ΤΡΥΓΟΣ: Τσιμπάνε οι τιμές, προβληματίζει η παραοικονομία

Με σύμμαχο τον ζεστό καιρό, τα αμπέλια αναμένεται να δώσουν, φέτος, ποιοτικό κρασί αν και σε μικρότερες ποσότητες

ΤΡΥΓΟΣ: Τσιμπάνε οι τιμές, προβληματίζει η παραοικονομία

Με το μυαλό στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, η εφαρμογή του οποίου έχει αλλάξει τα δεδομένα στην παραγωγή αλλά και στην εμπορία κρασιού, ξεκίνησε ο τρύγος των οινοστάφυλων, ακόμη και από τα μέσα Ιουλίου σε κάποιες περιοχές.

Η κορύφωσή του αναμένεται αυτές τις ημέρες και σίγουρα πρόκειται για τον πιο… πρώιμο τρύγο των τελευταίων ετών, αφού ο ζεστός καιρός άλλαξε εντελώς την ωρίμανση των σταφυλιών και ανάγκασε τους παραγωγούς να κινηθούν πολύ πιο γρήγορα. Και μπορεί η ποσότητα να μην είναι η αναμενόμενη, αφού παρουσιάζεται μείωση, όμως αυτό αντισταθμίζεται από την ποιότητα του καρπού, που αναμένεται να δώσει κρασί αντίστοιχα υψηλής ποιότητας. Και ενώ, υπό διαφορετικές συνθήκες, παραγωγοί και οινοποιοί θα ήταν όλο χαμόγελα, η επιβολή του ΕΦΚ έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό.

Όπως επισημαίνουν στην «ΥΧ» αμπελουργοί και οινοποιοί, πρόκειται για μια στρέβλωση που όσο περνάει ο καιρός παγιώνεται και τώρα, εκφράζεται ο φόβος ότι θα τροφοδοτηθεί και από νέα σταφύλια, τα οποία δεν θα δηλωθούν ότι πάνε σε οινοποιεία και οινοποιούνται.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί