Τρύγος: Καλές ποιότητες αλλά αγωνία για αποθέματα βλέπουν Πελοπόννησος, Κρήτη, Κυκλάδες, Στερεά και Θεσσαλία

Όχι στον πράσινο τρύγο και στην απόσταξη από τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς

Στερεά Ελλάδα
Μεγάλα τα αποθέματα του κρασιού

Ομαλά και χωρίς σημαντικά προβλήματα εξελίσσεται η καλλιέργεια του αμπελιού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Αν εξαιρέσουμε μία περιοχή κοντά στη Θήβα όπου η έντονη χαλαζόπτωση, πριν από περίπου έναν μήνα, κατέστρεψε το 80% της παραγωγής, οι υπόλοιποι αμπελώνες της περιφέρειας δεν αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα.

Οι προσβολές από εχθρούς και ασθένειες ήταν ελάχιστες και οι περισσότεροι παραγωγοί με στοχευμένους ψεκασμούς κατάφεραν να τους αντιμετωπίσουν. Το μεγάλο πρόβλημα της αποθεματοποίησης του κρασιού περσινής παραγωγής δυσχεραίνει σε σημαντικό ποσοστό τους αμπελουργούς, καθώς και τους οινοποιούς λόγω του γεγονότος ότι ο τρύγος είναι μπροστά και σε έναν μήνα περίπου ξεκινάνε.

Σύμφωνα με τον Αποστόλη Μούντριχα, πρόεδρο της Ένωσης Οινοποιών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδος, «τα αποθέματα που παραμένουν στις δεξαμενές είναι πάνω από το 60% σε σύγκριση με πέρυσι. Ο κλάδος ο δικός μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη μαζική εστίαση. Λόγω όμως της πανδημίας του κορωνοϊού, οι συνάδελφοί μας αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα με την περσινή παραγωγή.

Δεδομένου ότι σε έναν μήνα ξεκινάει ο τρύγος, το πρόβλημα θα εντείνεται ακόμη περισσότερο». Ερωτηθείς για το θέμα του πράσινου τρύγου, ο κ. Μούντριχας ήταν αρνητικός: «Το κόστος αφαίρεσης του σταφυλιού είναι σημαντικό και δεν συμφέρει τον αμπελουργό. Εκείνο που πρέπει να γίνει, ώστε να συνεχιστεί η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι η χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων από τις τράπεζες για να συνεχίσουν ομαλά τις εργασίες τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και η δήλωση του Μάκη Καραγιώργου, παραγωγού και οινοποιού από την Αταλάντη Λοκρίδος. «Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την καλλιέργεια του αμπελιού και σε έναν μήνα ξεκινάμε τη συλλογή. Το πρόβλημά μας για την τρέχουσα περίοδο είναι η μειωμένη ζήτηση, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. 

Στο ερώτημά μας αν η απόσταξη είναι μία λύση για την τρέχουσα περίοδο που διανύουμε και λόγω της πανδημίας, η απάντηση του κ. Καραγιώργου ήταν αφοπλιστική. «Τα ποιοτικά κρασιά δεν πρέπει να αποστάζονται». Για παραγγελίες κρασιών που δεν ολοκληρώθηκαν, έκανε λόγο ο Παναγιώτης Κατριτσιώσης, αμπελουργός και οινοποιός από τα Βάγια Θήβας: «Σταματήσαμε την εμφιάλωση κρασιών από τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα οι δεξαμενές να παραμένουν γεμάτες».

Για μεγάλα αποθέματα και μειωμένες πωλήσεις κάνει λόγο και ο Θανάσης Αργυρίου από τη Φωκίδα: «Η φετινή χρονιά ευνοεί το αμπέλι. Οι ελάχιστες προσβολές από το ωίδιο σε ποικιλίες Σαρντονέ και Μαυρούδι ξεπεράστηκαν με αποτελεσματικούς ψεκασμούς. Το μεγάλο πρόβλημά μας είναι τα αποθέματα του κρασιού στις δεξαμενές μας».

