Κεντρική & Δυτική Μακεδονία
Προϊόν υψηλών προδιαγραφών

Από την Αφροδίτη Χρυσοχόου

Εξαιρετική προμηνύεται και η φετινή χρονιά για την παραγωγή των οινοστάφυλων στη Μακεδονία. Παρά τα προβλήματα και τα ζητήματα που δημιουργεί η πανδημία στον κλάδο του οίνου, σε ό,τι αφορά την παραγωγή δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα απολύτως θέμα.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης «Οινοποιοί Βόρειας Ελλάδας», Στέλιος Μπουτάρης, παραγωγικά η χρονιά δείχνει πολύ καλή συγκριτικά και με την περσινή που επίσης ήταν εξαιρετική. «Οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές σε όλη την περίοδο, δεν δημιούργησαν προβλήματα και ευελπιστούμε οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, αλλά και ενδεχόμενοι καύσωνες στη συνέχεια του καλοκαιριού να μην επηρεάσουν την παραγωγή.

Τα νερά για την άρδευση των σταφυλιών ήταν στην ώρα τους και όταν τα χρειαζόμασταν, γιατί είχαμε έναν σχετικά ήπιο χειμώνα και την άνοιξη είχαμε αρκετά νερά», επισημαίνει
ο κ. Μπουτάρης. Σύμφωνα με τον ίδιο και η περσινή χρονιά ήταν πολύ καλή και σε ποσότητα και σε ποιότητα και υπάρχουν οι ίδιες αισιόδοξες εκτιμήσεις και για φέτος για τα οινοστάφυλα, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς.

Πάντως, όπως λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών, από τα μεγαλύτερα θέματα που έχουν προκύψει αναφορικά με την παραγωγή και ότι συνέβη και σε πολλές καλλιέργειες, όπως και στα σταφύλια, είναι του εργατικού δυναμικού και το οποίο δεν έχει ακόμη επιλυθεί. «Οι εργάτες που έρχονταν από τις χώρες της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων δεν έχουν κατέβει ακόμη. Πολλοί οινοποιοί χρησιμοποιούν πλέον μετανάστες από τη Συρία για τις αγροτικές εργασίες και φροντίδες που έχει ο αμπελώνας», επισημαίνει ο κ. Μπουτάρης.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στον οινικό τομέα, ο κ. Μπουτάρης υπογραμμίζει ότι τα οινοποιεία αυτήν τη στιγμή έχουν πάρα πολλά αποθέματα. «Τώρα θα βγει το μέτρο της απόσταξης κρίσης, οπότε θα αποσυρθούν αρκετά αποθέματα. Περιμένουμε να βγει το ΦΕΚ για να μπορέσουμε να αποσύρουμε ποσότητες εντός του Ιουλίου και να μπορέσουμε να κάνουμε τον τρύγο. Ένα νούμερο που άκουσα σχετικά με τα αποθέματα είναι περίπου 40.000 τόνοι.

Είναι κρίμα γιατί και για το 2019, που ήταν μια πολύ καλή χρονιά, ένα μεγάλο μέρος θα αποσυρθεί και θα πάει προς απόσταξη», αναφέρει ο κ. Μπουτάρης και καταλήγει πως από τα μεγαλύτερα ζητήματα είναι ο τουρισμός που, αυτήν τη στιγμή, είναι μηδενικός και οι πωλήσεις των κρασιών που προκαλούν άγχος στους οινοπαραγωγούς.


Ανατολική Μακεδονία
Άντεξαν τα δραμινά οινοποιεία

Από την Μαρία Αμπατζή

Είναι νωρίς να γίνει λόγος για ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς αναμένουν πώς θα κυλήσει ο Ιούλιος και οι πρώτες μέρες του Αυγούστου, τουλάχιστον για τις πιο πρώιμες ποικιλίες, ενώ ποσοτικά δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα, σχολιάζει ο οινολόγος – διευθυντής παραγωγής του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, Γιάννης Οξυζίδης. «Υπάρχει μια μικρή πίεση από αρρώστιες λόγω της υγρασίας του Ιουνίου, αλλά με κατάλληλες επεμβάσεις προστατεύονται σε απόλυτο βαθμό».

Παρά τα προβλήματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός, εξηγεί ότι το οινοποιείο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. «Τα αποθέματά μας είναι πολύ λίγα τόσο ώστε δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα εισαγωγής για τον τρύγο του 2020», δηλώνει. Σημειώνει πως το εξάμηνο έκλεισε κάτω σε τζίρο και σε αριθμό φιαλών που πουλήθηκαν πλην, όμως, «η πτώση δεν ήταν τόση όση φάνηκε αρχικά». Στα αστικά κέντρα οι πωλήσεις ομαλοποιήθηκαν, αλλά η τουριστική αγορά των νησιών δεν επανήλθε. «Επίσης, πολλές αγορές του εξωτερικού, όπως η Αμερική, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τη Γερμανία για πολλά οινοποιεία, είναι εντελώς παγωμένες», μεταφέρει, καθώς οι διάσημες ετικέτες του κτήματος εξάγονται σε 23 χώρες. Το θετικό είναι πως η Γερμανία ξεκίνησε να στέλνει παραγγελίες.

