Τρύγος 2023: Λίγα, αλλά καθαρά τα σταφύλια στην Αττική

Στο μισό η παραγωγή και σε Αμύνταιο, Νεμέα και Κρήτη - Περονόσπορος και καύσωνας σαρώνουν τη χώρα

Αυξημένες τιμές, αλλά μικρότερη παραγωγή έως και 50% «δείχνουν» οι αμπελώνες σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, με τους αμπελουργούς να μετράνε μέρες για «γράδα», προκειμένου να κόψουν τα σταφύλια τους. Η παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη και όψιμη και οι παραγωγοί προσεύχονται να μη συμβεί κι άλλη καταστροφή και χάσουν και τα λιγοστά σταφύλια που έχουν απομείνει.

Στην Αττική, «έχει τρυγηθεί το Merlot, το Sauvignon Blanc και η Μαλαγουζιά, αλλά για το Σαββατιανό θα ξεκινήσουμε μετά τις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ στο τέλος Αυγούστου θα τρυγηθούν και οι ποσότητες Ασύρτικου που έχουμε στην περιοχή», λέει στην «ΥΧ» ο οινοποιός Ανδρέας Γκίκας, που έχει το οινοποιείο του στα Σπάτα.

Η παραγωγή φέτος στην περιοχή φαίνεται καθαρή από ασθένειες -σε αντίθεση με πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα- αλλά σοβαρά μειωμένη, έως και 50%, λόγω ανομβρίας και καύσωνα. Η πλειονότητα των αμπελώνων στην Αττική δεν αρδεύονται, με αποτέλεσμα να είναι πολύ ευάλωτοι στις συνθήκες ξηρασίας που επικράτησαν τους τελευταίους μήνες.

Ο οινοποιός και αμπελουργός, ταυτόχρονα, βλέπει άνοδο στις τιμές, ακριβώς λόγω της μείωσης των ποσοτήτων. «Σίγουρα, στις λευκές ποικιλίες, Sauvignon Blanc και Μαλαγουζιά από πέρυσι που πουλήθηκαν στα 60 λεπτά το κιλό το σταφύλι, θα φτάσουν φέτος και το 1 ευρώ, ίσως και παραπάνω», λέει ο κ. Γκίκας.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι αυτό δεν σημαίνει πρακτικά περισσότερα χρήματα στην τσέπη του παραγωγού, καθώς «το καλλιεργητικό κόστος έχει ανέβει κατά 40%».

Ο τουρισμός δεν έφερε κατανάλωση

Πάντως, το κλίμα στην αγορά οινοστάφυλων είναι ρευστό, δεδομένου ότι οι πωλήσεις οίνου δεν πήγαν και τόσο καλά όσο ανέμεναν οι οινοποιοί. «Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για μεγάλες καταναλώσεις λόγω τουρισμού και έτσι είναι πολύ πιθανό μεγάλα οινοποιεία, που έχουν αποθέματα, να μην πάρουν ποσότητες», επισημαίνει ο κ. Γκίκας.

«Όταν αλλάζουν οι κανόνες σε ένα παιχνίδι, χρειάζεται χρόνος για να διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση. Άλλοι χάνουν, άλλοι κερδίζουν, όταν είναι όλα τόσο ρευστά», καταλήγει. Το θέμα είναι βέβαια να μη χαθεί και ο αττικός Αμπελώνας. Η Ένωση Οινοποιών Αττικής κάνει προσπάθεια να κατοχυρώσει ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης το Σαββατιανό στην Αττική, εκτιμώντας ότι με αυτή την κίνηση θα δοθεί υπεραξία στην ποικιλία και θα έχουν κίνητρο οι αμπελουργοί να συνεχίσουν την καλλιέργεια.

Ένας από τους πλέον έμπειρους και παλαιούς οινοποιούς της περιοχής, ο Κωνσταντίνος Αγγέλου, τονίζει ότι «η παραγωγή θα είναι μικρή λόγω καύσωνα, αλλά τα αμπέλια είναι πεντακάθαρα από ασθένειες, σε σχέση μάλιστα με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα». Όπως συμπληρώνει, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να προστατευτούν τα αμπέλια προληπτικά και είχαν αποτέλεσμα. «Το πρόβλημα στα Μεσόγεια είναι η ξηρασία και η έλλειψη νερού, που δεν δίνουν την ευκαιρία στο φυτό να αναπτυχθεί όπως θα έπρεπε».

