Τρύγος ποιότητας ο φετινός – Πολύ καλή η χρονιά για τα όψιμα, γενικευμένη η μείωση της παραγωγής

«Γεμάτη εκπλήξεις». Αυτή θα μπορούσε να είναι η φράση που περιγράφει τη φετινή σοδειά οινοστάφυλων, καθώς έκρυβε πράγματι πολλές εκπλήξεις και δυσκολίες για όλους, κυρίως λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Χαλάζι και παγετός την άνοιξη, τριπλός καύσωνας με ακραίες θερμοκρασίες το καλοκαίρι.

Σε γενικές γραμμές, η χρονιά είναι καλύτερη για τα όψιμα σταφύλια (Βόρεια Ελλάδα και ορεινές περιοχές), καθώς ο καύσωνας δεν επηρέασε τα αμπελοτόπια, που στις υψηλές θερμοκρασίες το σταφύλι βρισκόταν ακόμα στην αρχή του, με μικρή ρώγα. Εκτιμάται, επίσης, ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί η μαεστρία του οινοποιείου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ποιοτικά προβλήματα.

Η παραγωγή μεσοσταθμικά είναι μειωμένη κατά 25% και σε κάποιες περιοχές περισσότερο, ενώ οι τιμές ανέβηκαν με εξαίρεση την Αττική, που φαίνεται να συνεχίζει την παράδοση του χύμα με χαμηλές τιμές, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών για καλύτερη ποιότητα από αρκετά οινοποιεία. Ήδη, οι αμπελουργοί έχουν ξεκινήσει τις εργασίες μετά τον τρύγο: αναμόχλευση του χώματος για να φτάσουν η βροχή, ο ήλιος και ο αέρας στη ρίζα του φυτού και ψεκασμός για να επουλωθούν οι πληγές που προκάλεσε ο τρύγος στο αμπέλι.

Εξαιρετική η ποιότητα της Νεμέας

Στη Νεμέα φέτος, όπως αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ (Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων), «η χρονιά ήταν εξαιρετική, ωστόσο υπάρχει μεγάλη μείωση της ποσότητας». Οι παραγωγοί κατάφεραν να έχουν φέτος πολύ καλύτερες τιμές, λόγω της αυξημένης ζήτησης που έφερε η χαμηλή παραγωγή.

«Το Αγιωργίτικο έφτασε τα 50-55 λεπτά σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ πέρυσι η μέση τιμή στη ζώνη ήταν 35 λεπτά. Αυτό συνέβη γιατί ήρθαν πολλοί από όλη την Ελλάδα, λόγω της μείωσης της παραγωγής, να πάρουν ποσότητες και μάλιστα πλήρωναν τοις μετρητοίς», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νεμέας, Ηλίας Μάζος.

Η χρονιά ξεκίνησε με ήπιο χειμώνα από πλευράς θερμοκρασιών, αλλά με λίγες βροχοπτώσεις, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην ανάπτυξη. Στα τέλη της άνοιξης η περιοχή επλήγη από παγετό, ο οποίος προκάλεσε σοβαρές ζημιές, έως και ολική καταστροφή, σε μικρές όμως εκτάσεις.Το καλοκαίρι υπήρξε έντονη ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες.

Ειδικά τον Αύγουστο, οι θερμοκρασίες για αρκετές ώρες της ημέρας, και για αρκετές ημέρες στη σειρά, ήταν πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.

«Τα δύο αυτά φαινόμενα, σε συνδυασμό και με το μέτρο του Πράσινου Τρύγου, οδήγησαν στη σημαντικά μειωμένη παραγωγή και στη χαμηλή εισκόμιση σταφυλιών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές», σημειώνει η ΚΕΟΣΟΕ.

Παρ’ όλα αυτά, οι υπόλοιπες συνθήκες ήταν πολύ ευνοϊκές για την ποιότητα των σταφυλιών στην περιοχή, ενώ η ωριμότητα των σταφυλιών εξελίχθηκε αργά, με αποτέλεσμα η συγκομιδή τους να αργήσει να ξεκινήσει και ο τρύγος τελικά να είναι όψιμος παρά τις αρχικές ενδείξεις.

