτάνει και τα 800 μέτρα. Έτσι, από 1ης Αυγούστου το οινοποιείο στο Βαθύ θα ανοίξει για να υποδεχτεί τα πρώτα σταφύλια, ενώ μια εβδομάδα αργότερα θα ανοίξει και το οινοποιείο στο Καρλόβασι. Ο τρύγος στη Σάμο, όμως, θα διαρκέσει σίγουρα έως το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον κ. Σκούτα, οπότε βέβαια και θα τρυγηθούν οι ορεινοί αμπελώνες.

Πελοπόννησος

Στο μεταξύ, στη Νεμέα, όλα προς το παρόν βαίνουν καλώς για το Αγιωργίτικο στις περισσότερες περιοχές. Οι χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν σε ορισμένες περιοχές έγιναν όταν τα σταφύλια ήταν μικρά και φαίνεται ότι δεν επηρέασαν ιδιαίτερα. Από παγετό σημειώθηκαν ζημιές κυρίως στον κάμπο της Νεμέας, ενώ, σύμφωνα με τους οινοποιούς, τα αμπέλια που βρίσκονται σε υψόμετρο, όπως το Κούτσι, δεν επλήγησαν.

Αντίθετα, στη Μαντίνεια φέτος έκανε πολύ κρύο και ο παγετός προκάλεσε ζημιά σε αμπέλια με Μοσχοφίλερο, σε ποσοστό από 30%-50%. «Οι υπόλοιπες ποικιλίες εκτιμούμε ότι είναι εντάξει αυτήν τη στιγμή», τονίζει γεωπόνος της περιοχής.

trygos-2017-ampeliΟ κ. Σμυρνιώτης (οινολόγος) επισημαίνει πάντως ότι η εικόνα στην Πελοπόννησο (η Πελοπόννησος καταλαμβάνει το 16% της έκτασης της χώρας, ωστόσο ο αμπελώνας της αποτελεί το 32% του εθνικού μας, δηλαδή κοντά 220.000 στρέμματα) φέτος είναι «παράξενη», καθώς σε πολλά χωριά δεν υπήρξαν προβλήματα, ενώ σε άλλα ο παγετός έπληξε σχεδόν όλη την παραγωγή. Στην Αιγιαλεία (αμπελώνας 11.000 στρέμματα περίπου), επίσης, φέτος υπάρχουν προβλήματα.

Από την άλλη, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα αμπέλια έχουν καλή υγεία παρά την αυξημένη υγρασία λόγω των βροχοπτώσεων. «Ίσως επειδή φοβόμασταν, προετοιμαστήκαμε καλύτερα και είχαμε κάνει στενευμένες επεμβάσεις, ώστε να αποφύγουμε ασθένειες», τονίζει. Φυσικά, οι επεμβάσεις σημαίνουν ένα αυξημένο κόστος για τους παραγωγούς.

Ο οινολόγος είναι αισιόδοξος για τη φετινή παραγωγή. «Βέβαια, αν δεν μαζέψουμε, κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Μιλάμε για μια ξεσκέπαστη επιχείρηση και, άρα, μέχρι την τελευταία στιγμή οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Αν κάνει δύο καύσωνες ακόμα, θα μειωθεί πολύ η παραγωγή. Όσον αφορά την ποιότητα, τα λευκά δεν επηρεάζονται, αλλά μπορεί να υπάρξει επίδραση στις φαινόλες στα κόκκινα», καταλήγει.

Βόρεια Ελλάδα

Καθαρή χωρίς ασθένειες είναι η παραγωγή και στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τους αμπελοκαλλιεργητές, ωστόσο κατά τόπους υπάρχουν προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών. Στο Αμύνταιο, το ξαφνικό χαλάζι που έπεσε τον Μάιο κατέστρεψε, όπως φαίνεται, μεγάλο μέρος της παραγωγής. Ωστόσο, ο τρύγος στην περιοχή θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε το επόμενο χρονικό διάστημα θα διαμορφωθεί σαφέστερη εικόνα. Σε πολλές περιοχές στη Ζίτσα, επίσης, λόγω της χαλαζόπτωσης, η καταστροφή στους αμπελώνες είναι ολοκληρωτική, λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου και πρόεδρος της ΑΕΣ ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ.

Στη Νάουσα, τα αμπέλια είναι λίγο φορτωμένα και παρουσιάζουν μια σχετική πρωιμότητα, αναφέρει ο οινοποιός, Στέλιος Μπουτάρης. «Στρεσαρίστηκαν από τον καύσωνα και αυτό σημαίνει ότι το φυτό σταματά για λίγο να “δουλεύει”, αλλά θα δούμε στη συνέχεια τα αποτελέσματα. Πάντως, προς το παρόν, όλα δείχνουν καλά ποιοτικά και ποσοτικά, αλλά έχουμε μπροστά μας δύο μήνες και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει», τονίζει ο κ. Μπουτάρης.

trygos-2017-ampeli2Ο Γιάννης Βογιατζής πρώην πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής, μιλώντας στην ΥΧ εμφανίζεται αισιόδοξος για τη φετινή παραγωγή οινοστάφυλων, εφιστώντας την προσοχή στους αμπελουργούς. «Είναι σημαντικό να είναι οι αμπελουργοί τώρα πάνω στο αμπέλι για να εντοπιστούν άμεσα πιθανές ασθένειες και να εκτιμηθούν οι ανάγκες σε τροφοδοσία κυρίως νερού», τονίζει.

Αρκετή και ποιοτική παραγωγή «βλέπει» φέτος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας. «Είχαμε πολλές βροχές τον χειμώνα και αυτό είναι σημαντικό. Είμαστε μια χώρα που έχει ανάγκη τις βροχές, ειδικά όταν πέρυσι σε πολλές περιοχές είχε ξηρασία», τονίζει, μιλώντας στην «ΥΧ».

Ευρωπαϊκή παραγωγή

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή οίνου, κυρίως σε Γαλλία και Ιταλία, φέτος έχει πληγεί αρκετά από τις ξαφνικές πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που σημειώθηκαν την άνοιξη για αρκετές ημέρες.

Λιγότερες ζημιές έχουν σημειωθεί στην Ισπανία, που υπήρξε φέτος τυχερή ως προς τις καιρικές συνθήκες. Συνολικά, πάντως, προβλέπεται ότι η παραγωγή οίνου εσοδείας 2017 θα είναι μειωμένη για όλες τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, με αποτέλεσμα να απαιτείται προσοχή σε σχέση με τις εισαγωγές, που πρόκειται να γίνουν για να καλυφθούν τα ελλείμματα, όπως επισημαίνει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπέλου και Οίνου (ΚΕΟΣΟΕ).