Τρύγος 2021: Ανεβαίνουν οι τιμές σε Μαυροδάφνη και Ζίτσα

Σε πολλές περιοχές της χώρας, αυτές τις ημέρες κόβονται τα τελευταία οινοστάφυλα, καθώς ο φετινός τρύγος βαίνει προς το τέλος του και πολλά κρασιά «γίνονται» ήδη στις δεξαμενές. Πρόκειται για έναν από τους πλέον παράξενους και ανομοιόμορφους τρύγους από περιοχή σε περιοχή, αλλά και μέσα στο ίδιο το αμπέλι, με κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση της παραγωγής κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την άνοιξη και το καλοκαίρι: χαλάζι, παγωνιά, ελάχιστες βροχές και, τελικά, καύσωνας. Οι περισσότεροι παραγωγοί χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν ξηροθερμικές συνθήκες, όπως ποτέ πριν.

Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που κάνουν λόγο για αλλαγή πλεύσης με μεγαλύτερη στροφή προς τις γηγενείς ποικιλίες και άνοδο υψομέτρου για τους νέους αμπελώνες, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η οποία εξελίσσεται σε κλιματική κρίση. Η έλλειψη άρδευσης όξυνε τα προβλήματα, με ορισμένους να συζητούν ακόμα και την ανάγκη αλλαγής των όρων παραγωγής οίνων ΠΟΠ.

Μειωμένη κατά 25,09% η ελληνική παραγωγή

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς την Κομισιόν, η ελληνική οινική παραγωγή την περίοδο 2021/2022 είναι δραστικά μειωμένη κατά 25,09%, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων) την προηγούμενη Τετάρτη.

Προχθές, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πατρών παρέλαβε τις τελευταίες ποσότητες Ροδίτη από τους συνεταιρισμένους αγρότες. Μάλιστα, αντίθετα από ό,τι συνέβη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ο Ροδίτης στην Αχαΐα φέτος είχε υψηλότερη απόδοση από την προηγούμενη χρονιά. Φαίνεται, όμως, ότι η αισιοδοξία για μια καλύτερη χρονιά οδήγησε και στην αύξηση των τιμών κατά 3-6 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με τις τιμές που κυκλοφορούν από τους ιδιώτες στην περιοχή.

Καλή εκτιμάται η χρονιά για τις πρώιμες ποικιλίες

Και η Μαυροδάφνη όμως τσίμπησε κάτι παραπάνω, με σταφύλια να έχουν αγοραστεί από 0,55-0,75 ευρώ το κιλό. Ο τρύγος ξεκίνησε για τη Μαυροδάφνη στα τέλη Αυγούστου και τελείωσε μόλις… τώρα.

Για πρώτη φορά, κράτησε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς λόγω των καιρικών συνθηκών η ωρίμανση των σταφυλιών ήταν εξαιρετικά ανομοιογενής. Τα ποτιστικά αμπέλια, τα οποία είναι και το 60%-70% της περιοχής, δεν ανέβαζαν βαθμούς, ενώ από την άλλη τα σταφύλια στα ξερικά αμπέλια έγιναν γρήγορα. Η χρονιά εκτιμάται πολύ καλή για τις πρώιμες ποικιλίες.

Η Ένωση παραλαμβάνει ποσότητες με ανοιχτή τιμή, ωστόσο, φέτος, σύμφωνα με τον Γιώργο Αποστολόπουλο, έδωσε προκαταβολή έως και 40% και δεσμεύεται για αύξηση της τιμής σε σχέση με πέρυσι, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τους παραγωγούς, αλλά και να αυξήσει τις ποσότητες που παίρνει.

Η Ένωση προσφέρει καλύτερες τιμές στους συνεταιρισμένους αγρότες, ωστόσο η περίοδος αποπληρωμής, που κάποιες φορές φτάνει και τον έναν χρόνο, κάνει πολλούς αγρότες να προτιμούν να δώσουν τη σοδειά τους σε ιδιώτες, οι οποίοι κάποιες φορές πληρώνουν ακόμα και τοις μετρητοίς.

Η Ένωση έχει χωρητικότητα έως και 25.000 τόνους, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι ποσότητες που παραλαμβάνει δεν ξεπερνούν τους 3.000-3.500 τόνους. Φέτος, όμως, σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, παρέλαβε μεγαλύτερες ποσότητες, δεδομένης της αύξησης της ζήτησης. «Έχουμε μεγαλύτερη ζήτηση, γιατί έχουμε επιλέξει να δουλεύουμε με σούπερ μάρκετ, οπότε και την περίοδο της πανδημίας είχαμε πωλήσεις», τονίζει.

Άντεξαν τα αμπέλια στη Ζίτσα

Βόρεια, στη Ζίτσα, όπου καλλιεργούνται κυρίως τρεις ενδημικές ποικιλίες, η λευκή Ντεμπίνα και οι κόκκινες Βλάχικο και Μπεκάρι, ο τρύγος ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Κυριακή. Στις πρώιμες ποικιλίες, η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 20% ωστόσο στα πεδινά η ωρίμανση ήταν καλή και η παραγωγή σε φυσιολογικά επίπεδα, εξαιτίας των βροχοπτώσεων την άνοιξη, λέει στην «ΥΧ» η οινολόγος του ΖΟΙΝΟΣ, Ελένη Σίντσου. Για πρώτη φορά, στην περιοχή επί 20 ημέρες η θερμοκρασία ήταν στους 40 βαθμούς, κάτι που άλλες φορές διαρκεί μόνο λίγες ώρες, εξηγεί η κα Σίντσου.

Ωστόσο, τόσο τα λευκά όσο και τα κόκκινα αμπέλια άντεξαν, εκτός από κάποιες απώλειες στις νεότερες ρίζες. Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλά και ενδέχεται να φτάσουν και το 1 ευρώ για τις ερυθρές ποικιλίες Βλάχικο και Μπεκάρι, έτσι ώστε να στηριχθούν οι παραγωγοί και να συνεχίσουν την καλλιέργεια των μοναδικών ποικιλιών.

Οι βροχές έσωσαν την παρτίδα για το Μοσχοφίλερο

Στα νότια τώρα, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και ο τρύγος για το Μοσχοφίλερο, ποικιλία που έδωσε παραγωγή αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, σε ποσοστό 25%-30%. Οι παραγωγοί φέτος προετοιμάζονταν για μεγαλύτερες απώλειες και πολύ μειωμένη παραγωγή, καθώς λόγω του καύσωνα υπήρχε πρόβλημα με τα φυλλώματα στα αμπέλια.

Ωστόσο, οι βροχές που έπεσαν 2-3 εβδομάδες πριν από τον τρύγο φαίνεται ότι έσωσαν την παρτίδα. «Τα σταφύλια είναι μικρόρωγα, πρώτη φορά τόσο μικρά και αυτό είναι καλό για την ποιότητα του κρασιού που θα παραχθεί. Τα αρωματικά βρίσκονται στον φλοιό και όταν ο λόγος του φλοιού προς τη σάρκα μικραίνει, έχουμε καλύτερα αποτελέσματα» λέει στην «ΥΧ» ο Άρης Τσέλεπος, οινοποιός του ομώνυμου κτήματος στην Αρκαδία, στο οροπέδιο της Μαντίνειας.

Οι παραγωγοί του Μοσχοφίλερου αναφέρουν ότι φέτος είχε μεγάλη σημασία η δουλειά που είχε γίνει στο αμπέλι, καθώς και η δυνατότητα ποτίσματος, έτσι ώστε να αντέξουν τα σταφύλια τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.