Οι οίνοι που θα παραχθούν φέτος αναμένεται να έχουν αρκετή συμπύκνωση σε χρώμα και στα υπόλοιπα στοιχεία τους, δείχνοντας τελικά πως, τουλάχιστον από άποψη ποιότητας, θα είναι μία εξαιρετική χρονιά.

Άντεξε η Αττική

Στην Αττική, παρά τις κακές προβλέψεις, κυρίως λόγω καύσωνα, τελικά τα αμπέλια στην πλειονότητά τους άντεξαν, ενώ τα ορεινά κλήματα τα κατάφεραν πολύ καλά, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πολύ καλή χρονιά.

Η ποσότητα της παραγωγής ωστόσο ήταν μειωμένη, φτάνοντας και το 30% λιγότερα σταφύλια. Παράλληλα, και η απόδοση του γλεύκους είναι μειωμένη κατά 30%, γεγονός που σημαίνει σημαντικά μειωμένες ποσότητες οίνου. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι τιμές για το Σαββατιανό και τον Ροδίτη παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπερνούν τα 0,28 ευρώ το κιλό. «Η χαμηλή τιμή οφείλεται στο γεγονός ότι ο Αττικός αμπελώνας δεν έχει καταφέρει ακόμα να χτίσει ένα αξιόλογο brand» λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής, Ανδρέας Γκίκας.

«Η παραγωγή της Αττικής διατίθεται ακόμα κυρίως χύμα ή σε ασκούς. Λίγα οινοποιεία προσπαθούν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του Αττικού αμπελώνα για τα επόμενα χρόνια», συμπληρώνει. Επισημαίνει επίσης ότι δεν είναι καλό να πάει η Αττική σε ένα ευρύ πρόγραμμα αναμπέλωσης με στόχο την αύξηση της απόδοσης των αμπελιών. «Τα παλιά αμπέλια δίνουν μικρότερη παραγωγή, αλλά πολύ καλύτερη ποιότητα και εκεί πρέπει να στοχεύσουμε. Στην αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης και όχι στην αύξηση της ποσότητας», υπογραμμίζει.

Στα κάτω της η Σαντορίνη

Δύσκολη χρονιά η φετινή για το διάσημο -και οινικά- νησί, με την ποσότητα να είναι μειωμένη έως και 30%, ενώ τα σταφύλια ωρίμασαν ανομοιόμορφα, πολλά κάηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες και είχαν χαμηλές οξύτητες.

Βόρεια Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, η χρονιά για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν πολύ καλή, εφόσον είσαι ένας οργανωμένος παραγωγός και φροντίζεις το αμπέλι, παρόλο που φέτος η κλιματική αλλαγή έδειξε τα δόντια της. Έτσι, στη Νάουσα οι παραγωγοί μιλούν για την καλύτερη χρονιά της τελευταίας εικοσαετίας. Στο Αμύνταιο, από την άλλη, υπήρξε πρόβλημα άρδευσης, λόγω ζέστης κυρίως, γιατί δεν υπάρχει οργανωμένο αρδευτικό δίκτυο. Στη Ζίτσα, που είναι μία από τις περιοχές που μαζεύουν προς το τέλος της περιόδου του τρυγητού, η χρονιά χαρακτηρίζεται εξαιρετική, με χαμηλότερη ωστόσο παραγωγή, ενώ αξιοσημείωτο είναι για τους οινοποιούς το γεγονός ότι τα παλιά αμπέλια έδειξαν μεγάλη ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες.

«Η χρονιά ξεκίνησε με κανονικές θερμοκρασίες, σύντομες χιονοπτώσεις και αρκετές βροχοπτώσεις, ικανές για τον επαρκή εφοδιασμό του εδάφους σε νερό, με αποτέλεσμα η εκβλάστηση να εξελιχθεί κανονικά, μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο», σημειώνει το σχετικό δελτίο της ΚΕΟΣΟΕ.

Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε υψηλότερα από το κανονικό για την εποχή επίπεδα. Καύσωνας και παρατεταμένη ανομβρία είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση εγκαυμάτων και την περιορισμένη ανάπτυξη, που μεταφράζεται σε μια μείωση της παραγωγής 15%-20%. Ο τρύγος ξεκίνησε δέκα μέρες νωρίτερα και ολοκληρώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου.