Τρύγος: για εξαιρετική χρονιά κάνουν λόγο αμπελουργοί και οινοποιοί στην Κρήτη

H Κρήτη έχει πολλά διαφορετικά αμπελοτόπια, οπότε και ο τρύγος πολλές «πλευρές», ενώ και οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η ποιότητα των σταφυλιών φέτος είναι καλή, ενώ σε κάποιες ποικιλίες, όπως το Λιάτικο και η Βηλάνα, καταγράφεται μείωση της παραγωγής της τάξης του 10%-20%.

Στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης τα σταφύλια έχουν τρυγηθεί και βρίσκονται πλέον στις δεξαμενές προς οινοποίηση. Η μέση τιμή για το Βιδιανό κυμάνθηκε στα 0,50 ευρώ το κιλό, το Λιάτικο και το Κοτσιφάλι πληρώνονται 0,35-0,45 ευρώ το κιλό, ο Ροδίτης 0,30 ευρώ το κιλό, η Μανδηλαριά 0,30-0,45 ευρώ το κιλό και η Βηλάνα κυμάνθηκε μεταξύ 0,25-0,35 ευρώ το κιλό.

Ανάλογα με την ποιότητα οι τιμές από την ΕΑΣΗ

Η Ένωση Ηρακλείου καθόρισε σε πολλές περιπτώσεις διαφορετικές τιμές στους παραγωγούς ανάλογα με την ποιότητα του αμπελοτεμαχίου. Κατά μέσο όρο φέτος στα λευκά οινοστάφυλα θα δώσει 30 λεπτά το κιλό (μείωση κατά 0,05 λεπτά σε σχέση με πέρυσι). Στη Βηλάνα Α’ 0,35 ευρώ το κιλό, στη Βηλάνα Β’ 0,25 ευρώ το κιλό, στο Ροζακί 0,35 ευρώ το κιλό, στο Λιάτικο 0,35 ευρώ το κιλό, στο Κοτσιφάλι 0,35 ευρώ το κιλό, στο Μανδηλάρι 0,30 ευρώ το κιλό και στο Syrah 0,45 ευρώ το κιλό.

«Ποιοτικά πήγε πολύ καλά ο τρύγος. Ο καιρός ήταν πολύ καλός κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, οπότε όλα κύλισαν ομαλά. Δεν χρειάστηκε δηλαδή να μαζέψουμε πρόωρα λόγω κινδύνου για καταστροφές», τονίζουν οι παραγωγοί – μέλη της Ένωσης Ηρακλείου. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι οι ανάγκες των οινοποιείων δεν καλύφθηκαν φέτος, γιατί υπήρχε μεγάλη ζήτηση. Παρ’ όλη τη ζήτηση, όμως, όπως φαίνεται, οι τιμές στα οινοστάφυλα δεν σημείωσαν άνοδο.

Κτήμα Πατεριανάκη

«Ήταν μια φορά ένας οινοπαραγωγός εκατομμυριούχος, που όμως όταν ξεκίνησε ήταν δισεκατομμυριούχος», λέει η Εμμανουέλα Πατεριανάκη από το ομώνυμο κτήμα που βρίσκεται 18 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου Κρήτης. Εξηγεί ότι η συγκεκριμένη φράση είναι το «ανέκδοτο» που κυκλοφορεί μεταξύ των οινοποιών και δείχνει πόσα είναι τα έξοδα και οι επενδύσεις που χρειάζεται διαρκώς ένα οινοποιείο.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι μύθος ότι οι οινοποιοί καρπώνονται την υπεραξία από τον κόπο του αμπελουργού χωρίς να αποδίδουν όσα πρέπει και τονίζει ότι «από τα 100 κιλά σταφύλι, τα 50 κιλά αξιοποιούνται, ενώ τα υπόλοιπα είναι υποπροϊόντα». Παράλληλα, το κόστος τυποποίησης, παλαίωσης, διάθεσης και εμπορίας, ανεβάζει την τελική τιμή, αλλά όχι και το κέρδος.