«Χρονιά του γεωπόνου» χαρακτηρίζει τη φετινή ο γεωπόνος – διευθυντής αμπελώνων του Κτήματος Παυλίδη, Γιάννης Χρόνης, αιτιολογώντας πως χρειαζόταν ορθή διαχείριση, φυτοπροστατευτική και καλλιεργητική. Κάνει λόγο για ποιοτική χρονιά με ωραίες οξύτητες και αρώματα για τα λευκά και ωραία φαινολικά και ανθοκυάνες για τα ερυθρά, «με την προϋπόθεση να έχουμε ξηροθερμική περίοδο ωρίμανσης».

Καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα διαδραματίζει η σωστή φυτοπροστασία τον Μάιο και τον Ιούνιο, ο οποίος ήταν δύσκολος μήνας για τη Βόρεια Ελλάδα λόγω διαρκών βροχοπτώσεων. Ποσοτικά ο ίδιος αναμένει καλές αποδόσεις, γιατί έγινε καλή καρπόδεση. «Θα κάνουμε πράσινους τρύγους για να κρατήσουμε το υψηλό ποιοτικό δυναμικό. Οι αποδόσεις θα κινηθούν γύρω στα 600 – 800 κιλά στα ερυθρά και στα λευκά περίπου 1.000-1.100/στρέμμα». Εστιάζοντας στα αποθέματα, εξηγεί πως το Κτήμα Παυλίδη είναι οινοποιείο boutique, παράγει περίπου 400.000 φιάλες και εκτιμά ότι το απόθεμα θα είναι 10% όλη τη χρονιά. «Κάθε χρόνο, τα κρασιά μας τελείωναν Ιούλιο με Αύγουστο και φέτος εκτιμώ ότι θα τελειώσουν τον Οκτώβρη».

Επομένως, θα διαχειριστούν χωρίς πρόβλημα τη νέα παραγωγή. Το Κτήμα εξάγει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, καθώς επίσης σε Αμερική, Ασία, Καναδά. Όπως ο ίδιος εξηγεί, η παραγωγή τους μοιράζεται κατά 70% στην εγχώρια κατανάλωση και 30% στο εξωτερικό, ενώ φέτος διαμορφώνεται σε ποσοστά 80% – 20% και συμφωνεί με τον κ. Οξυζίδη ότι η Αμερική παραμένει παγωμένη.


Δυτική Ελλάδα
Η πανδημία θα ξεκαθαρίσει και τα κρασιά ποιότητας

Από την Νικολέτα Τζώρτζη

Σε αχαρτογράφητα νερά κινούνται φέτος οι οινοποιοί της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι αναμένουν «μουδιασμένοι» τον επερχόμενο τρύγο, λόγω των νέων ιδιαίτερων συνθηκών, που έχουν διαμορφωθεί μετά την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πλειονότητα των παραγωγών έχει μεγάλα αποθέματα στις δεξαμενές, αφού το «κλείσιμο» της εστίασης και ο περιορισμός των εξαγωγών, απέτρεψαν τη διάθεση του κρασιού, προκαλώντας τον εύλογο προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η φετινή παραγωγή, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι εξαιρετικά καλή, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία του τρύγου από τα «απόνερα» που άφησε πίσω του ο κορωνοϊός.

Σύμφωνα με τον οινοποιό από την Αχαΐα, Αλέξη Παπασταματόπουλο, ο οποίος συνεργάζεται με 100 παραγωγούς από όλο τον νομό και εξάγει σε Ευρώπη και Αμερική, φέτος το κλειδί της διάθεσης του προϊόντος είναι η ποιότητά του. «Θα γίνει ένα ξεκαθάρισμα των παραγωγών που φτιάχνουν κρασί, ακολουθώντας όλες τις διαδικασίες, ώστε να παραχθεί ένα ποιοτικό κρασί και εκείνων που έχουν μάθει να παράγουν μόνο και μόνο για να πάρουν επιδοτήσεις. Λόγω των μεγάλων αποθεμάτων και της έλλειψης χώρου αποθήκευσης, μόνο τα ποιοτικά κρασιά θα έχουν χώρο», διευκρινίζει στην «ΥΧ» ο κ. Παπασταματόπουλος και προσθέτει: «Πάντως, σε ό,τι αφορά την ποσότητα της παραγωγής, αυτή αναμένεται μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή 25.000 τόνους, διότι φέτος είναι η 4η χρονιά μετά την αναμπέλωση και τα κλήματα παράγουν περισσότερα σταφύλια.

