Τρύγος 2021: Ομαλοποιείται η αγορά, ανεβαίνουν οι τιμές παραγωγού

Καταλύτης η Κλιματική Αλλαγή

των Τάνιας Γεωργιοπούλου, Αντώνη Ανδρονικάκη

Σε μια καλύτερη χρονιά ως προς την τιμή παραγωγού προσβλέπουν φέτος οι αμπελουργοί. Ωστόσο, σε πολλές περιοχές, και ιδιαίτερα στη Νότια Ελλάδα, ο πρωτοφανής σε διάρκεια καύσωνας του Αυγούστου επηρέασε τα αμπέλια, με τη μείωση της παραγωγής να κυμαίνεται πανελλαδικά από 20% έως 30%. Στην Κρήτη, τα οινοστάφυλα δείχνουν να έχουν μικρότερες επιπτώσεις σε σχέση με τα επιτραπέζια σταφύλια, ωστόσο η μείωση των ποσοτήτων είναι σημαντική.

Στη Νεμέα, μια πρώτη εκτίμηση οριοθετεί την απώλεια στο 30%, ωστόσο οι επόμενες μέρες είναι που θα καθορίσουν την τελική έκβαση της χρονιάς. Μια πρώτη εικόνα από τα Σαββατιανά στην Αττική δείχνει μικρή επίδραση στην παραγωγή, με τον τρύγο να αναμένεται να ξεκινήσει λίγο πιο νωρίς φέτος, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Θετικό γεγονός είναι ότι η αγορά βρίσκεται σε τροχιά ομαλοποίησης, μετά τα περσινά σοβαρά προβλήματα λόγω της πανδημίας.

Κρήτη

Καλύτερη η εικόνα στα οινοστάφυλα, ανέβασε τις τιμές η ΕΑΣΗ

Η Ένωση Πεζών στην Κρήτη δεν ξεκίνησε να παίρνει σταφύλια, ενώ προς το παρόν τρυγιούνται τα «ποικιλιακά» αμπέλια. «Η Ένωση δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα ποικιλιακά, που έχουν αυξημένη τιμή, οπότε οι παραγωγοί τα δίνουμε σε ιδιώτες» τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης, Μανώλης Μπέρκης. Όπως πρόσθεσε, η Ένωση θα ξεκινήσει να παίρνει σταφύλια (Βηλάνα και Κοτσυφάλι) στις αρχές Σεπτεμβρίου, με μέση τιμή τα 35 λεπτά το κιλό.

Το Μοσχάτο φτάνει σε τιμή 60 λεπτά το κιλό (μεσοσταθμικά), ενώ το Ασύρτικο, που θα ξεκινήσει να μαζεύεται στο νησί στις αρχές Σεπτεμβρίου, αναμένεται να φτάσει έως και τα 70 λεπτά/κιλό. «Η παραγωγή φέτος είναι καλύτερη από πέρυσι, που εξαιτίας του περονόσπορου τα σταφύλια δεν μπορούσαν να ωριμάσουν και να ανεβάσουν βαθμούς», τονίζει ο κ. Μπέρκης. «Προς το παρόν όλα πάνε καλά» προσθέτει, εφόσον η κίνηση στον τουρισμό από τα μέσα Ιουλίου και μετά έφερε κατανάλωση κρασιού και άρα «το εμπόριο δίνει καλές τιμές» για τα σταφύλια.

Στον χορό του τρύγου μπαίνει και το οινοποιείο Μηλιαράκη στο Ηράκλειο, που θα ξεκινήσει με τα λευκά. «Έχει κίνηση, κάνουμε τον σταυρό μας» λέει στην «ΥΧ» ο Νίκος Μηλιαράκης, πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete). «Στα οινοστάφυλα, ευτυχώς, δεν έγιναν ιδιαίτερες ζημιές από τον καύσωνα» συμπληρώνει. Όσον αφορά τη διάθεση της παραγωγής, τονίζει ότι κάθε οινοποιείο έχει συμφωνίες με παραγωγούς, με τιμές που δεν επηρεάζονται πολύ από τα δεδομένα της αγοράς, προκειμένου να κρατήσει τους συνεργάτες με τους οποίους υπάρχει καλή συνεργασία. «Είναι δεσμευμένοι μαζί μας στην τιμή που έχουμε συμφωνήσει, και είμαστε δεσμευμένοι μαζί τους», συμπληρώνει.

Εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής, που σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συνεταιρισμού, Μύρωνα Χιλετζάκη, φτάνει έως και το 60%, η Ένωση Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) ανακοίνωσε υψηλότερες τιμές από πέρσι στα οινοστάφυλα, και συγκεκριμένα 80 λεπτά/κιλό για το Ασύρτικο και 60 λεπτά/κιλό για τις λευκές ποικιλίες (Βιδιανό, Μοσχάτο κ.ά).