Το Κτήμα Πατεριανάκη έχει περίπου 100 στρέμματα ιδιόκτητου πολυποικιλιακού αμπελώνα, όπου καλλιεργούνται Μοσχάτο Σπίνας, Βιδιανό, Βηλάνα, Θραψαθήρι, Sauvignon Blanc, Ασύρτικο, Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι, Syrah, Cabernet Sauvignon. Εντούτοις, οι οινοποιοί διατηρούν σταθερές συνεργασίες με παραγωγούς. Φέτος, η ποιότητα είναι πολύ καλή.

Ο αμπελώνας της Κρήτης, τα τελευταία χρόνια, δίνει ολοένα και καλύτερης ποιότητας σταφύλι, ενώ μειώνεται η στρεμματική απόδοση, κάτι που βοηθά στην ποιότητα, λέει η οινοποιός και καταλήγει: «Σιγά σιγά όσο ανεβαίνει η φήμη και η ποιότητα του αμπελώνα, θα χτιστούν και οι καλύτερες τιμές».

Οινοποιείο Διαμαντάκη

Το οινοποιείο Διαμαντάκη βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου στην καρδιά της επαρχίας Μαλεβιζίου, έξω από το χωριό Κάτω Ασίτες. Ο αμπελώνας του κτήματος, πολυποικιλιακός με Μανδηλαριά, Μαλβαζία, Βιδιανό, Syrah και Chardonnay, φτάνει τα 150 στρέμματα, τα οποία όμως δεν είναι ενιαία, αλλά βρίσκονται σε διάφορα σημεία του νομού. Σε υψόμετρο 600 μέτρων από το 2012 έχει φυτευτεί και Ασύρτικο.

Ο τρύγος στο κτήμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με το Βιδιανό να έχει την τιμητική του. «Πρόκειται για πολύ παλιά ποικιλία που ανακαλύφθηκε ξανά την τελευταία 15ετία. Είναι ανερχόμενη ποικιλία, που έχει δυνατότητα για μεγάλη στρεμματική απόδοση, οπότε ο αμπελουργός πρέπει να προσέχει να την κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα για να έχει ποιότητα», λέει ο οινοποιός Ζαχαρίας Διαμαντάκης.

Η δημοφιλία της ποικιλίας φαίνεται από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια φυτεύτηκε Βιδιανό και στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Ζώνη ΠΟΠ Πεζών

Στη ζώνη ΠΟΠ Πεζών το ομώνυμο κρασί φτιάχνεται μόνο από τη γηγενή χαρακτηριστική ποικιλία Βηλάνα. Το συγκεκριμένο ΠΟΠ κρασί αξιοποιείται πλέον από ιδιωτικά οινοποιεία. Φέτος, η Ένωση Πεζών πήρε μικρή ποσότητα, 500 τόνους σταφύλια, και πλήρωσε τους παραγωγούς μετρητοίς.

Οι τιμές που έδωσε η Ένωση Πεζών φέτος για το Κοτσιφάλι και τη Βηλάνα ήταν 0,35 ευρώ το κιλό, ενώ για το Ροζακί και το Μανδηλάρι 0,30 ευρώ το κιλό. Ο τρύγος ήταν καλός και δεν είχαμε προβλήματα, λέει στην «ΥΧ» ο Μανώλης Μπέκρης, πρόεδρος της ΕΑΣ Πεζών. «Εμείς δώσαμε αυτές τις τιμές, γιατί δεν μπορούσαμε να δώσουμε περισσότερα. Όμως, μας ενδιαφέρει να υπάρχει το προϊόν και οι παραγωγοί να παίρνουν όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές. Για να συμβαίνει αυτό, πρέπει το προϊόν να έχει ζήτηση, οπότε καλό είναι να υπάρχουν ιδιώτες», λέει ο κ. Μπέκρης.