Και στον Νομό Ηλείας, μία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, επικρατεί αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί με τον τρύγο. Συνομιλώντας με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Κτήματος Μερκούρη, Δημήτρη Κανελλακόπουλο, επισημάνθηκε η αγωνία για τον επερχόμενο τρύγο λόγω έλλειψης χώρων αποθήκευσης. «Η χρονιά ποιοτικά είναι εξαιρετική με απολύτως υγιή σταφύλια. Δεν υπάρχουν ασθένειες, οι καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής είναι καλές και ελπίζουμε μέχρι τα μέσα Αυγούστου που θεωρείται κρίσιμη περίοδος για την παραγωγή να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Η ποσότητα της παραγωγής εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Όμως, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί ο τρύγος. Λόγω του κορωνοϊού υπάρχουν μεγάλα αποθέματα κρασιού, αφού δεν μπορούσε να διατεθεί στην εστίαση σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Τα προϊόντα είτε έμειναν στα ράφια των καταστημάτων, είτε στις δεξαμενές, είτε παρέμειναν αδιάθετα. Και το ερώτημα που απασχολεί είναι να τρυγήσει κάποιος το 1/4 της συνολικής παραγωγής του;», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο κ. Κανελλακόπουλος.


Βόρειο Αιγαίο
Aνεπηρέαστη από τον κορωνοϊό η διεθνής ζήτηση για το εκλεκτό Σαμιώτικο

Από την Μαρία Αμπατζή

Εξίσου καλή χρονιά με την περσινή αναμένεται η φετινή σε επίπεδο ποσοτήτων με ενδεχόμενο ανόδου, ενώ όλα δείχνουν ότι και η ποιότητα θα είναι εξαιρετική, καθώς «τα προβλήματα φυτοπροστασίας ήταν πολύ λίγα», αναφέρει ο πρόεδρος στον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου, Ιωάννης Σκούτας.

Η πλούσια οινική παράδοση της Σάμου με βασίλισσα ποικιλία το Άσπρο Μοσχάτο συνεχίζεται, πλην όμως λόγω κορωνοϊού έχουν αποθέματα. «Ο συνεταιρισμός θα παραλάβει το σύνολο της παραγωγής των μελών στις περσινές τιμές παραγωγού», τονίζει, προσθέτοντας ότι επανήλθαν στη γαλλική αγορά. «Υπάρχει μία μικρή πτώση γύρω στο 4%, που δεν διαταράσσει τη ροή των παραγγελιών. Στη Γαλλία, που αντιπροσωπεύει το 45% της εμπορίας στο εξωτερικό, δεν έχουν αποθέματα προϊόντος. Οι συζητήσεις που γίνονται στη Γερμανία, στον Καναδά και στην Αμερική είναι πως θα προχωρήσει η τοποθέτηση του προϊόντος μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες», περιγράφει, προσθέτοντας πως η Νότια Κορέα ήταν η πρώτη χώρα που επανέρχεται.

Ο κ. Σκούτας προβληματίζεται για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Τέλος, κρίνει θετική τη μέχρι στιγμής παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ με το μέτρο «απόσταξης κρίσης», που αναμένουν να οριστικοποιηθεί με ΦΕΚ, εκτιμώντας ότι θα στηριχτούν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις.

Δεν αποδίδει ο πράσινος τρύγος στη Λίμνο

Καλύτερη χρονιά από πέρυσι δείχνει να είναι η φετινή ποσοτικά. «Ποιοτικά, έχουμε έναν δύσκολο μήνα από άποψη προσβολών, ο οποίος θα καθορίσει την ποιότητα των σταφυλιών, αλλά οι παραγωγοί του συνεταιρισμού διαθέτουν εμπειρία, γνωρίζοντας τον τρόπο διαχείρισης του προϊόντος που μας παραδίδουν», περιγράφει ο γενικός διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λήμνου – «Η Ένωση» Δημήτρης Κράσσος.

Ως συνεταιρισμός, οφείλουν ν’ απορροφούν το σύνολο της παραγωγής, όπως κάθε χρόνο, άρα προέχει να διαχειριστούν τα αποθέματα. «Το δίμηνο lockdown για μία επιχείρηση που πραγματοποιεί τον μεγαλύτερο τζίρο στην εστίαση δημιούργησε προβλήματα, με συγκέντρωση ποσοτήτων στις δεξαμενές που πρέπει να προωθηθούν για να πάρουμε τη νέα παραγωγή». Στο δίμηνο πέρυσι πούλησαν 300 τόνους κρασί που φέτος έμειναν στις αποθήκες. Εξηγεί πως καταβάλλουν προσπάθειες προώθησης πλην όμως δεν είναι δυναμική η επανεκκίνηση.

Αξιολογώντας τις προτεινόμενες κυβερνητικές λύσεις, ο κ. Κράσσος εξηγεί ότι το μέτρο του πρώιμου τρυγητού δεν αποδίδει. «Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι ασαφή και φαίνεται πως δεν ευνοούν το ΠΟΠ κρασί Μοσχάτο Λήμνου. Επίσης, το χρονικό διάστημα που άφησαν για αιτήσεις στους παραγωγούς ήταν μόλις μία μέρα».

Αναφέρει, μάλιστα, ότι η Λήμνος είναι πρώιμη και κλείνει, λέγοντας πως αναμένουν το μέτρο απόσταξης κρίσης για να ενσωματώσουν τη νέα εσοδεία και επιπλέον μια έμπρακτη οικονομική ενίσχυση, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας από το κενό πωλήσεων του Πάσχα.