Στο πλαίσιο αλληλοϋποστήριξης Οργάνωσης και παραγωγών, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, στις καταβαλλόμενες τιμές, το 30% ανά κιλό αξίας του προϊόντος θα δίδεται με την μορφή κουπονιού για αγορά αγροτικών εφοδίων από τα Καταστήματα Γεωργικών Εφοδίων της Ένωσης.

Σάμος

«Φορτωμένο» φέτος το νησί

Σε ένα άλλο νησί που παραδοσιακά παράγει κρασί, τη Σάμο, ο τρύγος ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου και οι τιμές που δίνει η Ένωση φέτος είναι αυξημένες κατά 10% σε σχέση με τις περυσινές. «Πάμε βήμα βήμα, γιατί φέτος έχει παραγωγή» λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου, Γιάννης Σκούτας. Είναι σημαντικό, πάντως, το γεγονός ότι, παρά την ισχυρή θέση του συνεταιρισμού στο νησί, που συνεχίζει να οινοποιεί τις μεγαλύτερες ποσότητες σταφυλιού, ήδη τουλάχιστον τέσσερις ιδιώτες οινοποιοί δραστηριοποιούνται στη Σάμο και αναζητούν αμπελουργούς για να συνεργαστούν μαζί τους.

Υπό αυτή την έννοια, η προσφορά καλύτερης και εγγυημένης τιμής από τον συνεταιρισμό φαντάζει περίπου επιβεβλημένη: «Οι πωλήσεις μας έχουν πάει πολύ καλά, παρά τον κορωνοϊό, και οι τιμές πρέπει να φτάσουν σε ένα επίπεδο ώστε ο αμπελουργός να παραμείνει στο αμπέλι του», προσθέτει ο κ. Σκούτας.

Εντελώς διαφορετική είναι η ατμόσφαιρα στους Καθενούς, κοντά στη Στενή Ευβοίας, όπου ο παραγωγός Στέλιος Φυρένης έχασε το 80% της παραγωγής του εξαιτίας του καύσωνα, όπως και άλλοι στο νησί. «Επί πολλές μέρες είχαμε 45 βαθμούς και το βράδυ, που το αμπέλι θέλει δροσιά για να ξεκουραστεί, είχε πάλι ζέστη. Κάηκε το σταφύλι, αφυδατώθηκε πάνω στο αμπέλι, έγινε σαν σταφίδα», λέει στην «ΥΧ» ο αμπελουργός.

Τονίζει ότι είναι η τρίτη χρονιά που το αμπέλι του πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα και επισημαίνει ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία υγιών αγροτικών συνεταιρισμών, έτσι ώστε να μπορούν οι αγρότες να πληροφορήσουν και να πιέσουν πραγματικά για τα προβλήματά τους.

Πελοπόννησος

Στάση αναμονής τηρεί η Νεμέα

Για πρωτοφανείς συνθήκες καύσωνα μέσα στον Αύγουστο έκανε λόγο στην «ΥΧ» ο γενικός γραμματέας του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας, Κωνσταντίνος Ευσταθίου: «Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η παραγωγή. Πρόκειται για μια πρωτοφανή χρονιά από άποψης κλιματικών συνθηκών, με δέκα μέρες συνεχόμενες να έχουμε καύσωνα 40 και 42 βαθμών.

Μια πρώτη εκτίμηση, όπως βλέπουμε αυτήν τη στιγμή τα αμπέλια, είναι για 30% μειωμένη παραγωγή, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για τις τελικές ποσότητες. Όσα αμπέλια δεν τα χτύπησε ο παγετός και εν συνεχεία ο καύσωνας, δείχνουν να είναι καλά».

Ο ίδιος σημείωσε ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο συνεταιρισμός έχει στόχο ο παραγωγός να πληρώνεται με μια τιμή κοντά στα 40 λεπτά/κιλό, ενώ επεσήμανε ότι η αγορά έχει ομαλοποιηθεί με την επάνοδο της εστίασης και την επανεκκίνηση των εξαγωγών.

Για τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες του φετινού τρύγου μίλησε στην «ΥΧ» και ο οινολόγος από τη Νεμέα, Γιάννης Φλεριανός: «Ο φετινός τρύγος στη Νεμέα είναι μια πρόκληση, παρά τους 21 και πλέον τρύγους που έχω κάνει. Λόγω των θερμοκρασιών και της κλιματικής αλλαγής, που μας έχει χτυπήσει δυνατά την πόρτα, σε ορισμένες περιοχές τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Εμείς έχουμε εντοπίσει τις περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και έχουν αντισταθεί στις κλιματικές προκλήσεις, έχουμε ήδη κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και εκτιμούμε πως δεν θα έχουμε εκπλήξεις. Για κάποιους σίγουρα θα είναι πιο δύσκολη η χρονιά».