Γιάννης Σάρρος

Κρήτη
Kαλή ποιότητα και ποσότητα φέτος, αλλά για μειωμένη οινοποίηση κάνουν λόγο οι οινοποιοί

Ως καθοριστικό περιγράφουν όλοι στο νησί τον Ιούλιο, τόσο για την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής όσο και για τη διαμόρφωση των τιμών και των ποσοτήτων που θα παραλάβουν τα οινοποιεία. Μεγάλες ποσότητες κρασιού στην Κρήτη προωθούνται σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, μια διέξοδος που ακόμα δεν έχει ανοίξει παρά την τυπική επανεκκίνηση του τουρισμού.

«Είμαστε πολύ δύσκολα, οι δεξαμενές μας είναι γεμάτες και δεν πουλάμε κρασί. Δεν ξέρω τι να απαντήσω στους παραγωγούς που με ρωτούν τι ποσότητα θα πάρουμε φέτος», λέει ο Δημήτρης Τσουπέης, γεωπόνος από το οινοποιείο Κτήμα Αλεξάκη στο Ηράκλειο Κρήτης. Εν αναμονή της απόσταξης κρίσης, αλλά και της πορείας των τουριστικών αφίξεων, τα οινοποιεία σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν κυρίως την παραγωγή από τους δικούς τους αμπελώνες. «Πέρυσι, πήραμε 7.000 τόνους σταφύλι. Φέτος, υπολογίζω ότι θα πάρουμε λιγότερο από το 50% αυτής της ποσότητας», λέει ο κ. Τσουπέης.

Ο καύσωνας τον Μάιο και οι βροχές που ακολούθησαν οδήγησαν στην ανάπτυξη περονόσπορου και ωίδιου στα αμπέλια, ωστόσο οι αμπελουργοί, προς το παρόν, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τους αμπελώνες σε καλή κατάσταση. «Είναι για όλους μας πολύ δύσκολα. Έχουμε αποθέματα και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, καθώς ο τρύγος πλησιάζει», τονίζουν από το οινοποιείο Πατεριανάκη. «Ατρύγητα θα μείνουν πολλά αμπέλια», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Πεζών, Μανώλης Μπέρκης, εφόσον κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει ποσότητες ούτε τα χρήματα να τις πληρώσει.

Ο ίδιος, τις επόμενες ημέρες, θα έχει συναντήσεις με τον δήμαρχο της περιοχής, Μανώλη Κοκοσάλη, αλλά και τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα και να αναζητηθούν λύσεις για τους παραγωγούς της περιοχής που σε λίγες εβδομάδες «θα γυρεύουν πού να δώσουν τα σταφύλια τους».

Τάνια Γεωργιοπούλου

Πελοπόννησος
Μια καλή χρονιά σε ποιότητα που κουβαλά τα προβλήματα της πανδημίας

Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις στην Πελοπόννησο για τη φετινή περίοδο παραγωγής οίνου τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. Την ικανοποίηση για την απόδοση των οινοστάφυλων επισκιάζουν οι επιπτώσεις από την πανδημία, που έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει η προσδοκώμενη κατανάλωση οίνου της περασμένης περιόδου και οι δεξαμενές να είναι ακόμα γεμάτες. Από την Αρκαδία, ο οινοποιός και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Τρουπής, δήλωσε: «Αν και για μας στη Μαντινεία είναι νωρίς ακόμα για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα, μπορώ να πω ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν η ποιότητα είναι πολύ καλή. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά αποθέματα κρασιού και ήδη μετράμε μία μείωση 45% στο πρώτο εξάμηνο. Αυτή η μείωση αφορά το εμφιαλωμένο, στο χύμα η μείωση πήγε στο 60%-65%. Αν τον χειμώνα έχουμε ένα νέο lockdown χωρίς να λειτουργεί η εστίαση, τότε μιλάμε για τραγωδία».

Από την περιοχή της Νεμέας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών, Νίκος Βλάχος, δήλωσε: «Μέχρι στιγμής πάμε για μία χρονιά με τέλεια ποσότητα και με αποδόσεις λίγο μικρότερες από τις περσινές. Τα αποθέματα που υπάρχουν είναι πολύ μεγάλα και εάν δεν παρθούν αποφάσεις σύντομα, τότε το πρόβλημα θα μετακυλήσει στον παραγωγό, αφού θα έχουμε μειωμένο τρύγο. Μέχρι στιγμής, έχουμε μείωση του τζίρου κατά 70%».