«Να μην έχουμε βροχές, τουλάχιστον μεγάλες, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες», εύχεται ο οινοποιός και παραγωγός Σωτήρης Γκίνης, που έχει αμπελώνες στην Παιανία, καθώς η φετινή παραγωγή είναι «εξαιρετική», αλλά ο τρύγος θα ξεκινήσει στην περιοχή μετά τις 10 Σεπτεμβρίου.

Αμύνταιο

Και στο Αμύνταιο, ο τρύγος αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 10 Σεπτεμβρίου για τις λευκές ποικιλίες (το Ξινόμαυρο μαζεύεται τον Οκτώβριο) ωστόσο, σύμφωνα με τον Γιώργο Γιαννιτσόπουλο, πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου, τα αμπέλια έχουν υποστεί μεγάλο στρες από τον καύσωνα και έχουν πληγεί από τον περονόσπορο, με αποτέλεσμα η παραγωγή να αναμένεται μειωμένη έως και 50% φέτος.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η μείωση της παραγωγής συνοδεύεται και από αύξηση του κόστους συγκομιδής, γιατί πρέπει να ξεδιαλεχτεί το σταφύλι πριν φτάσει στα οινοποιεία. Αυτό ανεβάζει τη δαπάνη του τρύγου», αναφέρει.

Νεμέα

Νοτιότερα, στη Νεμέα, το Αγιωργίτικο προετοιμάζεται, αλλά η κατάσταση διαγράφεται πολύ δύσκολη, καθώς ο περονόσπορος και κυρίως ο καύσωνας φαίνεται ότι θα μειώσουν την παραγωγή στο μισό, καθώς σημειώθηκε ακαρπία σε πολλά αμπέλια. «Στα τέλη Ιουλίου είχαμε 44 βαθμούς Κελσίου στη Νεμέα», θυμίζει ο πρόεδρος των οινοποιών Νεμέας, Νίκος Βλάχος.

Τα οινοποιεία θα ανταπεξέλθουν στη δυσκολία της χαμηλής παραγωγής -εφόσον πρόκειται για μία χρονιά- τονίζει ο κ. Βλάχος, καθώς πολλοί κρατούν αποθέματα. «Ξέρετε, το Αγιωργίτικο γίνεται καλύτερο όσο περνάει ο καιρός, οπότε μπορούμε να κρατήσουμε ποσότητες από προηγούμενες χρονιές», επισημαίνει.

Κρήτη

Ανεβάζει ταχύτητες σιγά-σιγά ο τρύγος στην Κρήτη, με το Μοσχάτο και το Chardonnay να κόβονται αυτές τις μέρες, ενώ στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει ο τρύγος για τις ποικιλίες Βηλάνα και Βιδιανό. Μείωση παραγωγής κατά 50% βλέπει και η ΕΑΣ Πεζών, ενώ όπως σημειώνει ο πρόεδρος, Μανώλης Μπέρκης, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση της τιμής για τους αμπελουργούς.

«Η τιμή στο σταφύλι ελέγχεται από το ιδιωτικό εμπόριο. Τα καλά σταφύλια πληρώνονται περισσότερο, αλλά είναι μικρές ποσότητες. Ο μεγάλος όγκος της παραγωγής πληρώνεται σε τιμές πολύ χαμηλές, που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής για τους αμπελουργούς», τονίζει.

Αναβολή εκδηλώσεων της «Οινοξένειας»

Αναβλήθηκαν λόγω πυρκαγιών, την Τετάρτη και την Πέμπτη, κάποιες από τις εκδηλώσεις της γιορτής του οίνου και της φιλοξενίας, που πραγματοποιείται εδώ και δέκα χρόνια στην Αιγιάλεια. Κάθε χρόνο, στο δεύτερο μισό του Αυγούστου (από 19 και έως 4 Σεπτεμβρίου), η Αιγιάλεια δημιουργεί ένα ξεχωριστό φεστιβάλ για να προσφέρει τη χαρά της ανακάλυψης και της βιωματικής σχέσης με τον οίνο, τα αμπελουργικά της τοπία, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό, καθώς και άλλες δραστηριότητες στην περιοχή, με την επωνυμία «Οινοξένεια». Φέτος, οι πυρκαγιές ανέτρεψαν τον προγραμματισμό, οπότε απαιτείται επικοινωνία με τους υπεύθυνους για τους επισκέπτες.