#τρύγος_2018: Μειωμένη η παραγωγή στη Ζίτσα, στα ίδια επίπεδα οι τιμές

debina-trigos-2018

Mεγάλη είναι η μείωση της παραγωγής Ντεμπίνας στη Ζίτσα Ιωαννίνων, λόγω του περονόσπορου αλλά και άλλων ασθενειών που αναπτύχθηκαν σε κάποια κτήματα της αμπελουργικής ΠΟΠ ζώνης της περιοχής. Με τον τρύγο να έχει ολοκληρωθει την προηγούμενη εβδομάδα, τις υψηλότερες τιμές αναμένεται να δώσει ο συνεταιρισμός της Ζίτσας ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, από 70 έως 90 λεπτά το κιλό, ανάλογα τους βαθμούς.

Η οινοποιεία Γκλίναβος, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της, εκτιμά ότι θα δώσει έως και 70 λεπτά –ανάλογα τους βαθμούς– στους συνεργαζόμενους παραγωγούς, ενώ η οινοποιεία Πράσσος ΕΠΕ δίνει τιμές 30-70 λεπτών. Όλα φυσικά εξαρτώνται από την ποιότητα και τους βαθμούς των οινοστάφυλων που παραδόθηκαν. Όσον αφορά την ποσότητα, ο κ. Γκλίναβος τονίζει ότι υπήρχε μείωση έως και 50% για δεύτερη συνεχή χρονιά, λόγω των ασθενειών που αναπτύχθηκαν από τις βροχοπτώσεις. «Υπήρχαν παραγωγοί που έχασαν τη φετινή σοδειά λόγω των ασθενειών. Ωστόσο, εκείνοι που πρόσεξαν τα κτήματα, τα οποία φέτος χρειάζονταν περισσότερους ψεκασμούς, τα κατάφεραν». Πάντως, το Κτήμα εξετάζει την πολιτική που θα ακολουθήσει σε σχέση με τις πληρωμές, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί που είχαν ζημιές. Από την πλευρά του, ο Αναστάσιος Πράσσος, από το ομώνυμο κτήμα, τονίζει ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν τελικά «καλύτερα από ό,τι περιμέναμε όταν ξεκίνησε ο τρύγος και με βάση τα δεδομένα που είχαμε».

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Ζοίνος, Βαγγέλης Αργύρης, τονίζει ότι όταν ξεκίνησε η χρονιά «έδειχναν πολύ καλά τα πράγματα στα αμπέλια. Περιμέναμε ότι θα ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Όμως τελικά υπήρχαν πολλές άκαιρες βροχοπτώσεις. Οι βροχές δεν είναι πάντα κακές, όταν πέσουν την ώρα που τις χρειάζονται τα σταφύλια. Δυστυχώς, τώρα έβρεξε άκαιρα και εμφανίστηκε περονόσπορος σε πολλά αμπέλια». Παράλληλα, λίγες ημέρες πριν από τον τρύγο, σε κάποια αμπέλια το χαλάζι προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει παραγωγή. Ο κ. Αργύρης χαρακτηρίζει πάντως την χρονιά ικανοποιητική από την άποψη της ποσότητας, αλλά κυρίως της ποιότητας της πρώτης ύλης, «σε σχέση πάντα με τις υπάρχουσες συνθήκες».

Ταυτότητα και ιστορία

Η Ζίτσα βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων, με προσανατολισμό στις ακτές του Ιονίου. Το κλίμα είναι εύκρατο, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, αποτέλεσμα των αέρηδων του Ιονίου, που ανεβαίνουν μέσα από τα φαράγγια του Καλαμά και του Άραχθου προς το κέντρο των ορεινών όγκων. Οι βροχές έρχονται όλο τον χρόνο άφθονες, εκτός από τους μήνες του καλοκαιριού, που είναι ξηροί. Έτσι, το έδαφος είναι κατάλληλο για την ποιοτική και σε μικρές στρεμματικές αποδόσεις καλλιέργεια της Ντεμπίνας.

Η αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας πήρε για τα κρασιά της τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ από το 1972 και περιλαμβάνει έξι κοινότητες (Ζίτσα, Πρωτόπαππας, Καρύτσα, Ληγοψιά, Κληματιά, Γαβρισιοί), με συνολική καλλιεργούμενη έκταση περίπου 1.700 στρεμμάτων.