Στη Μαντινεία, η μείωση της παραγωγής στις πρώιμες ποικιλίες φτάνει το 20% σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του ομώνυμου οινοποιείου, Γιάννη Τσέλεπο. «Ωστόσο, η ποιότητα είναι καλή και οι εξαγωγές μας έχουν ξεπεράσει τα προ κορωνοϊού επίπεδα», σημειώνει.

Τύρναβος

Διαφορετική η εικόνα ανάλογα την περιοχή

Ο έμπειρος οινοποιός από τον Τύρναβο, Νίκος Κατσάρος, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι ο τρύγος του Αυγούστου για τις «ξενικές» ποικιλίες, που μαζεύονται τώρα, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα θέματα, παρά το χαλάζι που χτύπησε πρόσφατα τα αμπέλια. «Το πρόβλημα με το χαλάζι θα δημιουργηθεί σε 15-20 μέρες στο Μοσχάτο Τυρνάβου» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η σοδειά αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 40%.

Παραγωγός από τον οινοποιητικό συνεταιρισμό της περιοχής μάς είπε ότι ανάλογα την περιοχή υπάρχουν απώλειες 50% μεσοσταθμικά, ωστόσο υπήρξαν και αμπέλια με μικρότερες απώλειες. Ως προς την τιμή παραγωγού, όπως πρόσθεσε, «αναμένεται να φτάσει τα 40 λεπτά/κιλό στο Μοσχάτο, ενώ ορισμένοι ιδιώτες πιθανόν να αγοράσουν έως και τα 45 λεπτά/κιλό. Στον Ροδίτη φτάνει τα 33 λεπτά».

Ζίτσα

Έως 20% η μείωση

Μειωμένη από 10% έως 20% εκτιμά πως είναι η φετινή παραγωγή στις ερυθρές και τις λευκές ποικιλίες οίνου ο διευθύνων σύμβουλος της συνεταιριστικής οινοποιίας Ηπείρου, Ζοinos Winery, Θανάσης Κατσανάκης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι φέτος η εταιρεία παρουσιάζει αύξηση τζίρου εξαγωγών άνω του 20%, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει άνοδος στην τιμή παραγωγού στις τοπικές ποικιλίες.

Β. Ελλάδα

Ακριβότερος ο Ροδίτης

Ξεκινά σε λίγες μέρες ο τρύγος στην περιοχή της Νάουσας, με τις ξενικές ποικιλίες, όπως λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Vaeni, Γιώργος Φουντούλης. Ωστόσο, το Ξινόμαυρο αναμένεται να αρχίσει να κόβεται μετά τις 10 Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά τις τιμές, ο κ. Φουντούλης εκτιμά ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα ή και λίγο χαμηλότερα από πέρυσι. Συγκεκριμένα, το Ξινόμαυρο, που αποτελεί και το 95% των ποσοτήτων που παραλαμβάνει ο συνεταιρισμός, υπολογίζεται ότι θα κινηθεί μεσοσταθμικά στα 63 λεπτά το κιλό.

Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε ο τρύγος πέριξ της Θεσσαλονίκης με Sauvignon Blanc, ενώ από Δευτέρα θα ξεκινήσουν το Merlot, το Syrah και το Cabernet. Ο τρύγος στην περιοχή αναμένεται να διαρκέσει 40 ημέρες, με τελευταία ποικιλία τον Ροδίτη, που υπάρχει σε πολλούς αμπελώνες της περιοχής. Ο Θεόδωρος Παρασκευόπουλος, ιδιοκτήτης της Οινοποιίας Μεσημβρία, εκτιμά ότι οι τιμές στην περιοχή θα κινηθούν στα επίπεδα του 2019, δηλαδή θα αυξηθούν λίγο σε σχέση με πέρυσι, καθώς η παραγωγή θα είναι μειωμένη, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν. «Είχε πολύ ζέστη από νωρίς, ο πρώτος καύσωνας ήταν τον Ιούνιο. Επίσης είχε ανομβρία, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή. Όσοι παραγωγοί ξεφύλλισαν τα αμπέλια τους, από τον φόβο των ασθενειών, έχουν ζημιά, γιατί με τους καύσωνες έπαθαν εγκαύματα στα σταφύλια.

Το Sauvignon Blanc θα κινηθεί στα 55-65 λεπτά το κιλό, στην ίδια τιμή με τη Μαλαγουζιά. Το Merlot στα 40-50 λεπτά το κιλό, το Syrah 50 – 55, το Μοσχάτο Αλεξάνδρειας 45-55 λεπτά το κιλό και ο Ροδίτης στα 30-40 λεπτά το κιλό. «Οι λίγο καλύτερες τιμές θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να ανταπεξέλθουν φέτος που η παραγωγή είναι μειωμένη» λέει ο κ. Παρασκευόπουλος.