Από το Μαλανδρένι Αργολίδας, όπου αναπτύσσεται η οινοποιία και η καλλιέργεια, ο οινοποιός Κώστας Δασακλής δήλωσε: «Πάμε για μία χρονιά με εξαιρετική ποιότητα και με παραγωγή αυξημένη σε σχέση με την περσινή. Σε ό,τι αφορά τις αδιάθετες ποσότητες θα πω ότι το πρόβλημα αφορά όλα τα μεγάλα οινοποιεία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στα μικρά είναι μικρότερο το πρόβλημα, αλλά είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο. Οι απώλειές μας ξεπερνούν το 50% και πρέπει να αναφέρω ότι, έχοντας ήδη γυρίσει όλη την Αργολίδα, η εικόνα που εισέπραξα δεν είναι ευχάριστη. Αν δεν βρεθεί λύση, είναι δεδομένο ότι θα επηρεασθεί και ο τρύγος, αφού δεν θα βρεθεί χώρος για αποθήκευση».

Τέλος, από τη Μεσσηνία ο οινοποιός Βαγγέλης Ξυγκώρος υποστήριξε ότι «τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα έχουμε μια εξαιρετική χρονιά. Η δυσκολία αυτής της χρονιάς είναι τα γεμάτα κρασί οινοποιεία στη Μεσσηνία, αφού τελικά μέσα σε αυτήν τη χρονιά ουσιαστικά έχουμε δουλέψει μία χρονιά και ήδη έχουμε δεξαμενές που φθάνουν το 80% του χώρου αποθήκευσης με κρασί από πέρυσι. Μέχρι τώρα έχουμε δουλέψει ουσιαστικά έναν μήνα και περιμένουμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να καλύψουμε μέρος της ζημιάς. Ο κύκλος εργασιών αναμένεται να είναι μειωμένος κατά 50%».

Γιώργος Αργυρίου

Κυκλάδες
Καλή ποσότητα και ποιότητα, αλλά αναμένεται πτώση στις τιμές

«Kανονική» χρονιά, από άποψη ποσότητας, μετά από πολλές χρονιές μειωμένης παραγωγής, αναμένεται να έχει φέτος η Σαντορίνη, η οποία κατά παράδοση ανοίγει τον τρύγο στην Ελλάδα στις αρχές Αυγούστου. Η ποιότητα, επίσης, στο νησί είναι σε υψηλά επίπεδα. «Ίσως, μάλιστα, φέτος να ήταν μεγαλύτερη η ποσότητα, αν δεν είχαμε ανεμοθύελλες τη Μεγάλη Εβδομάδα», λέει ο Ματθαίος Δημόπουλος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Santo.

Ωστόσο, είναι ίσως η πρώτη χρονιά μετά από χρόνια που στο νησί τα οινοποιεία δεν θα αναζητούν πάση θυσία ποσότητες οινοστάφυλων, γεγονός που βέβαια αναμένεται να επηρρεάσει προς τα κάτω μάλλον τις τιμές. Πέρυσι, το ασύρτικο είχε σκαρφαλώσει στα 4,50 ευρώ το κιλό, γεγονός το οποίο βέβαια είχε οδηγήσει και στην αύξηση της τελικής τιμής για τη Σαντορίνη 2019.

Όμως, φέτος, το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό λόγω κορωνοϊού, καθώς μόλις τον τελευταίο μήνα ξεκίνησαν οι πωλήσεις για τα κρασιά εσοδείας 2019. «Τα οινοποιεία έχουμε στις δεξαμενές μας αποθέματα, αλλά με τις τιμές που έχουμε πληρώσει για τα σταφύλια δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπούμε στη διαδικασία της απόσταξης κρίσης. Για εμάς, η υπομονή είναι η μόνη λύση», λέει ο κ. Δημόπουλος. «Όσον αφορά την ποιότητα, δεν ανησυχούμε γιατί έχουμε τη δυνατότητα να χειριστούμε το κρασί με τέτοιον τρόπο, ώστε σε έναν χρόνο να έχει αναβαθμισμένη εικόνα λόγω παλαίωσης. Όμως, το θέμα είναι οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες, διότι και οι δικές μας αντοχές δεν είναι απεριόριστες», προσθέτει.

Στην Πάρο, ο καύσωνας επιτάχυνε την ωρίμανση των σταφυλιών, ωστόσο, η ποιότητα εκτιμάται ότι φέτος είναι πολύ καλή, αλλά και η ποσότητα διαμορφώνεται σε καλά επίπεδα. Ωστόσο, η αγωνία για τις πωλήσεις και τα υπάρχοντα αποθέματα αναμένεται να διαμορφώσει τις τιμές σε χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα. «Δεν μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση για τις τιμές, δεδομένου ότι όλα τα οινοποιεία έχουν πολλά αποθέματα. Κανένας δεν μας εγγυάται ότι η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη», λέει ο Σάββας Μωραΐτης από το ομώνυμο οινοποιείο.

Τουλάχιστον στις Κυκλάδες, οι αποδόσεις των αμπελώνων είναι μικρές, οπότε αντίστοιχα και τα αποθέματα είναι περιορισμένα σε σχέση με άλλες περιοχές.

Και στην Τήνο, προς το παρόν, η παραγωγή είναι καλή, δεδομένου ότι οι βροχές και το ήπιο, μέχρι στιγμής, καλοκαίρι βοήθησαν τα σταφύλια.

Τάνια Γεωργιοπούλου

Τύρναβος
Προβληματισμός για την απόσταξη κρίσης, ικανοποίηση για την παραγωγή

Ανάμεικτα συναισθήματα επικρατούν στους αμπελουργούς του Τυρνάβου σχετικά με την περίοδο του τρύγου που πλησιάζει. Όπως είναι γνωστό, η συγκομιδή θα ξεκινήσει τον Δεκαπενταύγουστο με τις πρώιμες ποικιλίες, για να ακολουθήσουν τα μεσοπρώιμα και τα όψιμα από τις 10 Σεπτεμβρίου. Τα αμπελοχώραφα στην επαρχία Τυρνάβου είναι λίγο αυξημένα (+15%) φέτος, ενώ η ποιότητα χαρακτηρίζεται άριστη. Πέρυσι, στην επαρχία Τυρνάβου από τα 25.000 στρέμματα αμπελιών τα 20.000 στρέμματα συγκομίσθηκαν για κρασί. Οι 460 παραγωγοί μέλη του συνεταιρισμού αναμένεται να παραδώσουν περίπου 11.000 τόνους. Από τη μία, επικρατεί ικανοποίηση για την ποιότητα των οινοστάφυλων, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα (με εξαίρεση την περιοχή του Δαμασίου, η οποία χτυπήθηκε πρόσφατα από χαλάζι), από την άλλη ανησυχία για τα αποθέματα κρασιού και τη διάθεσή τους στην αγορά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Χρήστο Τσιτσιρίγκο, «η παραγωγή εξελίσσεται ομαλά, χωρίς ασθένειες, ενώ όσοι ακολουθήσουν τις συμβουλές φυτοπροστασίας από τη γεωπονική υπηρεσία δεν θα έχουν προβλήματα». Σχετικά με το μέτρο της απόσταξης κρίσης, ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί η συμμετοχή του συνεταιρισμού, εν συνεχεία η διαδικασία «πάγωσε», καθώς σύμφωνα με τον Τυρναβίτη συνεταιριστή «προέκυψαν πολλά… θολά σημεία προς διευκρίνιση». Αναφορικά με τα αποθέματα κρασιού, το θετικό είναι ότι η αγορά ομαλοποιείται, οι παραγγελίες αυξάνονται και το ξεστοκάρισμα συνεχίζεται. «Το σίγουρο είναι ότι ο συνεταιρισμός θα απορροφήσει όλες τις ποσότητες σταφυλιών από τα μέλη του», δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Τσιτσιρίγκος. Άλλοι οινοποιοί της περιοχής χαρακτηρίζουν «καλές» τις τιμές που ορίστηκαν στο μέτρο της απόσταξης κρίσης σε κάποιες ποικιλίες και κάτω του κόστους παραγωγής τις τιμές σε άλλες ποικιλίες που σχετίζονται με τα κρασιά ΠΟΠ.

Γιώργος Ρούστας