Τρύγος: Χρονιά της δεκαετίας το 2019 για τα κρασιά της Καβάλας
Ξεκίνησε το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου και ολοκληρώθηκε το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη ο τρύγος στα εξαιρετικά αμπελοτόπια της Καβάλας, που δημιουργούν εδώ και χρόνια εκλεκτές ετικέτες. Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη ίσως και της δεκαετίας από τους έμπειρους αμπελουργούς και όλα δείχνουν ότι θα είναι μία χρονιά-ορόσημο ποιότητας.
Κτήμα Συμεωνίδη
Στο Κτήμα Συμεωνίδη ξεκίνησαν στις 16 Αυγούστου και ολοκλήρωσαν τον τρύγο στις 20 Σεπτεμβρίου. «Οι πρώτες λευκές ποικιλίες που τρυγήθηκαν ήταν το Chardonnay και το Sauvignon Blanc, ακολούθησε το Μοσχάτο Αλεξανδρείας και η Μαλαγουζιά, ενώ η τελευταία λευκή ποικιλία ήταν το Ασύρτικο στα μέσα Σεπτεμβρίου. Στις ερυθρές ποικιλίες ξεκινήσαμε αρχές Σεπτεμβρίου με Syrah, ακολούθησε το Merlot και η ποικιλία που ολοκλήρωσε τον φετινό τρύγο ήταν το Cabernet Sauvignon», περιγράφει η οινολόγος, Μαρία Συμεωνίδου. Ο καιρός ήταν με το μέρος τους και η απουσία βροχοπτώσεων στην περιοχή «διευκόλυνε ακόμη περισσότερο την παραγωγή υγιών σταφυλιών, χωρίς ασθένειες, με σωστές τεχνολογικές ωριμάνσεις και οξύτητες». Η παραγωγή, όπως αναφέρει, «κυμάνθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς ο καιρός ευνόησε στο να διατηρηθούν ακέραια τα σταφύλια και σωστά ωριμασμένα. Σε κάποιες ποικιλίες έγινε και πράσινος τρύγος, για μειωμένη παραγωγή πρώτης ύλης υψηλής συμπύκνωσης».
Το κτήμα διαθέτει 100 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, ενώ καλλιεργούν άλλα τόσα τοπικοί αμπελουργοί. «Οι συνεργασίες είναι κατά 90% μόνιμες και κάθε χρόνο έχουμε έκτακτες προσθήκες, ανάλογα με τη χρονιά και τη ζήτηση», εξηγεί. Στο Κτήμα Συμεωνίδη θέτουν ως προτεραιότητα την παραγωγή καλού και υγιούς σταφυλιού. «Έχουμε σχέδια για μελλοντικές φυτεύσεις, κυρίως ελληνικών ποικιλιών, αλλά μας ενδιαφέρει και η αγορά τους, αρκεί το σταφύλι να πληροί ορισμένες προδιαγραφές». Χαρακτηρίζει την Καβάλα ευνοημένη κλιματολογικά και γεωγραφικά για την αμπελοκαλλιέργεια. «Ο συνδυασμός βουνού – θάλασσας δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης του σταφυλιού. Οι χειμώνες είναι ήπιοι, τα καλοκαίρια δροσερά και χωρίς ακραίες θερμοκρασίες. Τα σταφύλια που φτάνουν στο οινοποιείο μας μετά τον τρύγο είναι σε άριστη κατάσταση, με σωστές ωριμάνσεις και μέτριες προς υψηλές οξύτητες. Η φετινή χρονιά συγκαταλέγεται στις καλύτερες της δεκαετίας», καταλήγει.
Βιβλία Χώρα
Το Κτήμα Βιβλία Χώρα μπήκε στον τρύγο στις 14 Αυγούστου με Sauvignon Blanc και ολοκληρώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου με Αγιωργίτικο. Καλλιεργούν 620 στρέμματα, ενώ συνεργάζονται με παραγωγούς που καλλιεργούν περίπου άλλα 400. «Οι σχέσεις μας με τους καλλιεργητές είναι για 25 χρόνια. Οι προδιαγραφές που τίθενται είναι η βιολογική γεωργία και η χαμηλή στρεμματική απόδοση», εξηγεί ο χημικός, οινολόγος και συνιδιοκτήτης, Βασίλης Τσακτσαρλής. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το 2019 ως «χρονιά της δεκαετίας», παρόλο που οι τρεις προηγούμενες ήταν εξαιρετικές.
Οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές. Η χρονιά ξεκίνησε όψιμα, με χαμηλές θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις που σταμάτησαν στην πορεία. «Από τις 5 μέχρι το τέλος Αυγούστου είχαμε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς βροχή, οπότε τα υπόλοιπα σταφύλια άρχισαν να ωριμάζουν γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί συντομότερα ο τρύγος» εξηγεί, προσθέτοντας πως η παραγωγή είναι μειωμένη 5%-10%, ανάλογα με την ποικιλία.
Απαντάει αρνητικά στο αν οι υπάρχουσες εκτάσεις καλύπτουν τις ανάγκες του Κτήματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, τη δεδομένη στιγμή, όλα τα κρασιά έχουν εξαντληθεί. «Όταν μπορούμε, φυτεύουμε νέα αμπέλια και φτιάχνουμε ποιοτικά σταφύλια. Τα σταφύλια μας θέλουμε να είναι καλά και βιολογικά, οπότε δεν μπορούμε να φυτέψουμε οπουδήποτε». Επιμένοντας στην ποιότητα, εξηγεί ότι οφείλουν να είναι συνεπείς απέναντι στο ελληνικό κοινό, που τους στηρίζει για χρόνια.