Τρύγος 2021: Μικρές αλλαγές στις τιµές για τα Σαββατιανά της Αττικής

Από την αρχή αυτής της εβδομάδας ξεκίνησε ο τρύγος για το Σαββατιανό στην Αν. Αττική και για τον Ροδίτη κυρίως στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας. Αντίθετα, από τις ξενικές ποικιλίες και τη Μαλαγουζιά, που έχουν ήδη τρυγηθεί και οι οποίες επλήγησαν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τον καύσωνα, τα Σαββατιανά και ο Ροδίτης, πιο όψιμες ποικιλίες, φαίνεται ότι άντεξαν περισσότερο. Όσον αφορά τις τιμές, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αυξηθούν σε ποσοστό της τάξης του 10% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της μείωσης της παραγωγής.

«Στα Σαββατιανά και στον Ροδίτη, ο καύσωνας δεν έκανε τόσο κακό. Πέτυχε το σταφύλι όταν ήταν σε μικρή ανάπτυξη που ήταν ακόμα πράσινο και το φυτό στη συνέχεια πρόλαβε να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος», λέει στην «ΥΧ» ο Ανδρέας Γκίκας, πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝΟΑΑ).

Ο ίδιος μιλάει, ωστόσο, για αβεβαιότητα, όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα από τον φετινό τρύγο, καθώς τα αμπέλια χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες. «Έχουμε μείωση της παραγωγής της τάξης του 30%-40%, αλλά και μείωση της απόδοσης του σταφυλιού σε γλεύκος της τάξης του 20%, γιατί τα σταφύλια δεν έχουν αρκετό χυμό», εξηγεί.

Διαφορετική ωρίμανση ακόμα και στο ίδιο φυτό

Πρώτα τρυγούνται τα Σαββατιανά που πηγαίνουν για εμφιάλωση και στη συνέχεια ακολουθούν οι μεγάλες ποσότητες που κατευθύνονται στην παραγωγή χύμα κρασιού. «Φέτος, θα παίξουν πολλά πράγματα ρόλο. Οι γνώσεις του οινολόγου θα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το τελικό αποτέλεσμα», λέει ο κ. Γκίκας.

Όσοι οινοποιοί έχουν δικά τους αμπέλια έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολλούς τρύγους, γιατί υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία στην ωρίμανση των σταφυλιών στο ίδιο φυτό. Και όσοι έχουν μεγάλους χώρους στο οινοποιείο θα έχουν τη δυνατότητα να διαχωρίσουν την πρώτη ύλη ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της, που παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία.

Όσον αφορά τις τιμές για τα Σαββατιανά, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα περυσινά επίπεδα, με ελαφριά τάση αύξησης. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι τιμές ξεκίνησαν από 0,24 ευρώ και έφτασαν 0,30. Φέτος, υψηλότερες είναι οι τιμές για σταφύλια που προέρχονται από συγκεκριμένα αμπέλια, με τους ιδιοκτήτες των οποίων τα οινοποιεία έχουν μόνιμες συνεργασίες.

Το άνοιγμα του τουρισμού φαίνεται ότι αποσυμφόρησε σε κάποιον βαθμό τις δεξαμενές από τα περυσινά αποθέματα, οπότε έχουν τη δυνατότητα να υποδεχθούν τις νέες ποσότητες, ωστόσο κάποια οινοποιεία στην Αττική δεν προβλέπεται να ανοίξουν ούτε φέτος.

Μπαίνει στο Αγιωργίτικο η Νεμέα

Σε αναμονή για το ξεκίνημα του τρύγου του Αγιωργίτικου από μέρα σε μέρα βρίσκεται η Νεμέα, ενώ ήδη έχουν τρυγηθεί τα λευκά της περιοχής, ο Ροδίτης και το Σαββατιανό. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και με απρόβλεπτες συνέπειες για την παραγωγή. «Με τόση ξηρασία που έχουν περάσει τα κτήματα, δεν ξέρουμε τι θα γίνει τελικά.

Η παραγωγή από άποψη ποσότητας είναι μέτρια γιατί είχαμε ζημιές από τον παγετό τον Απρίλιο και ζημιές από τον καύσωνα, κάηκαν πολλά σταφύλια. Όσα έχουν μείνει, ωστόσο, εκτιμούμε ότι έχουν καλή ποιότητα», λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νεμέας, Ηλίας Μάζος.

«Τώρα πάλι, έχουμε τέσσερις ημέρες χαμηλές θερμοκρασίες, κάτι που επίσης δεν βοηθάει στην ωρίμανση», προσθέτει.

Όσον αφορά τις τιμές, ο κ. Μάζος δεσμεύεται ότι ο συνεταιρισμός θα προσπαθήσει να δώσει την καλύτερη μέση τιμή της αγοράς για το Αγιωργίτικο που θα παραλάβει. «Πέρυσι είχαμε δώσει 0,39 ευρώ το κιλό, κατά μέσο όρο, φέτος σίγουρα καλύτερα». Ο συνεταιρισμός χρειάστηκε να δώσει στην απόσταξη κρίσης μόνο 150 τόνους, καθώς «ευτυχώς πουλήσαμε μεγάλες ποσότητες και δεν χρειάστηκε να αποσύρουμε περισσότερο κρασί. Έτσι και οι παραγωγοί μας είναι όλοι πληρωμένοι και εξοφλημένοι», προσθέτει.

 

Χαμηλά η παραγωγή και η ποιότητα

Ο οινοποιός Κωνσταντίνος Αγγέλου κάνει λόγο για μια «πολύ περίεργη χρονιά». «Τα σταφύλια που έρχονται στο οινοποιείο έχουν χαμηλές οξύτητες, χαμηλά ζάχαρα. Λόγω της ανομβρίας, δεν δίνουν την απόδοση που θα έπρεπε να δώσουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι η παραγωγή φέτος θα είναι σημαντικά χαμηλότερη», επισημαίνει ο οινοποιός που απορροφά μεγάλες ποσότητες σταφυλιού στην περιοχή. «Παράλληλα, επειδή σε πολλές περιοχές σημειώνεται μείωση, υπάρχει ενδιαφέρον εκ μέρους οινοποιών να αγοράσουν ποσότητες από την Αττική», συμπληρώνει. Και ενώ αυτοί οι παράγοντες θα έφερναν αύξηση της τιμής, η αγορά δίνει άλλα σήματα, σύμφωνα με τον οινοποιό.

«Στην αγορά υπάρχει ήρεμη κίνηση. Ακόμα, το φαινόμενο να φτιάχνουν κάποιοι το ‘‘δικό τους’’ κρασί τείνει να εκλείψει. Παράλληλα, υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός και πωλούνται κρασιά σε τέτοιες τιμές που αναρωτιέσαι αν υπάρχει σταφύλι από πίσω και σε τι τιμές έχει πληρωθεί. Κατά συνέπεια, δεν ξέρω ακόμα πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο με τις τιμές, είναι πιθανό όμως να υπάρξει κάποια άνοδος», καταλήγει ο κ. Αγγέλου. Επισημαίνει, επίσης, ότι μεγάλο ρόλο έπαιξε η τιμή που δόθηκε για την απόσταξη κρίσης, η οποία ήταν πολύ χαμηλή για τα κρασιά που δεν ήταν ΠΓΕ, με αποτέλεσμα να μη συμφέρει κάποιον να αποσύρει ποσότητες.

«Εμείς πέρυσι αγοράσαμε 0,27-0,30 ευρώ το κιλό. Δεν μπορεί να δώσουμε το τελικό προϊόν με 0,38 ευρώ, όταν έχουμε πληρώσει τόσο την πρώτη ύλη», επισημαίνει. «Αντίθετα, όσοι μπήκαν στον πράσινο τρύγο πληρώθηκαν τιμές ανά περιοχή. Θα μπορούσε να ισχύσει το ίδιο και για την απόσταξη κρίσης», λέει ο κ. Αγγέλου. Σε ανάλογα επίπεδα αναμένεται να κυμανθούν οι τιμές και για τον Ροδίτη, ο οποίος έχει συνήθως μεγάλες αποδόσεις.

Το άνοιγμα του τουρισμού φαίνεται ότι αποσυμφόρησε σε κάποιον βαθμό τις δεξαμενές από τα περυσινά αποθέματα, οπότε έχουν τη δυνατότητα να υποδεχθούν τις νέες ποσότητες, ωστόσο κάποια οινοποιεία στην Αττική δεν προβλέπεται να ανοίξουν ούτε φέτος.